Előválasztások: Stephen King és Kirk Douglas is a kampányban

063 1205421934
2020.02.17. 15:40

Felhívtam a feleségem [egy bizonyos Barack Obama szenátorral való 2006-os találkozás után], és elmeséltem neki, hogy találkoztam az Egyesült Államok jövendőbeli elnökével. Pontosan ugyanezt éreztem, amikor Pete-tel találkoztam.

Így vezette fel Pete Buttigieg demokrata elnökjelölt-aspiráns egy héttel ezelőtti beszédét Michael J. Fox, a Vissza a jövőbe filmek sztárja a New Hampshire-i Keene városában tartott kampányeseményen. 

A négy évvel ezelőtti kampányhoz hasonlóan az elismert politikai szereplők (szenátorok, képviselők, kormányzók, a versenyből már kiesett jelöltek) mellett most is tucatjaival szálltak be A-listás celebek a kampányba a jelöltek oldalán. Noha az előválasztások még csak most kezdődtek el, máris tekintélyes számú ismert ember biztosította támogatásáról a teljes Republikánus Pártot és Kanye Westet maga mögött tudó Trump jövendőbeli kihívóit, így hát összeszedtük kik azok, akik a jelölteket a Fehér Házig repítenék.

A korábbi előválasztásokat megvizsgálva látható, hogy az ún. endorsementek (magyarul kb. hivatalos politikai támogatás) nagyban befolyásolhatják az egyes jelöltek támogatottságát és győzelmi esélyeit. A nyilvános támogatások száma ráadásul nagy segítséget jelenthet az előválasztás győztesének megjósolásában. 

1972 és 2016 között 16 olyan alkalom volt, hogy az akkor hivatalban lévő elnök már mindkét mandátumát kitöltötte, tehát mindkét pártnak új elnökjelöltet kellett választania. Ebből a 16 alkalomból 11-szer szerezte meg egy adott jelölt magasan a legtöbb nyilvános támogatást a pártjuk vezető politikusaitól. Ebből a 11 jelöltből pedig 9-nek pártja elnökjelöltségét is sikerült megszereznie. Egyedül Ed Muskie (1972) és Hillary Clinton (2008) nem jártak sikerrel.

Noha ez a modell nem veszi figyelembe a hírességek támogatását, az ő szavuk is nagy befolyással lehet a választókra, főleg napjaink sztárkultuszának köszönhetően. Például a Marylandi Egyetem kutatása szerint Oprah Winfrey nyilvános támogatása körülbelül 1 millió plusz szavazatot jelentett Obamának a 2008-as elnökválasztáson. Ráadásul ezek a celebek sokszor komoly pénzösszegekkel is támogatják a jelölteket, amely sok kevésbé ismert indulónak életmentő segítség a kampány kezdeti szakaszában.

Bernie Sanders mögött ott van Ocasio-Cortez is

A FiveThirtyEight összesítése alapján 22,7 százalékos támogatottsággal Bernie Sanders áll jelenleg az élen a felmérésekben, ezen kívül pedig ő szerezte a legtöbb szavazatot az elsőként szavazó Iowában és New Hampshire-ben is (a megszerezhető delegáltak számában viszont Buttigieg jobban áll nála). 2016-hoz hasonlóan azonban idén is nagyítóval kell keresni a mellette nyilvánosan kiálló elismert demokrata politikusokat. 

Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul az, hogy a pártvezetés a mérsékeltebb irányvonalat követi, míg Sanders a legbalosabb, legprogresszívebb jelölt jelenleg. Ráadásul a vermonti szenátor még csak nem is tagja a Demokrata Pártnak. 

A 47 demokrata (és demokratákkal együtt szavazó) szenátor közül eddig mindössze egy, Patrick Leahy állt ki mellette nyilvánosan. Ezen kívül pénteken mögé állt be az elnökjelöltségért folytatott versenytől szeptemberben búcsúzó Bill de Blasio New York-i polgármester is. Bár kongresszusi képviselői endorsementből is csak hetet sikerült bezsebelnie, azon a téren nem kell annyira szomorkodnia. Ebből a hétből ugyanis három az USA legismertebb képviselői közé tartozik.

A Sanders mozgalmának farvizén a képviselőházba a 2018-as félidős választásokon bekerülő Squad négy tagjából három, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar és Rashida Tlaib állt ki Sanders mellett. Ráadásul ezt pár nappal Sanders októberi szívinfarktusa után jelentették be, gyakorlatilag megmentve ezzel a vermonti szenátor kampányát. 

Azt azért be kell ismerni, hogy a három újonc politikus a több évtizedes kongresszusi tapasztalattal rendelkező szenátorokhoz viszonyítva inkább a politikai celeb kategóriába esik, már ami a támogatásuk súlyát jelenti. Ennek a funkciónak viszont teljes mértékben eleget tesznek annak köszönhetően, hogy gyakorlatilag

ők a képviselőház legnagyobb influencerei.

Ocasio-Cortez 6,5 milliónyi Twitter-követőjével messze megelőzi a többi képviselőt, melyek között azért Omar (2,4 millió követő) és Tlaib (1,2 millió követő) is előkelő helyen szerepel. Az egész kongresszust nézve pedig csak Elizabeth Warren (9,3 millió követő) és maga Sanders (19,6 millió követő) áll jobban. Instagrammon pedig még Sanderst is veri AOC, akinek Insta-sztorijai, illetve élői közel 5 millió embert is elérhetnek.

Bár a legnagyobb neveket nem sikerült maga mellé állítania a politikai szférában, a celeb támogatók körében magasan Sanders vezet. A kilométernyi hosszú listán (melyet itt lehet böngészni) szerepelnek énekesek és rapperek (Ariana Grande, Lizzo, Miley Cyrus és Cardi B), színészek (Mark Ruffalo, Susan Sarandon, Jack Nicholson és Danny DeVito), modellek (Emily Ratajkowski és Hailey Bieber), sőt még egy antihős (Harley Quinn) is. 

Rajtuk kívül több kétes hírű dél-amerikai vezető is Sanders mellé állt, melyben többek között a vermonti szenátor amerikai mércével mérve szélsőbalos programja játszhatott szerepet. Támogatásáról biztosította őt többek között Evo Morales volt bolíviai elnök, akit novemberben űztek el a hatalomból, és Daniel Ortega, Nicaragua marxista vezetője is, akivel Sanders régóta jó kapcsolatot ápolt, 1985-ben például még polgármesterként 14 órát utazott Nicaraguába, hogy találkozzon vele.

Joe Bidennek nincs annyi sztár a tarsolyában

A volt alelnök Biden teljesítménye eddig messze elmarad az elvártaktól. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az előző választás (melyen fia halála miatt nem indult) óta ő volt messze a legesélyesebb jelölt, az első két államban csak negyedik, illetve ötödik helyen sikerült befutnia úgy, hogy egy hónappal ez előtt még mindkét államban az élen állt a felmérésekben.

Ez természetesen még nem jelenti a kampánya végét. Míg Iowa lakosságának 3, New Hampshire lakosságának pedig 1 százaléka fekete, addig a felmérések alapján a Biden-szavazók 28 százaléka. Így a volt alelnök mindenképpen jobb eredményekre számíthat a következő államokban, például Dél-Karolinában, ahol 27 százalék a feketék aránya.

Barack Obama alelnöke nem csak programjában, de a támogatóinak összetételében is Sanders szöges ellentéte. Míg Bernie-nél a celebek, Bidennél a politikusok vannak túlsúlyban. Biden mellett eddig három kormányzó, öt szenátor (köztük Dianne Feinstein, illetve az a Doug Jones, akinek tavalyelőtt a republikánusok egyik fellegvárában, Alabamában sikerült megszereznie az egyik szenátori pozíciót), és 42 képviselő (közülük ketten, Seth Moulton és Tim Ryan az elnökjelöltségért is versenyben voltak, ám végül kiszálltak, miután az egy-két százalékot sikerült csak elérniük az országos felmérésekben) állt ki.

A legnagyobb név Biden neve mellett jelenleg John Kerry, aki Obama második ciklusa alatt (2013 és 2017 között) az USA külügyminisztere, korábban pedig a Demokrata Párt elnökjelöltje (2004), illetve 28 évig (1985-2013) Massachussetts állam szenátora volt.

A Bident támogató tucatnyi híresség közül kiemelkedik Tom Hanks (csak pénzzel támogatta eddig, nyilvánosan nem szólalt fel mellette), George R. R. Martin és Alec Baldwin (aki amúgy a Saturday Night Live című műsorban Donald Trumpot személyesíti meg hétről hétre).

Mike Bloomberget akarta Kirk Douglas is

A FiveThirtyEight összesítése alapján Mike Bloomberg milliárdos, a világ 12. leggazdagabb embere a harmadik legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns 15 százalékos támogatottsággal annak ellenére (vagy inkább annak köszönhetően), hogy nem vesz részt az első négy kaukuszon, illetve előválasztáson, és a tévévitákon sem szerepelt eddig. Támogatottsága exponenciálisan növekszik, méghozzá őrült tempóban.

Egy hónappal azután, hogy november 24-én bejelentette indulását (8-9 hónappal a riválisai után) még csak 5 százalékon állt, a bejelentés után két hónappal pedig még mindig csak 7,5-ön. A szekér február 3. után indult be igazán,köszönhetően Biden óriási vereségének.

Ők ketten ugyanis a leginkább mérsékeltebbek a demokrata jelöltek között (Bloomberg tizenkét éven keresztül republikánus, majd független színekben volt New York polgármestere), a Bidentől elpártoló szavazók nagy részét így neki sikerült begyűjtenie (a maradékot pedig a másik két mérsékelt jelölt, Buttigieg és Klobuchar szívhatta fel). Bloomberg támogatottsága így tíz napon belül 7 százalékot nőtt, és már csak másfél százalékkal van lemaradva Bidentől országosan. A növekedés mértéke azonban valószínűleg csökkenni fog a következő hetekben, miután elkezdtek előkerülni a csontvázak a szekrényből (közel)múltbéli rasszista és szexista kijelentések formájában.

A milliárdos támogatottságának növekedése természetesen nem csak ennek köszönhető. Egyelőre elég pozitív a médiavisszhang a március 3-án következő szuperkedd államaira koncentráló kampányával kapcsolatban, és az utóbbi hetekben viszonylag sokat volt róla szó a sajtóban. Ráadásul Bloomberg eddig a becslések szerint 275 millió dollárt (86 milliárd forintot) költött a saját vagyonából tévéreklámokra és 25 millió dollárt (8 milliárd forintot) Facebook-reklámokra kevesebb mint három hónap alatt. Csak összehasonlításképpen, ez az összesen 300 millió dollár pontosan háromezerszerese egyik riválisa, Pete Buttigieg teljes vagyonának.

A mellette kiálló politikusok és celebritások számában egyelőre még nincsen ekkora előnye, de ott is meglátszik a jelenlegi lendülete. Az őt támogató 13 kongresszusi képviselőből 7 az iowai kaukusz után iratkozott fel a listára. Február 5-én csatlakozott hozzájuk Rhode Island kormányzója is, a Bloomberget támogatók közül az eddigi legmagasabb pozíciót elfoglaló politikus.

A hírességek közül egyelőre Kirk és Michael Douglas színészek számítanak említésre méltónak. Kirk Douglas február 6-án halt meg 103 éves korában, egyik utolsó szavai pedig a következők voltak fia, a Bloomberg mellett kampányoló Michael szerint:

Mike meg tudja csinálni.

Elizabeth Warren mellett Stephen King

Október közepén úgy tűnt, hogy Warrennek komoly esélyei lehetnek a végső győzelemre. Sanders szívinfarktusa után messze ő tűnt az esélyesebb balos jelöltnek kettejük közül, ráadásul még az addig toronymagasan vezető, ám a vitákon küszködő Bident is megelőzte több országos felmérésben.

Ezután azonban elfogyott a lendület, olyannyira, hogy Iowában a harmadik, New Hampshire-ben pedig a negyedik hellyel kellett beérnie. Az utóbbi államban egy delegáltat sem sikerült szereznie annak ellenére, hogy a szomszédos Massachussetts állam szenátoraként gyakorlatilag hazai pályán versenyzett.

Ha azonban a támogatóit nézzük, egy kicsit rózsásabb a helyzet, ami reménykeltő lehet a jövőre nézve. Egyelőre a Green New Dealt jegyző Ed Markey massachussettsi szenátor, valamint 12 kongresszusi képviselő állt ki Warren mellett, köztük Ayana Pressley, az említett Squad negyedik tagja, és Joe Kennedy III, Robert Kennedy unokája, akit sokan az elnöki székbe várnak tíz-húsz éven belül.

Rajtuk kívül támogatásáról biztosították őt a New York Times szerkesztőségének vezetői (Amy Klobucharral együtt), és Michael Dukakis, a Demokrata Párt 1988-as elnökjelöltje, aki végül csúfos vereséget szenvedett az idősebb Bushtól. Ezen kívül mögé állt be a 2020-as versenyből kiszálló Julián Castro, az Obama-kormány lakásügyi és városfejlesztési minisztere, és texasi képviselő ikertestvére, Joaquin is.

Sandershöz hasonlóan neki is nagyságrendekkel több celebet sikerült maga mellé állítania, mint Bidennek és Bloombergnek. Támogatói között vannak sportolók (Megan Rapinoe női focista és Adam Rippon műkorcsolyázó), színészek (Scarlett Johansson, Elizabeth Banks, Amy Schumer, Adam Scott és Martin Sheen), énekesek (John Legend) és írók (Stephen King) is.

Pete Buttigieg mellett is bőven vannak sztárok

Amikor Pete Buttigieg, egy 100 ezer fős középnyugati város 38 éves nyíltan meleg expolgármestere egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy elindul az elnökségért, még az is lehetetlennek tűnt, hogy az előválasztásokig versenyben marad. 2020 februárjának közepén pedig nem, hogy nem esett még ki, hanem egyelőre vezeti a versenyt az eddig elnyerhető delegáltak több mint harmadát megszerezve.

Ettől függetlenül messze nem ő az előválasztások végső esélyese (11 százalékon áll országosan, a FiveThirtyEight előrejelzése szerint 4 százaléknyi esélye van arra, hogy megszerezze a delegáltak legalább felét). A legkomolyabb gondot az jelenti számára, hogy egyelőre képtelen megszólítani a fekete közösséget (a szavazóinak mindössze 1 (egy) százaléka fekete), amely nélkül esélytelen a végső győzelem megszerzése.

Kiemelkedően szerepel viszont az idősebb, egyetemi végzettséggel rendelkező, magas jövedelmű fehér állampolgárok között. És hol máshol nagyobb az egy főre eső tanult, magas jövedelmű fehérek száma, mint Hollywoodban. Eddigi rövid politikai pályája és ismeretlensége miatt összvissz hét, a jelöltségét támogató kongresszusi képviselőt sikerült felmutatnia. Ezt a hiányosságot pedig filmsztárokkal és egyéb hírességekkel tudja esetleg pótolni.

Kampányeseményeinek rendszeres résztvevője Michael J. Fox, Kevin Costner és Keegan-Michael Key, de támogatói között tudhatja többek között Robert De Nirót, Gwyneth Paltrow-t, Seth MacFarlane-t, Sharon Stone-t, Bradley Whitfordot és Ellen DeGeneres-t is. Kisebb-nagyobb adományokkal pedig Jennifer Anniston, Ryan Reynolds és Larry David (aki Bernie Sanders-t alakítja hétről hétre a Saturday Night Live című tévéshowban) is hozzájárult a kampányához. 

Amy Klobucharnak ott van Carter alelnöke

Buttigieg-hez hasonlóan Amy Klobuchar is felülteljesítette az elvárásokat az első két államban, főleg New Hampshire-ben, ahol sikerült harmadik helyre bejönnie (4 százalékos országos támogatottságának ellenére), több mint kétszer annyi szavazatot szerezve, mint Joe Biden. Bloomberggel és Buttigieg-dzsel együtt ő is felszállóágban van a felmérésekben a Bident otthagyó mérsékelt szavazóknak köszönhetően, ám neki sincs reális esélye a végső győzelemre.

Minnesotai szenátorként támogatói között tudja a szintén minnesotai Tina Smith szenátort, az állam kormányzóját, valamint az állam nyolc képviselőjéből négyet. Ezen kívül van még egy rangos endorsementje, ugyanis Walter Mondale, Jimmy Carter alelnöke, és az 1984-es demokrata elnökjelölt is kiállt mellette. Emellett támogatják őt a New York Times szerkesztőségének vezetői (Elizabeth Warrennel együtt) és Jane Fonda is.

Tom Steyer pénzben igen, ismert támogatókban nem dúskál 

Eddig se politikusok, se hírességek nem álltak ki a Demokrata Párt egyik legbőkezűbb támogatója mellett, aki jelenleg 2 százalékon áll országosan. A 2018-as félidős választások során Steyer adta a legtöbb pénzt (50,7 millió dollárt) a demokrata jelöltek kampányára, megelőzve Mike Bloomberget (38 millió) és Soros Györgyöt (17 millió) is.

A saját kampánya sincs pénz szűkében: eddig 134 millió dollárt (40 milliárd forintot) költött csak tévéreklámokra. Ezek legtöbbjét a harmadik és negyedikként szavazó Nevadában és Dél-Karolinában vetítették le. Mivel Steyer szemmel láthatólag erre a két államra fókuszálta a kampányát, nem volt annyira meglepő az első két államban szenvedett súlyos veresége. Iowában az első fordulós szavazatok mindössze 1,8 százalékát, New Hampshire-ben pedig a szavazatok 3,6 százalékát sikerült megszereznie.

A felmérések átlaga alapján Steyer országosan 1,9 százalékon áll. A következő két államban viszont egy fokkal jobb a helyzet: Nevadában 8, Dél Karolinában pedig 12,4 százalékon állt február 15-én. Ez azt jelzi, hogy nem volt hiábavaló dollármilliókat költeni ezekben az államokban. Az elnökjelöltséghez viszont ez is kevés lesz. A FiveThirtyEight előrejelzése szerint nulla százalék esélye van a győzelemre, mivel szerintük mindössze 15 delegáltat fog tudni begyűjteni a megszerezhető 3979-ből.

Vészesen közeledik a szuperkedd

Az elnökválasztások a nevadai kaukusszal folytatódnak február 22-én, amit a dél-karolinai előválasztás (február 29.), majd a szuperkedd (március 3.) követ, amikor egyszerre 14 államban, valamint Amerikai Szamoán fognak szavazni.

Így zajlik a demokrata előválasztás

Borítókép: Cevin Costner Fotó: Win Mcnamee / Getty Images Hungary