Alfréd
-7 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szalay Zoltán Latinovits Zoltántól, Presser Gáboron át, Gobbi Hildáig számos kiváló művész portréját készítette el. Ezer meg ezer esemény mellett ott volt az 1962-es Világ Ifjúsági Találkozón Helsinkiben, a budapesti repülőtéren, amikor Hargitay Miklós, az 1955-ös Mr. Universe hosszú idő után először ölelte át édesanyját (a kor amerikai szexszimbólumával, Jayne Mansfielddel együtt), vagy épp amikor Orbán Viktor dedikált a 2001-es könyvhéten a Vörösmarty téren

  - írtuk róla a 80. születésnapjára készült Nagyképünkben.

  A mostani kiállítás anyagát Alföldi Róbert nyitja meg február 25-én este 6-kor, és annak anyagát is ő válogatta a 2004 májusában megjelent (Magyarország Európai Uniós csatlakozására időzített) Ilyenek voltunk, Magyarország elmúlt ötven éve című magyar, angol, német nyelvű albumból. Az album néhány példánya, kedvezményesen megvásárolható a kiállítás megnyitóján. Az ingyen kiállítás április 30-ig látogatható.

 • sushi tape 1

  Tök mindegy, így is, úgy is felfalnám. 12 dolcsiba kerül itt.

  (The Awesomer)

 • 1920 (1)

  A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László már beállt a 29 éves sportoló támogatói közé. Tóth Róbert a rák egy agresszív fajtájával, az Adenoid Cystic Carcinoma nevű ritka daganatos megbetegedéssel küzd, amely először a könnycsatornáját támadta meg, majd áttétek alakultak ki a testében: csak a májában 18 daganatot fedeztek fel az orvosok. 

  Kezelését itthon kezdték meg, sugár- és kemoterápiát kapott. A szeme mögötti daganatot sikerült teljesen eltüntetni, de a sugárterápia következményeként bal szemére megvakult, ezért szinte mindig napszemüveget hord. A teljes gyógyulásához szükséges speciális kezelést azonban nem támogatja a hazai egészségbiztosító, az amerikai, hat hónapos kezelés pedig rendkívül költséges. Tóth jelenleg a feleségével együtt Houstonban tartózkodik, ahol már elkezdték a komolyabb kezeléshez szükséges elővizsgálatokat.

  Volt már több vérvétel, CT és elkészítették a saját szövettani vizsgálatukat is. Ha minden igaz, február 22-én kezdődik a kezelés, amit előzetesen hat hónapra terveznek, de nem lehet tudni, pontosan meddig tart. A világon összesen 36 ember kerülhetett be a programba.

  A külföldi gyógykezelés végső összege még nem ismert, de már most tudható, hogy minden segítségre nagy szüksége lesz a magyar kajakosnak. „Korábban úgy tudtuk, hogy a klinikai kezelések esetében a pácienst nem terhelik költségek, mivel azt a gyógyszercég állja, ezzel szemben kiderült, hogy csak a gyógyszer az, ami ingyenes, minden másért fizetni kell, ami összességében komoly kiadást jelent. Várhatóan a napokban megkapjuk a kalkulációt, amitől már előre rettegünk.” A feleségével egy közösségi támogatásokat gyűjtő oldalt is indítottak, ide kattintva lehet közvetlenül támogatni a gyógykezelését.

  A sportoló szerint a legnehezebb az volt, hogy az orvosi döntéseket orvosok közreműködése nélkül kellett meghozniuk, ami közel sem tekinthető ideálisnak.

  Otthon maximálisan magunkra voltunk utalva, minden orvosi döntést nekünk kellett egyedül meghozni, pedig nem vagyunk orvosok. Érdekes, hogy az orvosokon kívül mindenki, barátok, ismerősök, idegenek egyfolytában csak azt kérdezik, miben és hogyan tudnak segíteni, és segítettek is nem keveset.

  Külföldi gyógykezeléséért korábban összefogott a kajak-kenu társadalom, most a Fidelio kezdeményezésére a művészvilág is csatlakozott az adománygyűjtéshez. 

  A felajánlásokat ide lehet küldeni:

  KOLONICS GYÖRGY ALAPÍTVÁNY

  Adószám: 18135396-2-41

  Nyilvántartási szám: 01-01-0010844

  Bankszámlaszám: 12100011-10241521 (Gránit Bank)

  Közlemény: Tóth Róbert amerikai gyógykezelés

 • escobar.png

  Nem lesz zarándokhely a néhai kokainbáró otthonából, a kolumbiai Medellín közepén. Pablo Escobar házát – amelyet Monaco néven ismertek a helyiek – pénteken tervezett robbantással elbontották.

  Escobar 1988-ban hagyta el az épületet egy ellene elkövetett gyilkossági kísérlet után. A drogkirály öt évvel később halt meg, rendőrségi tűzharcban. Escobar után – aki 1987-ben országa budapesti nagykövetét is megpróbálta eltenni láb alól – az épület híján talán a vizilovak maradtak: egykori magánállatkertjéből elszabadulva az állatok elvadultak és természetes ellenség híján gyorsan el is szaporodtak Kolumbia egyik települése közelében.