Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Caligula és Augustus

2002.12.12. 04:08

Könny szökhet a szembe,
ha elérhetetlen a vágy.
Borult mennyei égboltból
zavaros a csepp, de lágy.

- Lupsán Angéla

Zsanett újságíró lett. Nem lesz, nem annak készül, hanem az lett. Egyik napról a másikra újságíróvá vált, megmásodott, mint Jézus Urunk, egyszer csak megvilágosodott, talált egy öreg Robotron írógépet valamelyik csipkebokorban, aztán onnantól ő már felszentelt újságíró.

Mégpedig a Színes Mai Lapnál, ami azért körbesimogathatóbbá teszi a jelenséget, lévén ez az újság a Big Brother hivatalos napilapja. Arról már elméláztunk, hogyan reformálta meg, avagy belezte ki a hír fogalmát a médiapartnerség, hogyan lett egyeduralkodó szemponttá az, hogy a szöveg érdeklődést váltson ki. Most meg az újságíró meghatározása folyósodik el, mint öreg tintagomba.

Különben abban a lapszámban, amely hírül adta ezt a nagyszerű akvizíciót, éppen az látható fényképen, ahogy Zsanett aláírja a szerződését. Így teljes az arculcsapása az újságírótársadalomnak, főleg annak a - jelentős - részének, amelyik bármiféle szerződés vagy munkaviszony nélkül végzi a munkáját.

Azért van egy másik szemszög - más szemében a szöget -, Zsanetté mégpedig, a realitásérzékét végleg hátrahagyó spotcsinálta celebritásé, aki lépten-nyomon lenyilatkozta, mennyire nagyon akar ő a médiában dolgozni, talán még háborgott is emiatt, buborékot hányt az a legendás kék szeme: médiát nekem, de rögtön! Végül is a tv2 viszonylag jól jött ki ebből, tanultak a Tiger-incidensből, és nem csináltak műsort neki, viszont megtették alprincessznek egy provinciájukban, ahogy Caligula ütötte konzullá a lovát. Az már megint egy másik oldala a Rubik-kockának, hogy Caligula Rómájában a konzuli státusz nyilván nem járt különösebb dicsőséggel, merthogy ott nyihogott köztük az a paci. Zsanett szája viszont be van tömve egy darabig, s amikor majd néhány hónap múlva elfogy a hírnév, talán az étvágya is lelohad, és lassan visszacsordogál a szörpgyárba telefont kapkodni. Addig viszont ügyelni kell arra, hogy Zsanettet ne újságíróként, hanem csupán a Mai Lap munkatársaként tartsuk számon, és ezzel meg is oldottuk a zsenáns esetet.

Zsanett különben Szabiról írja első cikkét, merthogy akármi is történik a háttérben, nekünk ez a sztárrománc kell. Figyelemreméltó ez is a zsanettiparban: nem túl meglepő, ha valaki négy-öt-tíz év médiapályafutás alatt némileg elkurvul, de ma az a trend, hogy ezzel kezdik. A pletykavilágnak alapanyaga a magánélet, tehát a ragadozó reflektorfényeknek hatékony csali kell, nem holmi vidéki párkapcsolat, nem, minimum egy testvér a Nagy testvérből, Asche zu Asche, und Staub zu Staub.

De kinyílt a picsája ennek a kislánynak.

Jaj, milyen visszataszító dolgok melegágya is a televízió. Egyperces néma tüntetés a monitor előtt. Csakhogy nem lehet nem észrevenni, hogy a botrány és a közfelháborodás, a nézettségért folytatott kíméletlen harc sose látott intenzitású jótékonysági nekibuzdulást is eredményezett a jobb híján vállalati lelkiismeretnek nevezhető adapteren keresztül. Mindkét kereskedelmi tévé teljes erővel küzd az elesettekért, szinte már akkor is átsegítik a vakot a túloldalra, ha nem akarja; beteg gyerekek, rákbetegek, gazdátlan kutyusok és malackák karácsonyfáját díszítik fel céges szaloncukorral, a BB-lakók kórházbútorzatot gyártanak napszámban, a Barátok közt szereplői meg jótékonysági koncertet adnak, üvöltve.

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

Realitynapló 15. - Irén Csodaországban

Realitynapló 16. - Tizenkét választás

Realitynapló 17. - Valóságshow első vérig

Realitynapló 18. - A valóság sivataga

Realitynapló 19. - A kő marad

Realitynapló 20. - Mese egy szalmaszőke jányról

Realitynapló 21. - Szavazatszámlálás

Beteggyerek- és szőrösállat-viszonylatban nyilván egyszerű PR-ról van szó, amiért még nem jár dicséret. Az viszont, hogy a Big Brotherben jelenleg roma hét van, már messze túllépi a "jófejek vagyunk, segítünk" politika határait. (Ahogy a Barátok közt melegszerepe, és az ugyanott megvalósított romaszerep is tette egyébként.) Éppen a Napló legutóbbi adásából derült ki, mennyire szembemegy a cigánykodás a nagyközönség ízlésével. A betelefonáló nézők fele felháborítónak találná, ha gyerekéhez egy roma Télapó jönne az iskolába. Szerencsétlen, balfasz népem, az nem zavar, hogy a legeredetibb Mikulás meg finn, vagyis alkoholista, halszagú sápatag? Sőt, nem akarok ünneprontó lenni így az advent közepén, de fentemlített Jézus urunk meg zsidó volt. Felháborítónak találná-e Ön, ha a Megváltó másodszor cigány képében jönne el? Háppersze. Nem is jutna el a keresztig. Még ellopja. És ha van a Mindenhatónak egy csepp humorérzéke - márpedig van, nézzé' magadra -, akkor lehet, hogy Izraelbe palesztin Jézust küld, de Magyarországra biztosan cigányt.

Szóval Big Brother ide, kétszeres hangerővel bömbölő reklámok oda, néha úgy látszik, mintha ez a szemét média mégiscsak jobban tudná az utat a legközelebbi civilizált világba, mint azok, akik hárommillió pár üveggolyószemmel bámulják. Hiába, a népfelség elvét megdöntötte már jó néhány népénél bölcsebb uralkodó.

Ilyenkor szinte aggódom értük, ugyan ne tegyék már nevetségessé magukat ilyen zsanettekkel, rúgják ki őket a kisablakon, aztán folytassák a missziót. De hát amilyen bonyolult az élet, ahhoz a misszióhoz előbb a zsanettek kellenek, ők a cukorbevonat a keserű pirulán. Kertész Imre a Nobel-díjával együtt nem tehet annyit a népéért, mint az, ha netán kiderül valamely közkedvelt realitylakóról, hogy nem is annyira olasz, mint amennyire cigány. És hol lesz már Zsanett, amikor megjelenik az első roma műsorvezető a híradóban?

És ha lenne ennyi kurázsijuk, akkor ebben a Magyar Televízió megelőzné az utat kikövező kapitalista tévéket. De nem lesz. Egyelőre a tőke okosabb, mint az állam.