Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Obama már megnyerte

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bostonból jelenti a CNN: Mitt Romney felhívta Obama elnököt és gratulált a győzelemhez. A republikánus jelölt öt percen belül mond beszédet.

  • Épp most hívtam fel Obama elnököt és gratuláltam neki a győzelemhez, megemlítve stábja és támogatói szerepét is a sikeres kampányban. Biztos vagyok abban, hogy nagyszerű nemzetünket sikerek felé kormányozza majd a jövőben is.

  • Szeretnék köszönetet mondani alelnök-jelöltemnek, Paul Ryannek, aki nagyszerű szolgálatot tett nekem és az országnak is. Bátran kijelenthetem, hogy feleségem mellett Ryan a másik legjobb választásom az életben. Bíztam intellektusában, munkaerkölcsében és abban, hogy segíteni fog céljaim eléréseben. Köszönetet mondok feleségemnek azért, mert végig mellettem állt, és segített mindenben, és fiaimnak és családjaiknak is.

  • "Nem lehet szó nélkül elmenni az önkéntesek, a kampánystáb és a támogatók mellett sem – mondta a republikánus jelölt. – Az önök segítsége nélkül nem jutottunk volna el idáig. Nem volt még ilyen lelkes, odaadó stáb egy kampányomban sem."

  • A nemzet kritikus helyzetben van, olyanban, amiben nem engedhetjük meg magunknak a kicsinyes civakodást, a pártok közötti széthúzást. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy országunk tovább emelkedhessen, de ez nemcsak a politikusokra vonatkozik. Az egyszerű állampolgár is sokat tehet, a tanárok inspirálhatják az ifjúságot, hogy legyen nyitott, tanuljon és fejlődjön, fogjanak össze a papok és a rabbik, mindenki dolgozzon együtt.

  • Romney: Hiszek Amerikában, hiszek az amerikaiakban. Azért indultam el a választáson, mert úgy véltem, az ország bajban van. Ennek a menetnek ugyan vége, de az elveim nem változtak. Paul és én mindent megtettünk a győzelemért. Bárcsak én vezethetném az országot egy másik irányba, abba, amit én jónak vélek. A nemzet azonban választott, és nem tehetek mást, mint imádkozok azért, hogy az elnök jó irányba kormányozza az országot. Isten áldja önöket, Isten áldja Amerikát.

  • Obama elnök hatalmas üdvrivalgás közepette, családja kíséretben lépett a pódiumhoz. Mind a négyen integetnek. A családja kimegy, az elnök marad a színpadon, kezdődik a beszéd.

  • Obama: Ma este, több mint 200 évvel azt követően, hogy egy kolónia kivívta a függetlenségét és a jogot arra, hogy saját sorsát alakíthassa, tovább haladunk feladatunk teljesítése felé. És ez önöknek köszönhető. Önöknek, mert legyőzték a háborút, az elnyomást, és lerázták magukról az elnyomás béklyóját, és nemzetként emelkedtek fel.

  • Obama: Ma este, ezen a választáson önök, az amerikai polgárok kinyilvánították akaratukat. Hosszú és kemény út volt ez, de a szív legyőzött mindent. Legbelül mindenki tudja, hogy a java még hátra van. Minden olyan amerikainak köszönetet mondok, aki részt vett a választásokban. Az első szavazóknak, a hosszú ideig sorban állóknak, mindenkinek. Mellesleg ezzel a sorban állással kezdeni kell valamit.

  • Obama: Mindenki hallatta a hangját, az Obama-táblát emelők és a Romney-kitűzőt hordók is. Beszéltem Romney kormányzóval és gratuláltam neki a kampányához. Kemény csatát vívtunk, de pont azért, mert mindketten az ország jövőjéért küzdünk. A Romney-család több tagja is az államigazgatásban dolgozik, nagyon sokat tettek és tesznek az országért. Ez tapsot érdemel.

  • Az elkövetkezendő hetekben Romney kormányzóval is tárgyalni fogok, megbeszéljük, hogyan haladhatna előre az ország. De nemcsak neki, hanem az USA "boldog harcosának", Joe Bidennek is jár a köszönet, a legjobb alelnöknek, akit egy elnök kívánhat magának. És természetesen feleségemnek, aki nélkül nem lennék az, aki ma vagyok. Húsz éve szerettem bele a feleségembe, és most nyilvánosan szeretném kijelenteni, hogy nagyon büszke vagyok rá és arra, hogy láthattam, ahogy egy ország lesz belé pont úgy szerelmes, ahogy én.

  • Obama: A két lányom a szemünk előtt nő fel olyan erős nővé, mint amilyen a feleségem. Büszke vagyok rátok, de azt hiszem egy kutya elég lesz. Köszönetet mondok stábomnak és az önkéntesek ezreinek, akikhez fogható nincs az országban. Önök tényleg a legjobbak. Volt, aki most csatlakozott hozzánk, és akad olyan is, aki már a kezdetektől fogva mellettünk volt. Mindegy hova veti önöket a sors, már örökké a családom tagjai maradnak.

  • Obama: Köszönöm önöknek, hogy hittek bennem, hogy felemeltek, hogy eljuttattak ide. Örökké hálás leszek azért a kemény munkáért amit a kampányban folytattak. Úgy tűnhetett néha, hogy amit tesznek, az semmiség, hogy igaz az, amit az emberek mondanak, és a politika nem más, mint egók kicsinyes versengése. Érdemes meghallgatni azt, amit az önkéntesek mondanak, jobban megnézni, mit is tesznek egy kampány sikeréét. Az éjszakai telefonokat, a hajnalig tartó munkát, azt, ahogy ezek az emberek feladják szabadidejüket egy eszme sikeréért.

  • Obama: A demokrácia hangos, komplikált, de sikerre vihet elveket. Vitával jár, de ez kell a szabadsághoz. Nem szabad elfelejteni, hogy ma este, miközben mi itt állunk, más országokban az emberek a vitához való jogért küzdenek, azért, hogy szavazhassanak, hogy véleményt nyilváníthassanak. Lehet köztünk véleménykülönbség, de nagyon sok mindenben egyetértünk. Azt akarjuk, hogy gyermekeink olyan országban nőjenek fel, amiben megvan az esélyük a legjobb iskolákba járni, a legjobb tanároktól tanulni. Olyan országban, ami a technológiai fejlődés élén áll. Jó munkahelyet akarunk nekik, azt, hogy egy adósságmentes országban éljenek, egy olyan bolygón, amit nem fenyeget a globális felmelegedés. Biztonságot akarunk, olyan országot, amit a legjobb hadsereg véd.

  • Obama: Hiszünk a nagylelkű, toleráns Amerikában, ahol egy bevándorló lánya is a legjobb iskolákba járhat. Ahol egy chicagói kisfiúnak is van jövője, ahol egy bútorgyári munkás fiából diplomata vagy akár elnök is lehet. Ebben hiszünk, ezért küzdünk. A fejlődésnek ára van. Meg kell dolgozni érte, és ezt nem lehet semmivel helyettesíteni. Nem biztos, hogy egyetértünk abban, ahogy a jövőbe mutató utat elképzeljük. Kompromisszumokra van szükség, és ez nem könnyű. A gazdaság fejlődik, egy hosszú háborúnak értünk a végére. Kezdhetünk a jövővel foglalkozni. Mindegy, hogy rám szavaztak vagy nem, én meghallgatta önöket, és ettől leszek jobb elnökük. Ma este önök nem a politikára, hanem a tettekre szavaztak. Most rajtunk a sor. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy céljainkat elérhessük.

  • Obama: Együtt kell dolgoznunk, és ez önökre is érvényes. Amerika soha nem arról szólt, mit tehet az ország önökért, hanem arról, mit tehetnek önök az országért, mi az, amit közösen tudunk megvalósítani. Kemény munkára van szükség. Ez az ország csak akkor működik, ha elfogadjuk, hogy kötelezettségeink vannak, amiknek meg kell felelni. Ettől hatalmas nemzet az amerikai, a kötelességtudat, az összefogás miatt.

  • Obama: Soha nem bíztam még ennyire a jövőben, az országban. Mindig is abban hittem, hogy a hit, a jobbra vágyás viszi előre az embert, az országot. Nem lehet gátja a fejlődésnek, a haladásnak, mindegy kiről van szó, mindegy, hogy fehér vagy fekete, öreg vagy fiatal, férfi vagy nő, ebben az országban megvan az esélye arra, amire rendeltetett, amiben hisz. És ez teszi igazán naggyá azt az országot, amiben hiszek, az Egyesült Államokat. Isten áldja önöket.

  • Világszerte csalódást okozott, hogy Obama első beszédében azzal a bejelentéssel nyitott, hogy nem vesz több kutyát a családnak.

    Amikor én, Obamához képest nevetséges erőforrásaimból éppen azon dolgozom, hogy  miközben csapdával elkapom a dolgozószobában elszabadult güzüegeret és legyet fogok a keresztespóknak, újabb kutya-játszópajtást vásároljak a macskának, akkor egy ilyen megjegyzés cinikus arculcsapásnak hat a világ legerősebb hatalmának vezetőjétől.
  • Obamára 56 millió 263 ezer 704-en, Mitt Romneyra 54 millió 824 ezer 731-en szavaztak országosan jelen állás szerint, ez százalékosan 49,9 - 48,6 arányt jelent.

  • Így a megfigyelők várakozásaira rácáfolva az MSZP lett az első a "ki gratulál hamarabb Obamának"-versenyben, a 8:20-kor kiadott közleményével. Persze még egy demokratikusan progresszív pártelnök is elaludhat, de hol vannak ilyenkor a mindig éber Niedermüller Péterek? A versenynek azért még nincs vége, izgatottan várjuk, a többi párt mikor és hogyan gratulál, különös tekintettel a Jobbikra. Mesterházy pártelnök laudációja amúgy unalmas és semmitmondó.

  • Az amerikai szórakoztatóipart alaposan megmozgatta az elnökválasztás, a szavazás estéjére is alaposan rákészültek. Twitteren elérhető kommentjeik alapján Obama beszéde nyűgözte le őket a leginkább. Többek között Ricky Martin és Mariah Carey énekesek, Hugh Hefner Playboy-alapító, Jim Carrey színész és Ellen DeGeneres műsorvezető is a győzelmi beszéden ámult el. Romney-t egyedül Rashida Jones színésznő biztosította támogatásáról. Ricky Martin egyébként a melegházasság négy államban történő bevezetésének is örült, bár Puerto Rico csatlakozását nem említette, holott ő igazi tősgyökeres. Lady Gaga pedig tett a választásra, a fű legalizációjának és az első nyíltan meleg szenátornak örült.

  • Coloradóban ezentúl minden 21 évesnél idősebb lakos szabadon vásárolhat legfeljebb 28 gramm füvet, vagy ültethet otthon magának maximum hat növényt, szavazták meg az elnökválasztással együtt tartott népszavazáson. A marihuánaadóból befolyó első 40 millió dollár kötelezően az iskolaépítési alapba kerül. Ez pompás megoldás, mert így egy csomó mindent meg tudnak tanítani azok gyerekeinek, akik mindent elfelejtenek.

  • abban, hogy gratuláljon Obama elnöknek. Az MSZP már több, mint egy órája kiadta a maga közleményét, de Vadai Ágnes még mindig nem örvendezik a fasiszta veszély elmúltán. A közvélemény azt is joggal várja, hogy kiderüljön, kit is támogatott a Jobbik.

  • A vezető európai tőzsdeindexek 0,2-1 százalékos emelkedéssel nyitottak, az ázsiai tőzsdék többsége pluszban – igaz, épp a legfontosabb, a tokiói részvényindex csekély, 0,03 százalékos mínuszban – zárt az amerikai elnökválasztás eredményének ismeretében.

    Ugyanakkor az Egyesült Államokban negatív piaci reakciókat hozott Obama győzelme. Egyfelől gyengült a dollár – fél kilenc körül 1,2875 dollárt ért egy euró, kora reggel ennél valamivel kevesebbet, kedden későn pedig 1,2816 dollárt, írja az MTI –, másfelől lefelé mozognak az amerikai tőzsdéken a határidős jegyzések is, de ez utóbbi a választást megelőző erősödés után profitkivételre utal. Viszont a piacok aggódásának félreérthetetlen jele, hogy az amerikai állampapírok hozama emelkedésnek indult, vagyis drágul az amerikai államháztartási hiány finanszírozása.

  • Duplán is rekorder lett a wisconsini demokrata Tammy Baldwin. Ő az Egyesült Államok Szenátusának történetében az első vállaltan meleg szenátor plusz első nő, aki Wisconsinból bejutott. Baldwin ráadásul nagyágyút győzött le: Tommy Thompsont,, az állam korábbi négyszeres kormányzóját.

  • Barack Obama első és igen nehéz feladata a drámai mértékű, recesszióval fenyegető államháztartási kiigazítási csomag januári életbe lépésének elkerülése lesz – vélekednek londoni pénzügyi elemzők. A Commerzbank szerint biztosan recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot, ha az amerikai GDP 4 százalékának megfelelő konszolidációs program  2013-ban a most törvénybe foglalt formájában lép életbe. (MTI)

  • Bruce Springsteen We Take Care Of Our Own című dala szólt, miközben Obama a konfettiesőben fürdött beszéde végén. Hazafias érzések, lágy dallamok, férfias megszólalás - hallgassa meg a második elnöki ciklus indulózenéjét!

  • A CNN szerint Florida egyik nagyon fontos megyéjében leállították a szavazatok összeszámolását, így magyar idő szerint délután 4-ig nem hirdetnek győztest a csatatérállamban. Floridában rendkívül szoros az állás, a CNN szerint Obamának 50, Romney-nak 49 százaléka van. Attól azonban nem kell tartani, hogy Obama győzelmét fenyegetnék a történtek.

  • cikkünk a témában:

    Képes összefoglalónk a választás éjszakájáról

    Kattintson a képre!
    Kattintson a képre!
    Fotó: Chip Somodevilla / AFP