Valóságshow első vérig

2002.11.15. 02:53
Kész átverés volt a verekedés
A Kész átverés show stábja felelős a Való Világ műsorában rendezett "verekedésért" - tudta meg az Index Árpa Attilától, az RTL Klub kreatív igazgatójától. A műsorvezetőt, Cziffra "Nóci" Noémit nem avatták be a tervbe. Az RTL Klub már korábban is kísérletezett a nézők hasonló megtévesztésével: az Ember a Holdon című műsorban Rudolf Péter játszotta el, hogy élő adásban összeveszett a rendezővel.
Még rezonált a megviselt színes tévé hangszórója az éles "Anyád, te büdös paraszt!" felkiáltástól, amikor elcsattant az első takonyszaggató ütés, és egymásnak estek a meghívott vendégek. Férfitestek kavarogtak a stúdióban, majd valaki jól halhatóan, tökéletes artikulációval a "Baszd meg!" indulatszócskát préselte ki összeszorított fogsorán, bár a rövid hangsor vége egy kicsit megszaladt, mintha egy erőteljes ütés nyomta volna ki a tüdőből a hangképzéshez nélkülözhetetlen levegőt. A képernyőn ekkor azonban már csak a rendületlenül mosolygó műsorvezetőt lehetett látni, ahogy zavarát leplezve rutinosan kíván kellemes jóccakát és rózsás álmokat minden kedves nézőnek.

A stáblista után, az intimbetét-reklámokat bámulva szinte megvilágosodásként ért, hogy végre itt van Amerika, a lehetőségek és a hamburger hazája, hiszen pár perccel ezelőtt a Való Világ Belevalónak nevezett esti hardcore blokkjában minden olyan volt, mint az Óperenciás-tengeren túl, az Egyesült Államokban, ahol a Jerry Sprienger Show szinte minden adásában laposra verik egymást a véleménycserére invitált vendégek.

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

Realitynapló 15. - Irén Csodaországban

Realitynapló 16. - Tizenkét választás

Már épp indultam volna egy kóláért a konyhába, a médiatörténeti eseményt megünnepelendő, amikor bevillant, hogy odaát azért legalább eszmék csapnak össze, vagy emberi tragédiák fajulnak el; fajvédő rasszisták verekednek muzulmán fundamentalistákkal a kamerák előtt, esetleg egy megkeseredett szerencsétlen vesz elégtételt a keze ügyébe kerülő szék segítségével hites feleségén, miután az húsz év házasság után a tévénézők előtt mondja el neki, hogy valójában hermafrodita, és mellesleg a Jupiterről vándorolt be. Kis hazánkban viszont elég, ha két valóságopera-szereplő rajongóit egy légtérbe zárjuk, máris heves anyázás és tettlegesség kerekedik. Gyerekek, ez akkora kamu, hogy még a délutáni műsorok előtt szorongó tévézombik sem vennék be! -mondaná Jerry Springer, de hát ő nem Magyarországon él.

Persze azok a megátalkodott gyanakvók, akik még egy ártatlan tévéműsor mögött is világösszesküvést sejtenek, most biztos azt gondolják, hogy ez az incidens is az RTL Klub jól szervezett akciója volt, amivel a prostituált villámlátogatása után kissé lanyhuló nézettséget próbálták ismét feljebb küzdeni. Elméletüket némileg alátámasztja, hogy az ORTT új gyermekriogató rendszerének legdurvább tagja, a "piros karikában fehér 18-as" az adás előtt debütált a csatornán, jelezve, hogy márpedig itt kizárólag nagykorúaknak szóló jelenetek következnek. Gyanús lehet, hogy ezt a piktogramot az RTL még a Die Hard alatt sem vetette be, pedig abban emberi agyvelő fröccsen a kamera lencséjére, de ne legyünk rosszindulatúak, lehet, hogy a szigorú figyelmeztetés most a műsor műfajának szólt, hiszen egy élő adás köztudottan bármikor átcsaphat vad orgiába vagy éppen kegyetlen leszámolásba. Ráadásul végső érvként megemlíteném, hogy nem valószínű, hogy akárki is önszántából vállalná azt a megaláztatást, amit a két műsorvezetőnek kellett kiállnia, amikor is mosolyogva tűrték, ahogy a rajongók a telepi vagányok modorában fejtették ki építőnek éppen nem nevezhető kritikájukat az adásról, és Nóci feltételezett lábszagáról.

De ebben az esetben talán nem is a csatorna szavahihetősége a lényeg, hiszen a műsorban feltűnő alakok hitelesek voltak még akkor is, ha esetleg a Való Világ stábja osztotta ki a szerepeket. Ilyenek vagyunk ugyanis mi, magyar nézők, szívesen látnánk, ha Iti és Pongó a földbe gyalulnák egymást, és Majka vagy Lorenzo szent neveivel szánkon bátran rontunk egymás ütőerének. Szégyelljük magunkat.