Tényleg csak úgy lehet valaki jó séf, ha verik és rommá alázzák?

2023.10.25. 12:58

Drámai hangvételű podcast következik. Nem túlzás. Mert ilyen is van: konyhai zaklatás. Sokat látjuk, mégis keveset beszélünk róla. Pedig kellene.

Mindig vissza-visszatérő téma az, hogy amit a televíziókban vagy a filmekben látunk a konyhák világából, az valós probléma-e. Aztán mindig kiderül, hogy igen. Még akkor is, ha már a változás is tapasztalható.

Az év elején a The Guardian írt arról, hogy a tettlegességig fajuló megaláztatás lehet-e a konyhai kultúra része, és a közzétett tanulmányból sokak számára megdöbbentő módon az is kiderült, hogy

vannak olyanok, akik a konyhai erőszakot a sikerhez vezető út részének tartják.

Pierre, az Index gasztronómiai szakírója ma arról is beszél, hogy egy 2021-ben közzétett jelentés szerint az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó mintegy 2,5 millió szakácsból 632 ezren váltak már konyhai zaklatás áldozatává. Azt mindenki el tudja dönteni, hogy főzés közben megengedhető-e

  • az ordítás,
  • a megszégyenítés,
  • a megalázás,
  • a fizikai erőszak

csak azért, hogy a legtökéletesebb étel készüljön el? Ebből a podcastból most az derül ki, hogyan is kell érteni a konyhai zaklatás fogalmát.

A konyhai munkára sokan úgy gondolnak, hogy az katonai hierarchiaszerűen működik, s talán nem véletlenül. A konyha sokak szerint erősen férfiközpontú munkahely. 

Elfogadható???

Az ugyanakkor mindenképpen furcsa, hogy a megkérdezettek között akadnak olyanok, akik elfogadhatónak tartják a konyhai erőszakot, valamint az őrmesteri hangulatot is annak érdekében, hogy tanulhassanak, fejlődhessenek, előrébb juthassanak a ranglétrán.

A televíziós műsorok ebből a szempontból nem tettek jót, hiszen a séfes versenyeken gyakran látni azt, hogy megalázó helyzetbe kerül egy-egy szakács, üvöltenek vele, ordítanak rá (ilyen kiemelkedő példa a Hell’s Kitchen).

S bár mindez elvileg annak érdekében történik, hogy a tányérra tökéletes étel kerüljön, olyat is gyakran látni, hogy a szakácsok elsírják magukat, vagy éppen feldúltan, dühösen csapkodnak, távoznak a konyhából.

De ennek valóban így kell lennie?

A példák azt mutatják, hogy ezen a területen is elindult a változás. A televíziós főzős műsorok ugyan sokszor még mindig dramatizált versenyhelyzettel próbálnak szórakoztatni, de azt ma már mindenki tudja, különösen a meetoo-mozgalom óta, hogy senkit nem lehet megalázni, zaklatni csak azért, hogy valami jobb legyen, valami jobban működjön.

Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.