Újabb külföldi díjat nyert az X – A rendszerből törölve

2019.03.04. 10:01

A legjobb forgatókönyv díját nyerte el Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmje a portói Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon, közölte hétfő reggel a Filmalap.

Ujj Mészáros Károly az előző, Liza, a rókatündér című filmjével a portugál filmfesztivál fődíját nyerte el 2015-ben. A díjat korábban olyan rendezők nyerték el, mint David Cronenberg, Luc Besson, Danny Boyle, David Fincher, Alejandro González Iñárritu és Guillermo del Toro.

Az X – A rendszerből törölve világpremierjét a varsói filmfesztiválon tartották, a film novemberben elhozta a Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a rendezővel, Ujj Mészáros Károllyal korábban interjúztunk is, a filmről szóló kritikánkat pedig itt lehet olvasni.

Az 54 ország részvételével megrendezett Fantasporto Magyar fókusz – Az új generáció címmel különprogramot szentelt a magyar alkotóknak, ennek keretében műsorra tűzték a Rossz versek, a Nyitva és a Tiszta szívvel című filmeket.

Ahogy korábban írtuk, szombat este Pálfi György filmje, Az Úr hangja a legjobb speciális effektekért járó díjat kapta meg a portói filmfesztiválon.