Hella
16 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Érdekes adatok bukkantak fel az internet mélyéről, amelyeken az látszik, hogy a magyarok elég rasszisták, de sehol nincsenek mondjuk a szlovákokhoz vagy a csehekhez képest. Vagy legalábbis sehol nem voltak pár éve, amikor ez a felmérés készült. 

  Kafkadesk európa térkép
  Kép: Facebook/Kafkadesk

  A felmérés, amiről szó van, és amely most a Kafkadesk nevű Facebook oldalon került elő, az eurobarométer EU-s szintű közvélemény-kutatás diszkriminációra vonatkozó adatait mutatja, ezt 2015-ben mérték fel legutóbb. A kérdés, amire válaszolni kellett, és amelyet itt térképen látunk, a következő volt:

  mennyire tudna ön megbarátkozni azzal, ha a gyereke egy feketével/muszlimmal/ázsiaival/zsidóval élne párkapcsolatban?

  A 2015-ös felmérés alapján egy muszlim vővel/mennyel tudtak legkevésbé megbarátkozni az unió polgárai, mindössze 50 százalékuknak lenne oké, ha a gyerekük egy muszlimmal járna. Az afrikai származású barátokkal/barátnőkkel jóval megengedőbb az átlag (64 százalék), az ázsiai és zsidó párokkal pedig az unió 69 százalékának nem lenne semmi baja. 

  Van azért néhány piros folt a térképen, főleg keleten, a cseh és szlovák szülők például mindenkit utálnak, de a görögök se gyakran csúsznak át a megengedőbb zöld árnyalatokba. Magyarország amúgy ezekhez az országokhoz képest nagyon megengedő, az ázsiai párokkal a magyarok több mint felének, zsidókkal pedig több mint 60 százalékának nem lenne semmi baja, míg az arabok és feketék elfogadottsága 2015-ben 50 százalék alatti volt, rózsaszínes árnyalatot kölcsönözve Magyarországnak a térképen.

  Persze ennél valószínűleg most már sokkal rasszistább a magyar társadalom, hála a kormány azóta csúcsra pörgetett kampányainak. Érdekes lesz megfigyelni, hogy hogyan alakulnak ezek a színek legközelebb, amikor fölteszik majd a magyaroknak ezeket a kérdéseket. 

 • Untitled-1

  Nagyon durva videót osztott meg a richmondi rendőrség egy autópályán örjöngő férfiról. A felvételt az egyik rendőr testkamerája készítette. A járőröket még május 14-én egy riadóztatták egy hotelhez, ahol egy furcsán viselkedő, akkor még félmeztelen férfivel akadtak gondok. Mielőtt azonban odaértek volna, a férfi kocsiba szállt és elmenekült. A rendőrök üldözni kezdték. A férfi az autópályán elvesztette uralmát az autója fölött, két másik járműnek is nekiütközött, majd lefutott a pályáról, és a bokrok között állt meg.  

  Itt a kocsiból már teljesen meztelenül ugrott ki, visszarohant az autópályára és az aszfaltra fekve őrjöngött a kocsik között. A láthatóan nem beszámítható állapotban lévő férfi ezután a rendőrre támadt, és a hivatalos jelentés szerint a járőr fegyvere után nyúlt. A rendőr sokkolóval akarta ártalmatlanítani, de ez nem használt, így végül a fegyverét is használta. A férfi másnap a kórházban belehalt sérüléseibe. 

  A richmondi rendőrkapitány azt mondta: eltérve a protokolltól, azért hozták nyilvánosságra a felvételt, hogy mindenki lássa, mi történt és cáfolják a közösségi médiában megjelent hamis híreket.

 • Nyilván csak a fotós szögéből tűnik így, de nem minden nap látni ekkora kunkort leíró villámot. Ez épp Londonban csapott le.

 • A rakétastartokat fényképező fotósok egyre közelebb merészkednek kameráikkal a kilövőállásokhoz egy-egy jó kép reményében. A veszélyes helyeken természetesen nem maradnak ott a fotósok, az állványra rakott kamerát önkioldós szerkezettel ellátva hagyják sorsára, bízva abban, hogy nem tesz kárt benne a rakéta hajtóműveiből kilövellő füst illetve a nagy sebességgel szétfújt homok, kavics, törmelék.

  Bill Ingalls, a NASA fotósa is ebben bízva tette le egyik fényképezőgépét – egy Canon EOS 5Ds kamerát –  május 22-én a Vandenberg légibázis kilövőállásához közel, hogy nagy látószögű képet lőhessen vele a SpaceX Falcon-9 rakétájáról, ami a GRACE-FO ikerműholdakat és öt Iridium Next kommunikációs műholdat juttatott végül sikeresen az űrbe. Amikor a start után Ingalls elgyalogolt a kameráért, ez a látvány fogadta:

  "Ropogósra sült" - közölte Facebookon Ingalls. A sanyarú sorsú fényképezőgépről készült kép hamar bejárta a közösségi médiát, főleg a fotós blogok sajnálkoztak erősen, hogy igazán kár a drága (kb. 800 000–1 200 000 Ft-ba kerül) profi kameráért és a drága objektívért, és sokan hüledeztek, hogy milyen kárt tud tenni a rakétastart egy közel lerakott fotós felszerelésben.

  A NASA végül pénteken külön közleményben foglalkozott az esettel, tisztázva pár félreértést. A lényeg:

  • a kamera nem a hajtóművek tüzében pörkölődött meg, hanem a kilövőállás körül lévő bozót kapott lángra, és a továbbterjedő tűz elérte az állványon lévő fényképezőgépet,
  • a kamera alapvetően biztonságos távolságra volt a rakétától, sőt voltak nála közelebb lerakott fényképezőgépek is, csúnya pech, hogy a bozóttűz pont arra terjedt tovább,
  • a kamera nem Ingalls tulajdona, hanem a NASA-é,
  • valószínűleg ki fogják állítani a NASA washingtoni irodájában, örök mementóul.

  A kamera egyébként végig rendesen működött, a benne lévő memóriakártyát sikerült kibányászni a kissé megolvad vázból, az alábbi gif megmutatja, hogy milyen képeket rögzített míg el nem nyelték a lángok:

  Fotó: Bill Ingalls / NASA

  A kép amit Ingalls szeretett volna az eredeti koncepció szerint, a kamera feláldozása nélkül készíteni végül így sikerült: