'A Big Brother készítőinek el kell számolniuk az Úr előtt'

2002.09.27. 15:52
Szerény eredménnyel zárult az ORTT által kezdeményezett, a médiahatóság és a reality show-k készítésében érintett televíziók munkatársai között folytatott háromórás kerekasztal-beszélgetés. A Korona szállóban pénteken rendezett vitán a felek abban állapodtak meg, az egyeztetést hivatalos formában később folytatják. A rendezvényen jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtófőnöke is mint a civil szervezetek képviselője.
Komoly próbája a magyar médiajognak, illetve a társadalomnak a reality show műfajának térhódítása. Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Rádió és Televízió Testület hétmillió forintos kötbérrel sújtotta a tv2-t a Big Brother egyes, főműsoridőben sugárzott jelenetei miatt, ám - belátva, hogy a valóságshow új, nem kellőképpen szabályozott jogi és morális problémákat hozott magával - egyben informális párbeszédet is kezdeményezett, amire a budapesti Korona szállóban került sor szeptember 27-én, pénteken.

A fórumon az ORTT elnökén és tagjain kívül megjelent a tv2 részéről Kereszty Gábor vezérigazgató, Sváby András producer és Radnai Péter produkciós vezető mint a Big Brother készítői; az RTL Klubtól Kolosi Péter programigazgató, Kaszó Klára jogi igazgató és Árpa Attila kreatív igazgató. A Viasat 3 televízió dr. Riesz Tamás ügyvédet és Csapó Szabolcsot delegálta. A "civil szervezeteket" mindössze a Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtófőnöke, Juhász Judit képviselte. A beszélgetés moderálására Baló Györgyöt kérték fel.

Régi-új törvénysértések

Körmendy-Ékes Judit
Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke vitaindítójában emlékeztetett arra, hogy a testületnek korábban is akadt dolga reality show-szerű műsorokkal, és két esetben is elmarasztaló döntés született. A Viasat 3-on sugárzott Bár, illetve a tv2-n közvetített Bázis című vetélkedőknél nem a szexualitás öncélú ábrázolása volt törvénysértő, hanem az, hogy a játékosokat olyan jogaik feladására vették rá, amelyekről még önként sem mondhatnak le. Körmendy-Ékes felidézte a Bázisban történt, a katonai kiképzést szimuláló megalázó jeleneteket, majd feltette a kérdést: piaci áruvá alacsonyítható-e a magánélet, beleegyezhet-e egy emberi lény alapvető jogainak feladásába. Hozzátette: tudatában van annak, hogy a hatóság jelen fellépése is a koreográfia része, és hozzá tartozik a műsor reklámjához.

Riesz Tamás a Viasat 3 nevében elmondta, a két évvel ezelőtt készült Bár szereplői nem voltak elszigetelve a külvilágtól, és a játékosok a műsor után sem indítottak pert a műsorkészítő ellen. Sváby András a tv2 részéről szintén jelezte, hogy a Bázisban részt vevő emberek egyikétől sem érkezett negatív visszajelzés, sőt általában hálásak voltak a lehetőségért. Körmendy-Ékes Judit viszontválaszában emlékeztetett, attól, hogy a jogaitól megfosztott játékos nem indít pert, a törvénysértés fennáll. Az elnökasszony megismételte a keddi sajtótájékoztatón elhangzott javaslatot, amely szerint - a francia Loft Story mintájára - a hazai show-kban is biztosítani kellene a játékosoknak napi egy óra "kameramentes időt".

A jelenleg futó reality show-k kapcsán szó esett a "kiskorúak személyiségfejlődésére káros" jelenetekről, amelyeket az ORTT határozata indoklásában részletesen megjelölt. Kirívóan törvénysértőnek találták a Big Brotherben szereplő Évi maszturbálásának közvetítését, az ondó kozmetikai alkalmazásáról folytatott eszmecserét és a banánnal bemutatott gumióvszer-használati bemutatót - ezek a képsorok mind a kora esti kiadásban, 8 és 9 óra között voltak láthatók. A médiahatóság elnöke ide sorolta Renato és Évi szexuális aktusának előzetesét is, ami a szeptember 8-i Naplóban szerepelt.

Kereszty Gábor kifejtette, ezek a jelenetek akár tudományos ismeretterjesztésnek, illetve szexuális felvilágosításnak is felfoghatók, illetve nagy részük a "dramaturgiába illő" és humoros volt. Kolosi Péter az RTL Klub részéről később "ironikusnak" nevezte Kereszty gondolatait, mondván, ezek a programok egyértelműen szórakoztató céllal készülnek.

Minden sperma fontos

Juhász Judit
Juhász Judit a katolikus püspöki kar képviseletében hangoztatta: ezek a műsorok szellemi pornográfiát valósítanak meg. Véleménye szerint a Big Brotherből "senki sem fogja megtanulni az ondó helyes használatát". Juhász a "közszolgálatiság éthoszát" hiányolta a kereskedelmi tévékből, és hangot adott meggyőződésének, miszerint a televíziózás színvonala folyamatosan zuhan. Az MKPK sajtófőnöke úgy véli, a reality show-k nézőinek nincs diplomájuk, és nem is lesz.

"(A médiumokban) a közlésnek az igazságosság és a szeretet sérelme nélkül kell igaznak lennie" - mondta a sajtófőnök asszony, aki egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyszellemű reality show-k ab ovo kizárják a szolidaritás elvét. Juhász Judit a csatornák összefogáson alapuló önszabályozását sürgette, és figyelmeztetett: egyszer e műsorok készítőinek is el kell majd számolniuk tetteikkel.

A katolikus egyház volt az első "civil" szervezet, amely hallatta a hangját a Big Brotherrel kapcsolatban: Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök e-mailben juttatta el állásfoglalását az Indexhez.

Teher alatt nő a lélek

Farkas Attila, az ORTT jogi osztályának munkatársa hozzászólásában a résztvevők pszichikai terheléséről szólt. Körmendy-Ékes Judit egy svédországi példával illusztrálta a problémát; egy svéd reality show egyik szereplője a műsor végeztével otthonában felakasztotta magát.

Sváby András
Sváby András e felvetésre reagálva az élsporthoz hasonlította a helyzetet, mondván, a profi sportolók sokkal súlyosabb terhelés alatt dolgoznak, alkalmanként hosszú ideig összezárva, illetve akár doppingszerek hatása alatt, ennek ellenére soha senki nem emelt szót az olimpiai közvetítések ellen. Csapó Szabolcs hozzátette:,a valóságshow-kból - sok más esettel ellentétben - bármikor ki lehet szállni; ahogy A Farmban ez már meg is történt.

Az ORTT elnöke arra is kíváncsi volt, hogyan oldják meg a kieső szereplők rehabilitálását, illetve "visszavezetését a normál életbe". A kereskedelmi tévék képviselői jelezték, hogy minden játékossal pszichológus foglalkozik, nemcsak távozása után, de már a játék előtt is, és szükség esetén akár a show ideje alatt. A Big Brotherben legutóbb Pongó viselkedése miatt volt szükség szakemberre, aki vele is és társaival is elbeszélgetett. Körmendy-Ékes Judit ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a "valódi" médiasztárok lelki gondozását megoldják, hiszen mostanában "fut ki" az első generáció, és nincsenek tapasztalatok arról, pszichésen hogyan dolgozható fel ez a folyamat.

Besúgók és manipulátorok

Körmendy-Ékes Judit felvetette azt is, hogy a műsorok több esetben is magukra vonták a manipuláció gyanúját. Emlékeztetett az első közösülésre, amely éppen a konkurens Való Világ indulásának napján került adásba. Sváby András válaszában kijelentette, hogy ennek vizsgálata nem az ORTT feladata. Radnai Péter hozzátette, sok olyan ember van, mint Évi, akik számára természetes, hogy ösztöneiket nyíltan vállalják; amennyiben mégis szerepet játszana, akkor kiugróan jó színésznőnek kellene lennie. Árpa Attila - a Big Brotherre vonatkozó rosszmájú megjegyzést követően - leszögezte: az RTL Klub műsorában ilyesmi elképzelhetetlen.

Társadalmi hasznosság

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Juhász Juditnak a színvonallal kapcsolatos megjegyzéseit visszautasítva Radnai Péter úgy vélekedett, a reality show-k színvonala semmiképp sem alacsonyabb, mint számos szappanoperáé és más műsoroké. Sváby András különvéleményében jelezte: létezik magasztosabb újságírás is, ám szerinte a latin-amerikai sorozatok például sokkal hazugabbak, mint a valóságshow-k. "A mocsarat már megjártuk, most felfelé jövünk" - fogalmazott Sváby. Utalt arra, hogy a tv2 nemrégiben kulturális műsorral színesítette palettáját, és a - szintén Till Atilla vezette - Propaganda című produkció nézettsége igazolta ezt a lépést.

Kereszty Gábor felhívta a figyelmet, hogy minden botrány ellenére a reality-láznak vitathatatlanul pozitív hatásai vannak. Ezek közt elsősorban az internet, különösen a szélessávú internet terjedését emelte ki.

A show folytatódik

Körmendy-Ékes Judit javaslatára válaszolva Kereszty elmondta: a tv2 hajlandó a francia példa követésére, így nem kizárt, hogy a Big Brother szereplői naponta egy órán át a kamerák figyelme nélkül élhessenek. "A hibákat orvosoljuk, tanultunk a történtekből" - mondta a tv2 vezérigazgatója.

Az ORTT a továbbiakban hivatalos tárgyalások keretében kísérli meg a magyarországi reality show-k szabályozását. Körmendy-Ékes Judit elismerte, a hatóság gyakorlatilag eszköztelen a többmilliárdos költségvetésű médiaprojektekkel szemben, bár Portugáliában arra is volt példa, hogy a súlyos törvénysértést elkövető csatorna frekvenciaengedélye került veszélybe. A testület azonban bízik a nyilvánosság előtt folytatott egyeztetések sikerében, mivel - mint az elnökasszony fogalmazott - a valóságshow-kkal kapcsolatban felmerült problémák pusztán a jog eszközével nem oldhatók meg, azok végső soron etikai vitákhoz vezetnek.