Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Le kell rombolni a megújulni vágyó Pécset

2009.11.15. 16:10 Módosítva: 2009-11-15 21:16:35
A pécsi atomtámadás után nem látni túlbuzgó politikusokat, csak földből kifordult gáz- és vízcsöveket, gépeket és kerítéseket. A várost le kell rombolni ahhoz, hogy 2010-ben végre megújuljon. Három éve nyerte el Pécs az Európa Kulturális Fővárosa címet, ilyen most.

Három éve, 2006. november 12-én nyerte el Pécs az Európa Kulturális Fővárosa címet a 2010-es évre (összefoglaló az azóta eltelt időről). A korábban Budapesttel és Debrecennel szemben szinte elképzelhetetlennek vélt győzelem először összezavarta a projekttel foglalkozókat, a látványos vízió megvalósításához nem tudtak hozzákezdeni, de a dolgok most történnek Pécsen. Alig lehet közlekedni, mindent feltúrtak, a cukrászdát sem tudtuk megközelíteni a Széchenyi téren. Kár, hogy a mindent megnyitó nagy rendezvényről még csak ezután döntenek a közbeszerzési pályázaton.

Város az idegösszeomlás szélén

Pécs ébredezik az atomcsapásból: a zsinagóga előtti Kossuth tér, a dzsámi és a Széchenyi tér teljesen megújul, a város különböző pontjain nyolc milliárd forint értékben felújítanak az előzőekkel együtt 12 közteret jövő év elejéig. Ha más nem történik, már megérte, beindul az újjászületésnek nevezett akció, amelynek keretében a lehetőségeknek megfelelően átpozicionálja magát a város. Jöjjön még több turista még több érdekes kulturális programra, és nemcsak 2010-ben, hanem évekig. Szoktatás lesz.

Jelenleg 180-200 ezer turista átlagosan 1,5-2 napot tölt a városban, amit hoszú távon mindenképpen növelnének, elsősorban a most épülő konferenciaközponttal, illetve az új négycsillagos szállodákkal. Ötven évre meghatározzák Pécs életét a beruházások és építkezések, ezért a lakókat is igyekeznek bevonni: a civil programokra 100 milliót osztanak szét a lezárult pályázat után, és 50-60 milliós keret van a magánépületek homlokzatainak felújítására is.

A Mókuci szexcenterrel szemben, a 6-os út pécsi bejáratánál (McDonald's) a Demján sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom által épülő pécsi konferencia- és koncertközpont alapkövét csak augusztusban tették le, ugyanis hol a közbeszerzési pályázat csúszott, hol az eredményt támadták. Mégis látni már a szerkezet részeit, sőt a zenekari árkot is. A 11 347 négyzetméteres, ötszintes épület 2010. szeptember 30-ra készül el, decemberben lehet az első hangverseny. Hétmilliárd forintos árával jelentősen olcsóbb, mint a hasonló funkciót betöltő, de óriási Művészetek Palotája, de drágáb a 3 milliárdos debreceni Modemnél. Februártól állítólag szerkezetkész lesz a törtfehér mészkőburkolattal és üvegekkel együtt.

A konferencia- és koncertközpont

Az épület fenntartása jelenthet problémát az egyébként is nehéz helyzetben lévő, milliárdos hiánnyal küzdő városnak, mivel nem kerül be az állami intézmények közé, így a nagy büdzséből nem juthat neki. A jelenlegi helyzetben az sem világos, hogy a 1,5 millird forintos, uniós pályázatokból képzett maradvány sorsa mi lesz, mivel eredetileg szociális városrehabilitációra szánták volna. Hiába készültek elemzések, csak 2011 után láthatjuk, megéri-e Pécsnek a központ. Egy jó jel van: amint kiderült, hogy komolyan elkezdik az épület építését, megjelentek osztrák és spanyol befektetők, hogy szállodákat és bevásárlóközpontot építsenek.

A konferenciaközpont mellett épül a városi, a megyei és az egyetemi könyvtárakat egyesítő tudásközpont is. A 2010 júniusára elkészülő, 3,8 milliárd forintos beruházás is csúszott a közbeszerzések miatt, de ez Pécs számára sokkal kezelhetőbb és mindenképpen szükséges épület, amelynek tulajdonjoga 65 százalékban a megyéé, 35-ben a városé. A tudásközpont a könyvtár mellett két nagyelőadóval, könyvesbolttal és programokkal nyit, viszont az egyesítés miatt jelentősen csökkentik a dolgozók számát is, mert három intézmény helyét egy veszi át.

A könyvtár

Esély

Eddig nem sok jót lehetett írni az EKF-projektről a háttérben megbújó politikai manőverek miatt, már kicsit temetni is kezdtük, mint tipikus magyar csődöt. Úgy tűnt, a városnak lehetősége lett volna megújulni, de a politikának fontosabb volt, hogy uralkodjon és döntsön a pénzek felett. Páva Zsolt polgármesterré választása után állítólag szigorúan átvizsgált mindent: az utóbbi években a városnak alapvetően a menedzserközpont körüli balhékkal kellett foglalkoznia, de mivel már minden járja a saját útját, így nagy hatása nincsen az ügymenetre.

Mostanra időzítették azt az elismerést, ami a kulturális programok eredményes előkészítéséért járt. A 1,5 milió eurós jutalommal kísért Melina Mercouri-díjat az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságától kapta Pécs a többéves monitoring után, és kizárólag kulturális programokra lehet fordítani.

Ha marketing-tanácsadó lennék, akkor mindent átfogó kampányt indítanék Adj esélyt Pécsnek! jelszóval. Már csak azt kellene világosabban látni, pontosan mivel akarják a városba vonzani a látogatókat a 2010-es és a későbbi években. Mert az EKF tényleg esély, ahogy ezt az elején is megfogalmazták, és minden lehetőség a kezükben van. A pályázatírás vízióiból folyamatosan metszettek le, vettek el, hogy végül mégis megvalósuljon egy új Pécs.