Sanders nyerte az előválasztás New Hampshire-ben

New Hampshire-i előválasztás

Vége
2020-02-11T173259Z 1913008887 RC2HYE91BDPR RTRMADP 3 USA-ELECTIO

A legfontosabbak

2020. február 12., 05:17
Sanders megnyeri
2020. február 12., 04:22
Kétharmadnál szűkült az olló
2020. február 12., 02:04
Yang kiszáll
2020. február 12., 01:59
Lezárult az utolsó szavazókör is
2020. február 12., 01:21
Meg is jöttek az első eredmények
2020. február 12., 01:03
Sokan mentek szavazni
2020. február 12., 00:52
Így zajlik az előválasztás
ivand
nyg
2020.02.12. 01:59

Összefoglaló

A káoszba fulladt iowai kaukusz után New Hampshire-ben az első hagyományos előválasztáson szavaztak a demokrata elnökjelöltekről
Az előzetes felméréseknek megfelelően Bernie Sanders nyert, Pete Buttigieg második lett
Amy Klobuchar meglepetésjelöltként feljött a harmadik helyre, Biden és Warren viszont az este vesztesei
Élőben követtük az eredmények alakulását!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az összes szavazókör bezárt New Hamshire-ben a demokrata előválasztáson. 

  • Az már a bejövő eredményekből is nyilvánvaló, hogy New Hampshire-ben nem lesz au a technikai fejetlenség, mint Iowában volt, ahol az eredmények összesítése nagyon lassan haladt, érdemi részeredmények sem voltak a szavazás estéjén.

    A helyi kormány már közölte, hogy a szavazási rendszerük meghekkelhetetlen. Windsorban biztosan, ott egy mechanikus szavazatátvevő gépet használnak 1892 óta. 

  • Öt százalékos feldolgozottságnál

    • Bernie Sanders vezet 27 százalékkal,
    • de jön fel Pete Buttigieg, aki most 22,4 százalékon áll,
    • kevéssel megelőzve Amy Klobuchar szenátort, aki 21 százalékot szerzett.
    • Elizabeth Warren 9,6 százalék.
    • Biden 8,5-tel csak az ötödik.
  • Mivel Iowa után New Hampshire-ben sem számíthat győzelemre Joe Biden, kampánycsapata taktikusan a győzelemhez vezető Clinton-modellről beszél. 1992-ben ugyanis a későbbi elnök a demokrata előválasztáson nem csak ezt az első két államot, sőt, még a két továbbit veszítette el, de az első 11-ből csak Georgiát hozta. Ezután viszont megszerezte a már számszerűen is jelentős Dél-Karolinát. (Nem véletlen, hogy Biden most oda repült New Hampshire-ből, meg sem várva az előválasztás végeredményét.) 

    Igaz, így nyernie az elmúlt 40 évben csak Clintonnak sikerült, szóval, a vereségsorozatot stratégiának láttatni érthető, de nem túl meggyőző.

    Dél-Karolina viszont egyelőre valóban Bidennek áll, mivel Barack Obama egykori alelnöke az afro-amerikaiak körében sokkal népszerűbb, mint Sanders vagy Buttigieg, és az ő szavazatuk meghatározó lehet az elnökjelöltségért folyó sorozat végső eredményében.

  • 1 százalékos a feldolgozottság. Ez alapján

    • Bernie Sanders vezet 900 szavazattal, ez 28,8 százalékot jelent.
    • Klobuchar 802 szavazattal, 25,7 százalékkal a második.
    • Buttigieg 581 szavazattal, 18,6 százalékkal áll.
    • Warren 406 szavazat, 13,1 százalék.
    • Biden 204 szavazat, 6,5 százalék.
    • Yang 78 szavazat, 2,5 százalék.
    • Gabbard 74 szavazat, 2,4 százalék.
    • Steyer 72 szavazat, 2,3 százalék.
  • A CNN exit pollja alapján a demokrata választók – és a függetlenek, miután ebben az államban a nem demokrataként regisztrált szavazók is részt vehetnek az előválasztáson – 40 százaléka az egészségügyet tartja elsődleges témának.

    30-nak a klímaváltozás, 20-nak a jövedelembeli egyenlőtlenség a legfontosabb és csak 10-nek a külpolitika.

  • 45 perc múlva zár az utolsó szavazókör is bezár New Hampshireben, valójában azonban már előbb várhatók részeredmények a demokrata előválasztásról. A szavazókörök ugyanis nem egyszerre zárnak, a többség magyar idő szerint éjjel egykor (ott este hétkor) bezárt és az onnan érkező eredmények nyilvánosságra hozhatók, mielőtt a legutolsó szavazókör bezárna. Feltéve, ha nem lesz olyan technikai zavar, mint Iowában.

  • Akkor a New Hampshire-i demokrata előválasztást elsöprő többséggel, 60,1 százalékkal nyerte meg Sanders, miután hajszállal Hillary Clinton mögött végzett Iowában. Clinton 2016-ban 37,7 százalékot szerzett New Hampshire-ben. Trump első győzelme is New Hampshire volt négy éve, közel 20 pontos előnnyel végzett az élen.

  • A CNN exit pollja szerint a szavazók 48 százalékának fontos volt a legutóbbi vita a döntésénél, 44 százaléknak nem.

    A pénteken tartott vitán központi szerepet kapott az egészség- illetve hadügy, a lezárult impeachment eljárás, valamint a rasszizmus kérdése is. A korábbi vitákhoz hasonlóan itt is a Demokrata Párt balszárnya és a mérsékeltek között alakult ki a legnagyobb ellentét, azonban az élesre forduló előválasztáshoz képest a vita meglepően barátságos légkörben zajlott le.

  • Hogy ne látszódjon nagy vereségnek, Joe Biden már el is repült New Hampshire-ből Dél-Karolinába és csak videókapcsolatban lesz az eredményvárókkal. Barack Obama alelnöke már előre igyekezett kisebbíteni a jelentőségét annak, hogy ezt az államot sem nyeri meg, pedig az elmúlt ötven év alapján nagyon is számít, ki nyer itt.

  • Az állam legnagyobb részén már zártak a szavazókörök.

    A CNN szerint a szavazókörökben sokan akartak utolsó pillanatban regisztrálni, több helyen is kialakultak sorban állások. Az egyik New Hampshire-i településen nincsenek közlekedési lámpák, és annyian akartak menni szavazni Bow-ban, hogy jókora dugó alakult ki:

  • Kapcsolódó

    Ők azok, akik nyugdíjba küldhetik Trumpot

    Bemutatjuk az előválasztások előtt legesélyesebb demokrata jelölteket. A többség az elnökhöz hasonlóan hetven feletti fehér férfi.

  • Az első államok jelentősége leginkább az, hogy komoly lökést adhatnak az élen végző jelölteknek, és a médiafigyelem is rájuk irányulhat. Végső soron viszont delegáltakért megy a küzdelem, és összesen 1991-re van szüksége az egyik jelöltnek ahhoz, hogy majd ő lehessen hivatalosan is Donald Trump kihívója a november 3-i elnökválasztáson. Iowában 41, New Hampshire-ben 24 delegáltat osztanak ki a demokratáknál.

    A republikánusoknál is tartanak előválasztást, de ott ez leginkább formalitás, Trumpnak nincs komolyan vehető kihívója. Bill Weld volt massachusettsi kormányzó is ott van azért a szavazólapokon.

  • Bár éllovasként szállt volna be, Iowában csupán a negyedik lett Joe Biden és nem számíthat győzelemre New Hampshire-ben. Bár matematikailag nem sorsdöntő a kis állam előválasztása – még Iowáé sem – valójában az elmúlt 40 évben csak Bill Clinton lehetett úgy elnökjelölt, hogy az előválasztáson Iowát és New Hampshire-t is bukta. Sőt, ő még a két továbbit sem nyerte meg, ezért is lett Comeback Kid. (Bidennek azért technikailag van esélye arra, hogy Comeback legyen, legalábbis valamivel több, mint arra, hogy Kid legyen belőle.)

  • Az előrejelzések dolgát megnehezíti, hogy a demokrata választók 48 százaléka csak az utolsó napokban hozta meg döntését arról, melyik demokrata indulót támogatja az elnökjelöltségért – írta a CNN.

    A szavazataikat leadók 60 százaléka csak február elején döntött. Még elgondolkodtatóbb, hogy a szavazáson ténylegesen résztvevők 16 százaléka a szavazás napján döntött arról, kit támogat. Mindössze 6 százalék döntötte el magában még januárban.

    Egyelőre azért így is Bernie Sanders számít esélyesnek, mögötte pedig Pete Buttigieg jön, Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden – aki Iowában is csak negyedik lett – itt sem számíthat arra, hogy tarol.

  • Így zajlik a demokrata előválasztás
  • Három kis településen, Dixville Notch-ban, Millsfieldben és Hart's Location-ben magyar idő szerint kedd reggelig lezárult már az előválasztás New Hampshire-ben. A leadott kéttucatnyi szavazatból az elnökjelölti versenyben országosan hatodik helyen álló minnesotai szenátor, Amy Klobuchar kapta a legtöbbet (nyolcat), őt követi a vermonti szenátor Bernie Sanders és Elizabeth Warren Massachusetts államból négy-négy vokssal. Joe Biden volt alelnök, a kampány meglepetésembere, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere, és a már említett Mike Bloomberg egyaránt 2-2 szavazatok kaptak. És az esélytelen jelöltekre, a hawaii Tulsi Gabbardra és Tom Steyer milliárdosra leadott egy-egy szavazat azt mutatja, hogy nem csak a jelöltkínálat széles, de a politikai kereslet is, írtuk.

  • Iowa ezúttal nem töltötte be azt a szerepet, amit általában: február 3-án este nem arról szóltak a hírek, hogy melyik jelölt tudott repülőrajtot venni, hanem hogy órákkal a szavazás kezdete után sem jöttek az eredmények, az elnökjelöltek sem értették, mi történhetett.

    Végül a hét végére kiderült, hogy Pete Buttigieg expolgármester Bernie Sanders vermonti szenátor előtt végzett az állami delegáltak várható elosztásában. Viszont  annyi hiba, és ellentmondás merülhetett fel, hogy valójában az is kérdés, valaha lesz-e olyan végeredmény, amivel mindenki megbékélne.

  • New Hampshire az USA észak-keleti államainak egyike, ami hagyományosan az első előválasztást (primary) tartja az iowai kaukusz után. Az egyetemeiről is jól ismert, negyed magyarországnyi államban csak 1,35 millióan laknak, azonban hiába beszélünk az Egyesült Államok 5. legkisebb tagállamáról, de az előválasztási naptárban elfoglalt előkelő helyével mégis rettentő fontos, hogy ki tud itt jó eredményt elérni.

  • New Hampshire nagyobbik részén.