Sanders nyerte az előválasztás New Hampshire-ben

New Hampshire-i előválasztás

Vége
2020-02-11T173259Z 1913008887 RC2HYE91BDPR RTRMADP 3 USA-ELECTIO

A legfontosabbak

ivand
nyg
2020.02.12. 07:35

Összefoglaló

A káoszba fulladt iowai kaukusz után New Hampshire-ben az első hagyományos előválasztáson szavaztak a demokrata elnökjelöltekről
Az előzetes felméréseknek megfelelően Bernie Sanders nyert, Pete Buttigieg második lett
Amy Klobuchar meglepetésjelöltként feljött a harmadik helyre, Biden és Warren viszont az este vesztesei
Élőben követtük az eredmények alakulását!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Közvetítésünket ezzel lezárjuk!

    Kapcsolódó

    Sanders megnyerte az előválasztást New Hampshire-ben

    Szorosan győzött Buttigieg előtt, a legnagyobb meglepetést viszont a harmadik hely okozta. Biden és Warren voltak a nagy vesztesek, többen pedig már elkezdtek kiszállni a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyből.

  • Az iowai előválasztás napján, február 3-án nagyon másképp festettek a New Hampshire-ben mért népszerűségi indexek.

    Alább jöjjön az akkori becsült, és mellette a választás napján, február 11-én elért eredmény, amelyek alapján egyedül Sandersé lett azonos a jóslattal, míg az akkor másodiknak mért Biden csak ötödik lett:

    • Sanders:      26,5 – 26
    • Buttigieg:    13,7 – 24,4
    • Klobuchar:    6,7 – 19,7
    • Warren:       14,3 –   9,3
    • Biden:          17,5 –   8,5

    Buttigieg csaknem megduplázta eredményét, Klobuchar majdnem megháromszorozta, Biden viszont a felét sem érte el az akkor vártnak. Ebben nagy szerepet játszott az iowai eredmény, már csak azért is, mert a választók fele csak az utolsó napokban döntötte el, hogy kit választ.

  • A milliárdos Michael Bloomberg még nem vett részt egyetlen előválasztáson sem, sőt, kampánypénzt sem gyűjt – mivel 35 milliárd dolláros vagyonából eddig önerőből 350 milliót költött – de New Hampshire-ben Bernie Sanders – az előválasztás győztese – és Amy Klobuchar – aki harmadik lett – beszédükben egyeránt odaszúrtak a jelöltségért később versenybe szálló Bloombergnek. (A szűken második Pete Buttigieg viszont nem említette.)

    Ez a kritika azért is fontos, mert annak ellenére, hogy Bloomberg még Nevadában sem vesz részt az előválasztáson, könnyen lehet, hogy szerepelni fog az elnökjelöltek soron következő, Las Vegas-i vitáján.

    És ezt a Demokrata Párt tette lehetővé, azzal, hogy február elején változtatott a szabályokon, amely eddig előírta, hogy csak az vehet részt a nagy nyilvánosságot jelentő vitán, akinek 225 ezer pénzadományozó támogatója van, összesen 15 államból. Az új szabály szerint elég, hogy a résztvevőnek vagy legyen már delegáltja a két korábbi előválasztásról, vagy egy országos közvélemény-kutató adatai alapján 10 százalékos legyen a támogatottsága Nevadában és/vagy Dél-Karolinában, vagy ugyanitt helyi közvélemény-kutató eredménye alapján legyen 12 százalékos a támogatottsága – magyarázta a Vox.com. (A két állam az előválasztás két következő helyszíne.)

    Nem csak Sanders és Klobuchar, de több, New Hampshire után már kiszállt jelölt is kifogásolta, hogy a Demokrata Párt menet közben változtat a szabályokon, láthatóan Bloombergre szabva azokat, ami azt sugallja, hogy a milliárdos lényegében megveszi az elnökjelöltséget. 

    A lehetőséget mindenesetre Bloomberg megkapta, bár nem biztos, hogy a február 19-én esedékes vitán él is vele. Az viszont biztos, hogy a milliárdos részvétele esetén ezt Sanders és Klobuchar is fel fogja használni. 

  • Nevadában ugyan Sanders a legesélyesebb és ezt erősíti, hogy ha szűken is, de megnyerte a New Hampshire-i választást, ám nehezíti a dolgát, hogy a vendéglátósok befolyásos nevadai szakszervezete, a Culinary Union már szórólapokon támadja Sanderst az általánosan, mindenkinek járó egészségügyi ellátást ígérő kampánypontja miatt. Márpedig ez a szakszervezet 60 ezer tagot számlál, akiknek hatásuk lehet a választásra a 2,9 milliós államban.

  • New Hampshire-ben a szavazatok számában ugyan nyert Sanders, de a delegáltakat tekintve döntetlen lett Buttigieggel szemben:

    ők 9-9-et, Klobuchar 6 delegáltat nyert.

    Iowával együtt a delegáltak számában az eddigi állás tehát:

    • Buttigieg 23
    • Sanders 21
    • Warren 8
    • Klobuchar 7
    • Biden 6

    Igaz, a választási kampány szempontjából fontosabb, hogy Nevadába győztesként érkezik Sanders, ahol esélyesebbnek számít, mint Buttigieg.

  • Buttigieg és Sanders beszédét összevetve elmondható, hogy utóbbi nyíltabban kritizálta az előbbit, mint fordítva. 

    Az ellenfeleknek gratuláló udvariassági formulák mindekettejüknél megvoltak, de Buttigieg név szerint többet említette meg az eredményt elismerve Sanderst, mint amennyire ezt tette Sanders Buttigiegdzsel.

    Helyette viszont – igaz, itt név nélkül – Sanders lényegében milliárdosok által finanszírozott jelöltnek nevezte Buttigieget. Hogy egyértelmű legyen, Sanders támogatói ekkor azt skandálták: Wall Street Pete!

    Buttigieg ennél elegánsabb volt – vagy alattomosabb, kinek melyik tetszik jobban – mert Sanderst dicsérve szúrt oda, némi age-izmust vegyítve beszédébe: arról beszélt, hogy már középiskolás korábban is nagyra becsülte Sanderst és a mai napig becsüli. Buttigieg fiatal ugyan, de 38 éve azt jelenti, középiskolás több mint 20 éve volt, szóval ebben az is benne volt, hogy Sanders a maga 78 évével talán már idősebb a kelleténél az elnökválasztáshoz.

  • Négy köszönömmel próbálta túlkiabálni támogatóit Bernie Sanders, aki végül kimondta, a köszönet a nagy győzelemnek szól.

    „Ez a győzelem a kezdete Donald Trump végének” – mondta némiképp Winston Churchillt idézve a parafrázissal.

    Sanders is lefutotta az udvariassági kört, és ahogy az előtte felszólalók, ő is gratulált ellenfeleinek.

    A többiekhez hasonlóan beszélt a nemzet egyesítéséről és arról, milyen sötét, démoni foltja az ország történetének Donald Trump. Sanders szerint a demokraták a sokszínű, többgenerációs mozgalomnak köszönhetően fogja elnyerni a Fehér Házat.

    Aztán a demokrata ellenjelöltekkel foglalkozott, mondván, az elnökjelöltségért „milliárdosokat és milliárdosok által támogatott jelölteket kell legyőzni.” (Ezzel Klobucharhoz hasonlóan a versenybe még csak beszállni készülő Michael Bloombergnek szúrt oda, a második rész pedig Buttigiegnek szólt. Sanders támogatói ekkor azt skandálták, „Wall Street Pete”.)

    „Az egészségügyi ellátás emberi jog, nem pedig kiváltság” – adta meg legfontosabb üzenetét, majd ezzel összhangban arányosabb adóelosztást, elérhetőbb felsőoktatást, működőképes bevándorlási politikát ígért és a fegyverhasználat szigorításának fontosságát említette meg.

    „Trumppal ellentétben mi tudjuk, hogy a klímaváltozás valódi dolog” – mondta, megjegyezve, hogy „az olajipar rövid távó haszna nem lehet fontosabb, mint a bolygó jövője.”

    „Kampányunk célja nem csak Trump legyőzése, de az ország átalakítása is” – mondta az amerikai politikában egykor szitkoszónak számító, de általa nyíltan vállalt demokratikus szocialista jelzőt előszeretettel használó politikus, megüzenve, hogy az átalakítás a Wall Streetnek, az olajiparnak és a hadiiparnak is szól.

  • 90 százaléknál tart a feldolgozottság, a CBS és a CNN is kihirdette, hogy Sanders fogja nyerni New Hampshire-t. Sanders is győzelmi beszédet tartott éppen az előbb.

  • „Csodáltam Sanders szenátort, amikor középiskolás voltam, a mai napig nagyon tisztelem, és gratulálok neki az erős szerepléséhez” – mondta beszéde elején Buttigieg, aki gratulált Klobucharnak, Warrennek, Bidennek és a többi demokrata jelöltnek is.

    De azt is hozzátette, hogy a szavazóknak nem a forradalom vagy a status quo között kellene választaniuk. Mind ugyanabban a csapatban játsszunk, emelte ki.

    „Olyan sokan döntöttetek úgy, hogy egy középosztálybeli polgármester, és egy veterán” kész szembeszállni az elnökkel. Azt mondta, hogy folyamatosan üdvözlik az újabb szövetségeseket.

    Azt mondta, hogy mennek tovább Nevadába, Dél-Karolinába. „Azzal a tudattal megyünk előre, hogy ez az egyetlen esélyünk” – mondta, hozzátéve, hogy nem engedhetnek meg még négy évet Donald Trump elnökségéből.

  • Az adatok 86 százalékos összesítése alapján Sanders nyeri New Hampshire-ben a demokrata előválasztást. Előnye ugyan csak 1,8 százalékpont, de előnyét 4600-ra növelte.

    Körülbelül 40 ezer szavazat összeszámlálása maradt vissza, de a kiegyenlített eredmények alapján nem valószínű, hogy Buttigieg itt fordítani tudna.

  • 83 százalékos feldolgozottságnál 1,7 százalékra csökkent ugyan Sanders előnye Buttigiegdzsel szemben, ám a kettejük közötti négyezres szavazatkülönbség érdemben nem változott a legutóbbi 25 ezer szavazat beérkezése óta.

    Sandersnek azonban ez vermonti szenátorként majdnem hazai pálya, így a szűken elnyert 2. hely Buttigiegnek győzelemmel ér fel.

  • Tényleg messze még a vége a: ahhoz, hogy valaki a Demokrata Párt elnökjelöltje lehessen, 1991 delegált mandátumát kell elnyernie az előválasztásokon. New Hamshire-ben 24 hely dől el.

    A jelenlegi állás szerint itt Sanders 8, Buttigieg 7, Klobuchar 6 biztosan jár nekik, három sorsa még bizonytalan. (A Fivethirthyeight.com szerint a végeredmény 9-9-6 lesz.)

    Iowával együtt az elnyert delegáltak száma alapján a verseny állása eddig a következő:

    • Buttigieg 21
    • Sanders 20
    • Warren 8
    • Klobuchar 7
    • Biden 6
  • Deval Patrick volt massachusettsi kormányzó hivatalosan azt jelezte, hogy szerdán dönt a kampányának sorsáról. A CBS News forrásai szerint viszont a kampánya felfüggesztését fogja bejelenteni. Egy szomszédos állam volt kormányzójaként 0,4 százalékon áll.

  • 66 százalékos összesítésnél 2,2 százalékpontra olvadt Sanders előnye, de szavazatszámokban egyelőre tartja a 4200 szavazatos előnyt. Azaz, Buttigieg az újabb adatok beérkezése alapján fej-fej mellett halad Sundersszel, sőt, a legutóbb beérkezett szavzatokban egy hajszállal meg is előzte őt. Az eredmény matematikailag megfordulhat, bár vannak olyan összesítetlen körzetek, ahol négy éve Sanders 60 százalék felett teljesített, igaz, Hillary Clintonnal szemben.

    A mostani állás:

    • Sanders 26,2
    • Buttigieg 24,0
    • Klobuchar 20,0
    • Warren 9,3
    • Biden 8,5
  • Amy Klobuchar keresztnevének skandálásával köszönt be a minnesotai szenátor kampánygyűlése. Klobuchar ugyan harmadik lett a New Hampshire-i demokrata előválasztáson – legalábbis 50 százalékos feldolgozottságnál –, de

    szinte győzelmi beszédet mondott.

    Valójában erre kampánya szempontjából minden oka megvan, a várt eredményen felül teljesített, erősebben jött ki a keddi választásból.

     „Amy Klobuchar vagyok és legyőzöm Trumpot” – lelkesítette fel támogatóit beszéde kezdetén. A kulcsszó a „megcsináltuk” volt, ami utalás Barack Obama kampányára is.

    Klobuchar Nevada, Dél-Karolina megnyerését is megígérte, mondván,

    „a demokrácia, nem arról szól, ki a hangosabb, kinek van nagyobb bankszámlája” – amivel a versenybe még csak beszállni készülő Michael Bloomberg milliárdosnak szólhatott – „hanem az eszmékről és arról, aki azokat megvalósítja.”

    Másik kulcsszava a mérsékelt volt. Azokról a középen állókról beszélt, akiknek elegük van a rémálomból, amit Trump jelent.

    „Győzd le Trumpot, Amy!” – skandálták ekkor a kampánygyűlésen.

    Klobuchar a nemzet egyesítéséről szólt mondván, a jogállam és a demokrácia, a jogállam nem bír ki újabb négy évet Trumppal. „Hisszük, hogy Amerika szíve nagyobb, mint azé a fickóé a Fehér Házban.”

  • 59 százalékos feldolgozottságnál:

    • Sanders 26,7 százalékkal vezet,
    • Buttigieg 23,8 százalékkal követi,
    • Klobuchar 19,9,
    • Warren 9,3,
    • Biden 8,5,
    • Steyer 3,6, Gabbard 3,3,
    • és a már a versenyből kiszállt Yang 2,8 százalékon áll.
  • Donald Trump kiírta a Twitterére, hogy nagyon rosszul szerepelt Warren, akit megint Pocahontasnak nevezett. Szerinte Warren beszéde arra utalt, hogy már keresi a kilépés lehetőségét.

    Egy másik posztban pedig Tom Steyert vette elő, aki 200 millió dollárt költött el eddig a saját vagyonából a kampányra, amivel 1 százalékon végzett Iowában, és 3 százalékon áll New Hampshire-ben.

  • Joe Biden már Dél-Karolinából mondta el, hogy Iowa és New Hampshire még messze van a végeredménytől.

    Ez csak két állam, a nemzetnek nemhogy a fele, még a tizede sem szavazott – mondta a március 3-i szuperkedd egyik helyszínét adó Dél-Karolina kampánygyűlésén.

    A verseny „még csak most kezdődik” – mondta, ami két eddigi veresége ismeretében kézenfekvő és matematikailag igaz is. 

    De nem csak kevesen szavaztak eddig: a feketék körében népszerű Biden azt is hangsúlyozta, hogy a feketék és latinók 99,9 százaléka még nem is hallatta eddig a szavát, hiszen New Hampshire és Iowa is fehér többségű államok.

    Márpedig „senkiből nem lehet elnökjelölt a feketék és a latinók szavazata nélkül” – mondta Biden, aki arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy ő Barack Obama elnöksége alatt nyolc éven át az Egyesült Államok alelnöke volt.

  • Amy Klobuchar elégedett lehet a harmadik helyével, amellyel tényezője maradt a versenynek – ellentétben Elizabeth Warrennel, hiszen a New Hampshire-rel szomszédos Massachusetts szenátoraként 10 százalék alatti eredménye szerényebb a reméltnél.

    Klobuchar a 65 év felettiek és a mérsékeltek között népszerű, így elsősorban Buttigieg és Biden szavazóiért harcol, nem pedig Sanders szimpatizánsaiért. Klobuchar eredményében nagy szerepet játszhat, hogy a pénteki elnökjelölti vitából jobban jött ki a vártnál.

  • Klobucharnak lendületet ad a harmadik hely, kampányfőnöke bejelentette, hogy még nagyobb csapattal folytatják az előválasztást a szuperkeddre készülve, ami március 3-án lesz.

  • Miután ő is az este vesztesei közé tartozik, az Iowában még harmadik helyen végző Elizabeth Warren is megtartotta a beszédét New Hampshire-ben. Azt mondta, hogy Sanders és Buttigieg erősen szerepel New Hampshire-ben. Klobuchar feltehetően tőle is szívott el szavazatokat, Warren viszont gratulált neki, és kiemelte, hogy szerinte a minnesotai szenátornő eredménye is mutatja, hogy nem szabad leírni egy nőt.

    Arról is beszélt, hogy nagy részvételre lesz szükség november 3-án, ha le akarják győzni Trumpot, ehhez pedig egy olyan jelölt kell, aki mögé a legszélesebb körben tudnak beállni a pártból. Olyan jelölt kell, aki egyesíteni tudja a pártot, képes felépíteni egy mozgalmat a korrupció ellen, aztán pedig győzni is. Azt is világossá tette, hogy ő nem tervezi, hogy kiszállna. „Azért vagyok itt, hogy nagy dolgokat vigyek véghez” – mondta. Végül pedig megköszönte az összes önkéntesének, stábtagjának, és a kampányeseményeken közös fotózást vállaló kutyájának, Bailey-nek is.

  • Az eredmények 40 százalékos összesítésénél már eléggé kirajzolódott a lehetséges végeredmény. Igazából az arányok 10 százalékos összesítés óta nem nagyon változtak, az első ötnél a sorrend sem módosult.

    Jelenleg az állás: 

    • Sanders 27,8
    • Buttigieg 23,5
    • Klobuchar 19,7
    • Warren 9,5
    • Biden 8,6
  • A New Hampshire-i demokrata előválasztáson részt vevők 57 százaléka nő volt.

    Közöttük is jól szerepelhetett Amy Klobuchar, aki stabilan harmadik a versenyben.

    • A felsőfokú végzettséggel rendelkező fehér nők körében – New Hampshire-ben az afro-amerikaiak aránya alig egy százalék – Klobuchar 35 százalékos népszerűséget tudhat maga mögött.

    Ebben a kategóriában Buttigiegé 22 százalék, Sandersé 18, Warrené 13, Bidené csak 7.

    • A legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező fehér férfiak körében viszont Sanders vezet 35 százalékkal, Buttigieg itt is a második 20-szal, Biden 13 százalékos, Klobucharnak itt be kell érnie 11-gyel.
  • Ahogy az várható volt, a coloradói szenátor sem megy tovább New Hampshire után.

  • Kézenfekvőnek tűnik, de mégsem rajzolható fel egyszerűen egy-egy jelölt támogatójának profilja.

    A magukat mérsékelteknek mondó demokrata szavazók között – legalábbis New Hampshire-ben –

    Amy Klobuchar a legnépszerűbb, 29 százalékkal, Buttigieg 25 százalékot kapna, Sanders csak 16-ot, Biden 12-t.

    Meglepőnek tűnik, de a 65 év felettiek felett sem Sanders a favorit, csupán harmadik 15 százalékkal, Buttigieg 22 százalékon áll, és ebben a kategóriában is Klobuchar vezet, 25 százalékkal.

    De a leegyszerűsített világképbe még kevésbé fér bele, hogy a magukat liberálisoknak mondó demokrata választók között a melegségét nyíltan hangoztató Buttigieg csak a harmadik, alig 14  százalékkal. Itt toronymagas favorit Sanders, aki 48 százalékra számíthat tőlük, Warren 18 százalékkal a második, Klobucharnak az ő körükben be kell érnie 9 százalékkal, Bidennek csak öttel.

    Amy Klobuchar a két fenti kategóriában való jó szereplésével egyre biztosabban harmadik helyen áll. Csalódottságra nincs oka a minnesotai szenátornak, aki már a következő előválasztásra készül, Nevadában. (Ellentétben Bidennel, aki ott sem győzelemmel kalkulál, így a neki kedvezőbb Dél-Karolinára készül.)

  • Megnyerte a teljesen tét nélküli republikánus előválasztást.

  • Yang már meg is tartotta a beszédét, amiben megerősítette, hogy felfüggeszti a kampányát. „Tudjátok, hogy matekos vagyok, és látom a számokból, hogy nem fogunk nyerni” – mondta a támogatóinak. Azonban úgy látja, hogy több millió emberhez tudott szólni, és jó irányba mozdították előre az országot.

    Hozzátette, hogy az elején egy olyan levelezőlistával kezdtek, ami a gmailes kontaktlistájából állt, ehhez képest több mint 400 ezer embertől kapott adományokat. (BBC)

  • Tulsi Gabbard hawaii képviselőnő is elég sokat feltett New Hampshire-re: kivett egy házat 2019 második felében, hogy könnyebben tudjon kampányrendezvényeket tartani az államban, egy lila kisbuszban járt körbe, és rengeteg óriásposzterre is költött. Ez 15 százalékos feldolgozottságnál 3,3 százalékot jelentett neki.

  • A CNN-nek források arról beszéltek, hogy az alapjövedelemmel kampányoló Andrew Yang vállalkozó felfüggesztheti a kampányát New Hampshire után. 15 százalékos feldolgozottságnál 2,8 százalékon áll. Yang kiszállását aztán a Washington Post is megerősítette.

    Iowa után egyik demokrata jelölt sem szállt ki, New Hampshire után azért már nagyobb kérdés, hogy mennyien maradnak talpon a 11 elnökjelölt közül. Deval Patrick volt massachusettsi kormányzó, és Michael Bennet coloradói szenátor is a kiszállók között lehet.

  • 15 százalékos feldolgozottságnál

    • Sanders növelte előnyét, 28,1-on áll
    • Buttigieg 22,5
    • nőtt a hátránya Klobucharnak, most 20,6 százaléka van
    • stabilan a negyedik 9,3-mal Elizabeth Warren, akitől ennél azért többet vártak, elvégre New Hampshire neki majdnem hazai pálya, hiszen a szomszédos Massachusetts állam szenátora 2013 óta.
    • Biden továbbra is az ötödik, 8,6 százalékkal.