Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál

Index
2016.02.02. 02:16

Rengetegen mentek el szavazni Iowában, a republikánusoknál rekordrészvétel mellett Ted Cruz texasi szenátor lenyomta Donald Trumpot, akit a nagyot hajrázó Marco Rubio is szinte befogott. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders egy százalékon belül volt, Clinton nyert. Élőben követtük végig az amerikai előválasztás nyitányát Iowában!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mit adott Iowa a világnak? Mert adott, méghozzá a kenyérszeletelőt, amit az itt élő Otto Frederick Rohwedder dolgozott ki, már 1912-ben de az a gép egy tűzben megsemmisült. Végül 16 évvel később jelent meg az áruházakban a gép, amilyenhez hasonlót ma is sok áruházban használhatnak a vásárlók is világszerte.

    Viszont Iowa vette el Buddy Hollyt és zenésztársait, akik itt szenvedtek repülőgép-szerencsétlenséget 1959-ben.

  • Az előbb azért mosolyogva fényképezkedett egyet. Aztán kiderült, hogy Carly Fiorina, a HP volt vezérigazgatója is pont annál a szavazókörzetnél jelent meg.

  • A papírforma az, hogy Clinton és Trump végez az élen – úgyhogy az én tippem az lesz, hogy valamelyik oldalon bejön a papírforma, a másikon viszont borul. Szóval vagy egy Clinton-Cruz, vagy egy Trump-Sanders győzelemre tenném a pénzem, ha nem fizetésnap előtt lennénk. 

    Közben tíz perce elindult a buli, és várjuk az első eredmények beérkezését. Hamarosan vagy okosabbak leszünk, vagy én fogok nagyon butának tűnni a tippemmel.


  • A Yahoo riportere, Jon Ward kiszúrta Ted Cruz jeffersoni rendezvényén, hogy a galérián akad valaki, akit látványosan nem izgat egy szikrányit sem ez az egész. A Twitteren imádják.

  • A stábja szerint arra is felkészült, ha az utolsó felmérések ellenére mégsem ő nyerné a nyitóállamot.

  • A Reuters kísérletét megismételtem, de nálam más jött ki. A keresőbe beütöttem azt, hogy „how to caucus for", amire a legtöbb keresés alapján sorrendben ezeket a neveket tette hozzá a program:

    • Bernie (így, keresztnévvel)
    • Hillary (szintén keresztnévvel)
    • Trump

    Tehát Clinton a demokrata versenyben elmarad Sanders mögött, viszont a republikánusok között Trumpra kerestek rá a legtöbben. Persze nem csak Iowából, szóval erre azért ne tegyünk nagy téteket. A Reutersnél egyébként ugyanerre a republikánusoknál egészen más jött ki: Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Ben Carson Chris Christie volt a sorrend, Trump tehát a fasorban vagy inkább az iowai kukorica sorban sem volt, ami a kaukusz végeredményénél viszont kizárt.

  • Iowában nem exit pollt, hanem entrance pollt készített a CNN a kaukuszra érkezők között. Ezekből az derült ki, hogy

    A republikánusoknál

    • 43 százalék most először vesz részt kaukuszon
    • 34 százalék az utolsó napokban döntött.

    A demokratáknál

    • 41 százalék vesz részt először kaukuszon (Obama 2008-as győzelménél ez 57 százalék volt)
    • 13 százalék döntött az utolsó napokban.
  • Több helyen még mindig sorban állnak az emberek, de máshol már megkezdődik a szavazás.

  • A CNN körbenézett több helyszínen, sokan jelezték, hogy most először vesznek részt kaukuszon.

  • Jeff Kaufmann iowai republikánus pártvezető szerint elképesztő az érdeklődés, folyamatosan csengenek a telefonok a pártközpontban, ötször-hatszor akkor az érdeklődés, mint normálisan.

    Szerinte persze ők nem mind Trump-támogatók – de azért én nem lepődnék meg, ha nagy részükről kiderülne, igenis azok:

  • Sandersnek nagyon kell a győzelem

    A magasabb részvétel elvileg Sandersnek kedvezhet. és a vermonti szenátornak valójában tényleg meg kell nyernie mindkét nyitó államot ahhoz, hogy legyen bármilyen esélye Clinton ellen. A FiveThirtyEight is felhívta rá a figyelmet, hogy Vermont után az azzal szomszédos New Hampshire-ben, valamint Iowában lehet a szenátor bázisának velejét adó legtöbb fehér liberális szavazó az Egyesült Államok tagállamai között, vagyis Sanders ezekben kifejezetten otthonosan érezheti magát.

    Ha Clinton kikap Iowában, akkor nagyon hamar felsejlhetnek a rossz emlékek, a média sem fogja kímélni a volt first ladyt, és meglehetősen kellemetlen helyzetben találná magát. Viszont a későbbi államokban a latinók, és különösen a feketék között masszívan Clinton vezet.

  • Mégpedig az, hogy hirtelen megerősödött a kutatások szerint, és akár még kisebb meglepetést is okozhat egy nagyon erős harmadik hellyel, vagy még nagyobbat egy másodikkal:

    Az iowai kaukusz előtti utolsó napok, sőt utolsó órák egyik legjobban pörgő híre Marco Rubio floridai szenátor esélyeinek növekedéséről szól, ám vannak, akik szerint a média önmaga és az olvasók/nézők szórakoztatására gerjeszti ezeket a híreket.

    Mindenesetre Trump és Cruz mellett Rubio megerősödését már régóta várták az elemzők, de az valahogy csak nem akart eddig megtörténni. Többek között azért, mert mérsékelt konzervatív jelöltekből még mindig túl sok van versenyben - Rubio mellett Bush, Chris Christie és John Kasich -, így a mérsékelt szavazatok elaprózódnak és egyik józanabb establishment-jelölt sem tud jelentősen a többiek fölé nőni, és az outsider Trump, illetve a washingtoni kollégái által gyűlölt Cruz valódi kihívója lenni.

    Ha Rubio ma meggyőzően tudna szerepelni Iowában, megtörhetné ezt a stagnálást és onnantól már valószínűleg tényleg dőlnénk hozzá a Trump és Cruz sikerei miatt egyre kétségbeesettebb, befolyásos republikánus támogatók, és persze az ő adományaik is. 

  • Vagy nem, ki tudja, mindenesetre Trump Facebook-oldalán Abdellatif ezt írja: iowai muzulmán vagyok, és önre fogok szavazni. Donald Trump újra naggyá teszi Amerikát.

    Troll, nem troll?

  • Megnézték, hogy az elmúlt 8 órában Iowában melyik neveket írták be legtöbben a Google keresőjébe olyan szövegkörnyezetben, hogy hogyan lehet őket támogatni a kaukuszon. A republikánusok közül Ted Cruz, a demokratáknál Hillary Clinton vezet. Egyébként Donald Trump az, akire az államban a legtöbben rákeresnek, és az általános keresések számában Clintont veri Bernie Sanders. (BBC)

  • Megnézte az önkénteseket, aztán kávézott lányával és vejével, végül pedig Bill Clintonnal kettesben tett egy sétát az egyik parkban, hogy kiszellőztessék a fejüket. Mosolyogva érkezett vissza a hotelbe, ahol megvárja az eredményeket. (CNN)

  • Ha magas lesz a részvételi arány, győzni fogunk – mondta Bernie Sanders. A demokrata kaukuszon Hillary Clinton legfőbb kihívója persze mást nem is mondhatna: ha alacsony részvétel mellett bukna, még érvelhetne azzal, hogy a csendes többség biztosan vele van. A demokratáknál Iowában 2000-ben a regisztrált demokraták közül csak 11 százalék vett részt, de 2008-ban már 40. 

    A republikánusok viszont saját szavazóiknak csak 20 százalékát mozgatták meg 2008-ban és legutóbb, 2012-ben is – írta a Politico. Ez 121 503 embert jelentett. (Demokrata kaukusz 2012-ben nem volt, hiszen a párt a hivatalban lévő elnököt, Barack Obamát indította.) Az állam republikánus szenátora szerint a magas részvételi arány Trumpnak kedvezne, ezért ő ebben bízik. 135 ezer résztvevő – a republikánus kaukuszon – már rekord lenne, ami az elemzők szerint egyértelműen jelezné, hogy Trump mozgatta meg őket. 150 ezer résztvevő sem kizárt, ez állítólag már nagy valószínűséggel Ted Cruz vereségét hozná.

  • Hogy mi van?

    Az, hogy Mark Dice médiaelemző egy Hillary 2016 feliratú pólóban és egy notesszel a kezében kiállt támogató aláírásokat gyűjteni azért, hogy Hillary Clinton újdonsült alelnökjelöltje is ott lehessen majd a szavazólapon. Ami persze úgy hülyeség, ahogy van, hiszen a választási procedúra nem így működik. De nem is ez az igazi poén, hanem az, hogy az állítólagos alelnökjelölt nem más, mint 

    a kommunista KARL MARX.

    Dice világosan elmagyarázza a járókelőknek, hogy Karl kommunista, ő Hillary Clinton gazdasági tanácsadója, és hogy korábban Obamának is dolgozott. A járókelők pedig, lehet sírni vagy nevetni, szépen egymás után aláírják a papírt:

  • Mert Iowa az Egyesült Államok majdnem harmadát kitevő, középső részével együtt 1803-ig Franciaországhoz tartozott, amíg Napóleon el nem adta. A francia trikolór erre utal, igaz, a középső sávban a sas már az Egyesült Államokat jelzi. A 2,1 milliós négyzetkilométerért 15 millió akkori dollárt fizettek az amerikaiak.

    Ezen belül Iowa állam azonban később jött létre, csak 1846 decemberében lett az Egyesült Államok 29. tagállama. Másfélszer nagyobb Magyarországnál, de 145 ezer négyzetkilométerén csak 3 millió ember él. GDP-je viszont több: nominálisan számítva a magyar mutató 100 milliárd dollár, az iowai 168 milliárd. Ezzel az 50 tagállamból a 30., egy főre eső értékével – 42 ezer dollár – a 22. helyen áll.

    A kukoricatermelő övezetben lévő állam neve sziú eredetű, de nem meglepő módon az őslakosokból nem sok van, 0,4 százalék. A lakosság 91 százalékát európai eredetűek adják. A feketék aránya 2,9 százalék.

  • cikkünk a témában:

    Vannak, akik sütivel kenyereznek le

    Lemegy a szomszédság a helyi suli tornatermébe alkudozni: kaukusz magyar szemmel.

  • Scott Walker wisconsini kormányzón kívül még ők szálltak ki a republikánus versenyből már Iowa előtt: Rick Perry volt texasi kormányzó, Lindsay Graham dél-karolinai szenátor, George Pataki volt New York-i kormányzó és Bobby Jindal volt louisianai kormányzó.

    Közülük többen már be is soroltak az állva maradtak mögé: Perry Ted Cruzt, Graham Jeb Busht, Pataki pedig Marco Rubiót támogatja.

  • Ő Scott Walker wisconsini kormányzó, emlékeznek még rá? Pedig sokáig a republikánus verseny egyik favoritja volt, olyannyira, hogy az iowai felméréseket tavaly április és július között kivétel nélkül ő vezette.

    Aztán a nyáron beszállt a küzdelembe Donald Trump, hogy az összes médiafigyelem rá irányuljon, majd elkezdődtek a tévéviták is. A karizmatikus ingatlanmágnás mellett pedig elsőként pont az olyan nem különösebben izgalmas figurák szorultak háttérbe, mint Walker, aki Jeb Bushhoz hasonlóan pocsékul szerepelt a vitákon, és semmi megjegyezhetőt nem volt képes produkálni. Így aztán Walker az országosan mért 16,6 százalékról szeptember közepére 1,8 százalékra csúszott vissza a RealClearPolitics összesítésében, hogy végül szeptember 21-én bejelentse a visszalépését.

    De miért hullott ki Walker, ha a még nála is teszetoszább, unalmasabb Bush állva tudott maradni? A kettejük közötti legnagyobb különbség a pénz: Busht a rengeteg összekalapozott milliója tartja még mindig a versenyben, míg Walkernek egyszerűen elfogyott a pénze szeptember közepére.

  • David Yepsen, a Des Moines-i veterán politikai újságíró, aki most a Paul Simon közpolitikai intézetet vezeti, azt jósolja, hogy a februárhoz képest kellemes, enyhe időből Trump fog hasznot húzni, mert többen fognak elmenni szavazni.

  • Már tényleg a szavazás kapujában, a RealClearPolitics összesítése szerint a demokratáknál:

    • Clinton 47,9 százalékkal vezet
    • Sanders 43,9 százalékkal második
    • O'Malley-t pedig 4,3 százaléknyian választanák.

    A republikánusoknál:

    • Trump 28,6 százalékkal vezet
    • Cruz 23,9 százalékkal második
    • Rubio 16,9 százalékkal harmadik
    • A többiek már a 8 százalékot sem érik el.
  • Imádom az ördög ügyvédje-szerepet, úgyhogy most bedobok még egy remek érvet Trump mellett: ha megválasztanák az Egyesült Államok elnökének, minden negyedik szövetségi közszolga elgondolkodna a felmondásán, a magukat demokratának vallóknak pedig egyenesen 42 százaléka. Legalábbis a The Hill által ismertetett, közszolgák körében készített felmérés ezt hozta ki, további részletek itt olvashatóak.

    Lázár János most valószínűleg nagyon irigykedik.

  • Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó ezekben a pillanatokban nem Iowában, hanem a következő, jövő kedden szavazó államban, New Hampshire-ben kampányol éppen. Mérsékelt jelöltként egyikük sem számíthatna túl sokra a konzervatívabb jelölteknek kedvező Iowában, viszont nyolc nap múlva muszáj lenne valamit felmutatniuk a nekik sokkal kedvezőbb második államban.

  • Megkérdezték az irodája előtt a Clinton és Sanders mellett induló harmadik demokrata jelöltet, Martin O’Malley volt marylandi kormányzót, miről kívánja azt, hogy bárcsak másképp csinálta volna a kampányban. „Bárcsak 5 millió dollárral többet szedtem volna össze" – viccelődött válaszul a Washington Post hétfői cikkére utalva, amiben megírták, hogy kölcsönre szorult a kampánya életben tartásához.

    O'Malley egyébként kemény 4,3 százalékkal áll Iowában, amivel sok esélye nincsen, viszont mégis fontos szerepe lehet. A demokratáknál ugyanis egy adott kaukuszon belül, ha nincs meg egy jelöltnek 15 százaléknyi támogatója, akkor az őt választó emberek vagy tartózkodnak, vagy átpártolhatnak valamelyik másik jelölt mögé. (Des Moins Register)