Valóság helyett: Irén Csodaországban

2002.11.06. 13:12
Miért nincs nekünk Évink vagy legalább egy nyamvadt Zsanettünk? - tehette fel a kérdést egy reggeli értekezleten az RTL Klub kreatív igazgatója, amikor megunta, hogy még egy apró kis ORTT-bírságot sem lehet összehozni a Való Világ napi anyagából, mivel a villalakók csak szemérmesen kerülgetik egymást és még tusolni is csak bundabugyiban hajlandók. Egy merészebb munkatárs ekkor talán felállt, és csendesen megjegyezte, hogy az induláskor mintha az erkölcsös valóságshow egyébiránt paradox fogalmát emlegették volna, és arról beszéltek, hogy a szex helyett majd az emberi konfliktusok viszik el a műsort, de a többiek valószínűleg hamar lehurrogták, mondván, költői kérdésre nem illik felelni, egyébként is hagyni kell a főnököt, amikor dühöng.

Üzletszerű kéjelgés

Aliz, aki Irén is
Akárhogy is volt, hirtelen megváltozott a Való Világ addig langyos unalma, és a készítők egyre gyakrabban nyúltak bele a történésekbe, hátha végre koituszba torkolnak a gondosan manipulált események. A szereplők azonban ellenálltak, a férfiakat például még Maya Gold pornószínésznő sem tudta eltántorítani. Egyedül csak Oki, a nép legkisebb fia mutatott némi hajlandóságot a testi szerelemre, ő viszont sehogy sem tudott érvényesülni a villahímek feszes hasizmú, kisportolt mezőnyében.
- Nőt Okinak, de azonnal! - dörgött tehát az új direktíva, mondván, mégiscsak tűrhetetlen, hogy ez a lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze szalonrocker már több mint egy hónapja a fizikai szeretet teljes hiányában vegetál.

Vasárnap végre beteljesült Oki és persze Árpa Attila álma, amikor is négy önként jelentkező közül a pocakos kvázisztár kiválasztotta Irént, a vörös hajú démont, hogy egy forró éjszakát töltsön vele a kamerák kereszttüzében. Az aktus előtt volt gyertyafényes vacsora, és némi lelkizés, ahol is megtudhattunk egyet s mást a vállalkozó kedvű hölgyről. Irénke többek közt elmondta, hogy nagyon sajnálja, amiért nem lett prostituált, hiszen akkor több időt tölthetett volna szeretett gyermekével, értésünkre adta, hogy a pénz őt márpedig nem boldogítja, és persze azt is közölte velünk bizalmasan, hogy tiszta lelke mélyén még mindig hisz a húsvéti nyusziban.

Mi nézők pedig meghatódottan, könnytől homályos szemekkel vonulhattunk az internet elé, hogy még a másnap esti összefoglaló előtt megnézzük, hogyan is él nemi életet Oki.

Nemsokára azonban szegényebbek lettünk egy álommal, kiderült ugyanis, hogy Irén tulajdonképpen Aliz, és nem is igazán sajnálja, hogy nem lett prostituált, hiszen az. Saját honlapján hirdeti bájait, és otthonában fogadja a kuncsaftokat, igaz, hogy csak délután négyig, mivel utána feltehetőleg gyerekének segít a leckeírásban. Az RTL Klub pedig köszöni jól van, és illatos babaszappannal mossa kezeit, hiszen nem tudtak semmiről semmit, egyébként is egy valóságshow-ban nem kérhetnek erkölcsi bizonyítványt.

A valóság, mint show

Azt persze még feltételezni is esztelenség volna, hogy az RTL Klub egyszerűen megvásárolta Irén-Aliz szolgáltatásait Oki számára, hiszen az kimerítené az üzletszerű kéjelgés elősegítésének tényállását, amit a magyar törvények kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel jutalmaznak. Az RTL Klub vezetősége pedig nem zselézett hajú, makkos cipős selyemfiúkból áll, és Stohl Buci sem az a kimondott bűnsegéd; jó érzésű, törvénytisztelő embernek pedig eszébe sem jutna ilyesmi, tehát ezt a verziót jobb is lesz nyomban elvetni. Persze attól, hogy Irén ingyen, amolyan termékbemutató gyanánt elégítette ki Okit az éjjellátó kamerák előtt, még egy raklapnyi médiaelméleti, szociológiai és etikai problémát vet fel az eset.

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

A moralizálást most hagyjuk a hivatásosokra, remélhetőleg az egyházak majd úgyis jól kiosztják a Való Világot, és ezúttal kiáltványukban talán a központozást sem hanyagolják el. Ne is ejtsünk szót tehát arról, hogy milyen erkölcsi mélypontot sejtet, ha egy nő térítésmentesen, vagy némi járulékos reklámért cserébe egyszerűen a tévénézők elé dobja magánélete minden intimitását, és még az sem riasztja el, hogy emiatt az iskolában esetleg majd kiközösítik a gyerekét, vagy a szülői értekezleten a háta mögött kéjesen összeröhögnek az apukák.

Ne beszéljünk arról se, hogy az RTL Klub nézettségét és bevételeit csak növelik az ehhez hasonló botrányok, hiszen a magyar médiafogyasztó úgysem büntet a távvezérlő csatornaváltó gombjával, az ORTT-bírság szánalmas összegét pedig már jó előre belekalkulálták a kiadásokba; és ha az állami testület esetleg mégis bekeményítene, legfeljebb nem futja majd kaviáros szendvicsre a karácsonyi cégbulin.

De talán nem árt megemlíteni, hogy az ehhez hasonló botrányok aláássák a televíziózás és ezzel együtt az egész médiaipar tekintélyét is. A dokumentumműsorban bérgyilkost alakító amatőr színészek és a valóságshowban feltűnő, példás családanyának álcázott prostituáltak ugyanis a stáblista utáni Híradó szavahihetőségét is lerombolják, és ezzel nem csak a tévé, de sokak számára a csodaládából vibráló világ is elveszti a hitelességét. Hiszen, ha csak a gyanú is felmerülhet, hogy a szexet szerelemnek, az üzletszerű kéjelgést pedig szabad párválasztásnak álcázták a műsorkészítők, akkor talán az is elképzelhető, hogy Szabadi Béla csak a nézettségi index áldozata, hogy a Híradóban bemutatott tömegszerencsétlenséget statisztákkal forgatta a csatorna, és egyébként is, Oszama bin Laden csak egy számítógéppel generált médiasztár, akit kreatív arcok terveztek az átlagnéző rejtett félelmeinek tanulmányozása után.