Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Obama már megnyerte

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb párezer szavazat összeszámlálása után máris 50:50-re módosult az állás Floridában. Ilyen alacsony feldolgozottságnál pillanatok alatt nagyokat változhatnak az eredmények, főleg a két jelölt támogatói csoportjainak földrajzi elkülönülése miatt.

  • A várakozásoknak megfelelően Indiana is Romney-é. Kentucky 8, Indiana 11 elektort ér, míg Obamának Vermonttal eddig már 3 van. A 2008-ban Obama által elhódított Indiana most egyáltalán nem számított kompetitívnek az elnökválasztáson, de a szenátori hely sorsa még szoros lesz.

  • Virginiában már vége a szavazásnak, de még mindig van szavazókör, ahol hosszú sorban állnak az emberek. Akik a hivatalos zárás előtt álltak be a sorba, azok még szavazhatnak, így mégsincs mindenütt vége a szavazásnak ebben az államban. Van olyan szavazókör, ahol már négy órája várakoznak a választók. Kevés a szavazógép, kevés az ember - panaszkodnak a helyi hivatalnokok. A legszegényebb környékeken vannak a legnagyobb sorok. Demokrata aktivisták több helyen a sorban állókat győzködik, ha eddig kitartottak, most már ne menjenek haza.

    2010-ben Magyarországon többek között egy újlipótvárosi szavazókörben kellett meghosszabbítiani a nyitvatartást a nagy sor miatt.

  • Lehet nézni az öt órán át szaxofonozó Bill Clintont:

  • Helyi idő szerint este 7:30-kor bezártak a szavazófülkék Ohióban, Észak-Karolinában, és Nyugat-Virginiában. Előbbi kettő lesz az igazán érdekes, az ohiói 18 elektori szavazat a floridai 27 mellett az egész választás kulcsa lehet, Észak-Karolina 15 szavazatot ad, és szintén bizonytalan a szavazás végső kimenetele. Nyugat-Virginia csak öt szavazatot ér, és azokat minden bizonnyal Romney kapja majd.

  • Most, hogy már értelme is volna az eredményvárásnak, megfogyatkoztak a vendégek az Egyesült Államok budapesti követségének a buliján. Akik maratak, azok viszont lelkesek, Obama hívei hangosan ünnepelték a floridai vezetés hírét.

  • A CNN exit pollja szerint Nyugat-Virginiát elveszítheti Barack Obama.

  • A CNN szerint döntetlen (49-49 százalék) Észak-Karolinában.

  • Állítólag Chicagóba várják Obama lelkes támogatóját, a Jay-Z néven futó rappert is. Egy nappal a választások előtt Jay-Z már elénekelte a 99 problems címú dalát Obama kampányzáróján, ahol frászt hozott az elnök testőreire, amikor a megbeszéltekkel szemben túl közel ment az elnökhöz a dal előadása közben. Ráadásul kicsit át is írta a szám szövegét, hogy odacsapjon Romney-nak.

    “If you're having world problems, I feel bad for you son, I got 99 problems but a Mitt ain't one,”  - énekelte Jay-Z, pedig Romney keresztneve helyett az erdeti dalban egy ízes káromkodás van csak.

  • Bezártak a szavazóhelyiségek az elnökválasztás kulcsának tartott Ohióban is, és az első exit pollok Obama előnyét mutatják, a demokrata elnök 51-48-ra hozhatja az államot. Obama győzelme egybecsengene az exit-pollokban szereplő adatokból kiolvasható állással. Az autóipar megmentését 59 százalék értékelte Ohióban, 37 százalék szerint jobban mennek a dolgok, míg harmaduk szerint rosszabbul. A választók 39 százaléka demokrata, 30 százalékuk republikánus, 31 százalékuk független volt.

  • A New York Times összesítése szerint Obama 852.9 millió dollárt, Romney pedig 752,3 millió dollárt költött erre a kampányra. Obama esetében ez 187 milliárd forintot, Romney esetében 165 milliárd forintot jelent. Ez nagyon sok pénz ugyan, de még ketten együtt sem tudnák megépíteni a 4-es metrót Budapesten, hiszen az úgy néz ki, hogy 500 milliárd forintba kerül majd.

  • Az előzetes választási eredményeket a New Jersey-i székhelyű Edison Media Resarch szolgáltatja és kifejezetten a nagy médiacégek számára készül. Mivel a szavazóhelyiségeket elhagyó választók kikérdezése elég költséges mulatság, ezért egyetlen médiacég sem képes egyedül kifizetni a számlát. A nyolcvanas évek óta ezért egy konzorcium rendeli meg minden választási évben a felmérést, a számlát jelenleg közösen állj a Disney-hez tartozó ABC, a News Corp tulajdonában lévő Fox News, a Time Warnerhez köthető CNN, a Comcast birtokában lévő NBC, a CBS és az AP hírügynökség.

  • Az óriási sikerű augusztusi közösségi interjú után (több mint 200 ezren követték a kérdezz-feleleket az elnök és a netezők között) Obama pár órával a szavazás vége előtt visszatért a Redditre egy gyors poszt erejéig, amiben szavazásra buzdítja az internet népét. "Redditezők, ez most fontos" - szólt az üzenet, egy linkkel az elnök oldalára, pillanatok alatt több ezer kommentet termelve.

  • Összesítésben Romney vezet, 1 millió 547 ezer szavazattal, az 1 millió 442 ezret gyűjtött Obama előtt. Persze az amerikai választási rendszer sajátossága, az elektori szavazatok miatt ez csupán játék a számokkal, nem feltétlenül az lesz az elnök, akire többen szavaznak az országban.

  • A Washington Post értesülései szerint olyan hosszúak a sorok Dél-Florida néhány szavazókörében, hogy várhatóan holnap reggelig nem tudnak eredményt hirdetni.

  • A CNN-nek két republikánus forrás is azt állította, hogy Romney-ék belső jelentése a most jelzettnél is nagyobb, ötszázalékos különbséget mért Obama javára Ohióban az előző hét végén. Pennsylvaniában viszont állítólag szorosnak ítélték a küzdelmet, ezért is dönthettek amellett, hogy a republikánus jelölt még kedden is az alapvetően demokrata államban kampányolt.

  • Már a szavazatok 29 százalékát összesítették. Az állás nagyon szoros, 50:49 Obamának. 2,5 millió szavazatot számoltak össze, a különbség 28 ezer szavazat. Mivel a hírek szerint hosszú sorok várakoznak még Dél-Floridában a szavazásra, az eddig összesített szavazatok minden bizonnyal az előzetesen vagy postán leadottak. Az állam déli csücskében lévő, legnépesebb Miami-Dade megyében, ahol a sorok is állnak, a Miami Herald tudósítója szerint az előzetes szavazatok aránya 62:38 Obama javára.

  • Az exit-pollok szerint. Az USA-ban ebben az államban a legmagasabb a szélütéstől bekövetkezett halálesetek aránya.

  • Obama sajtófőnöke szerint a választás előtti este elhatalmasodott a stábon a babonás félelem. A kampányban dolgozók Iowában ugyanabba az étterembe mentek el, mint négy évvel korábban a választás előestéjén. A Houlian's elnevezésű étteremlánc egyik éttermében ráadásul ugyanazt rendelte mindenki mint 2008-ban: csípős sült csirkeszárnyakat. Ha azt hinnék, hogy Obama stábja kirúgott a hámból, hát nagyot tévedünk, az étlapon mindössze 8,95 dollárért, alig 2000  forintért kínálják a kéksajtos mártással kínált csirkeszárnyakat.

  • A Facebook sztárja jelenleg ez a dupla fotó, amin valahol Amerikában két szomszéd mutatja ki, hogy ugyan másra szavaznak, de azért még nem utálják egymást. Szép gesztus, akkor is, ha esetleg fotosop az egész.

    Yqfdc.png
  • Virginában 49 - 49 százalékot jelzett az exit poll, de nézzük, hogy mi van a számok mögött. Az államban a férfiak 53 százaléka Romneyra, a nők 53 százaléka viszont Obamára szavazott.

    A fehérek 64 százaléka Romneyra szavazott, a feketéknek viszont a 94 százaléka Obamára. A fehér nők többsége is Romneyra szavazott.

    A 40 év alattiak inkább Obamára, az ennél idősebbek inkább Romneyra szavaztak.

    Az évi 50 ezer dollár alatt keresők inkább Obamára, a gazdagabbak inkább Romneyra szavaztak.

    Vagyis ha egy Obama-szavazót akarunk kiszúrni egy virginiai tömegben, akkor először érdemes egy fiatal, fekete, nem túl gazdag nőre mutatni.

  • A CNN felmérése szerint Barack Obama 53:45 arányban győzött Romney ellen New Jersey-ben.

  • Újabb államokban zártak a szavazóhelyiségek, hetet és Washington D.C.-t, a fővárost a CNN már oda is adott Obamának, Romney eggyel gazdagította gyűjteményét. Meglepetésről továbbra sem beszélhetünk: Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, Rhode Island és Maine (itt ugyanakkor kongresszusi körzetenként osztanak elektorokat, ezekből a 2-esben még nem hirdettek győztest) Obamáé, Oklahoma Romney-é.

  • Mark Twain szülőhazájában Mitt Romney 53 százalékkal nyerhet a CNN exit-pollja szerint. Az Egyesült Államokban ebben az államban a legalacsonyabb a dohányárukra kivetett adó.

  • Újabb csatatér néz ki Obamának, New Hampshire-ben az exit pollok szerint 50-48-ra nyerhet az elnök. Az első, denveri elnökjelölti vita után volt egy pont, amikor Romney erősödni kezdett az államban, de utána visszafordult az állás, Obama győzelme volt valószínűbb az elmúlt napokban.

  • Keleti parti idő szerint este nyolc múlt, újabb államokban ért véget a szavazás, és kezdődik a számlálás: Alabama (Romney az esélyes), Connecticut (Obama), Washington DC (O), Delaware (O), Illinois (O), Massachusetts (O), Maryland (O), Michigan (O), Maine (O), Missouri (R), Mississipi (R), New Hampshire (talán Obama, de nem egyértelmű), New Jersey (O), Oklahoma (R), Pennsylvania (O), Rhode Island (O), Dél-Dakota (R), Tennessee (R), és Texas (R).

  • Nem kell színes ceruzákkal nekiesni a lakásban talált utolsó paprírfecniknek. Az Index kezdőlapját sem szükséges átszínezni filctollal, főleg, hogy holnap reggel macerás lesz letisztítani a monitort. A CNN választási térképén bárki elkészítheti a saját forgatókönyvét a választásra. Mindenki oszthat kegyesen államot Obamának, vagy Romney-nak, színezhet kékre és pirosra, persze a végén azért kiderül, hogy az nyer, aki elviszi Ohiót.

  • A független Angus King volt kormányzó megnyerte a szenátori helyet Maine-ben, ez egyben azt is jelenti, hogy a várakozásoknak megfelelően Joe Lieberman visszavonulása ellenére is marad két független, de a demokratákkal együtt szavazó szenátor a kongresszusban.

  • Georgiában, ahol egyébként van egy Budapest nevű település, a CNN előrejelzése szerint 67 százalékkal nyerhet Mitt Romney.

  • Az exit-poll alapján semmiképpen sem mernénk győztest hirdetni, a két jelölt közti különbség bőven a hibahatáron belüli. A CNN mérése szerint 50,3:49,7 arányban Obama nyert, elsősorban a szavazók 55 százalékát kitevő nők szavazataival.