Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 0fb

  Az amerikai állampolgárság megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, és van benne egy olyan rész, ahol a kérelmező levizsgázik amerikaiságból - vagyis válaszol egy csomó olyan kérdésre, amiket egy amerikainak illik tudni: hogy hívják az elnököt, melyik államok határosak Mexikóval, ki bombázta le a világháborúban Pearl Harbort, ilyesmik. 

  Na, egy közvélemény-kutató cég most felmérte, hogy teljesítenének a teszten a született amerikaiak, és hát az eredmény elég lesújtó: csak a 36%-uk menne át. Még rémisztőbb a kép a fiatalok körében: a 45 év alatti korosztályban csak 19% volt a próbavizsgát sikerrel teljesítők aránya.

  De hogy ne csak röhögjünk/szörnyülködjünk rajtuk (vagy opcionálisan: jogos legyen az a röhögés/szörnyülködés), lehet tenni egy próbát, az amerikai bevándorlási hivatal oldalán van egy próbateszt 20 véletlenszerű kérdéssel, erre tessék. A valódi vizsgán 10 kérdés van, 6 jó válasszal már átment a delikvens.

  (via NBC News)

 • A Zala megyei Karmacs község (labdarúgócsapata, a Karmacs SE 2008-ban megnyerte a járási II. bajnokságot és a szuperkupát is, csak mondom) illetékesei ugyanis évtizedekre előre és visszamenőleg is megnyerték volna az összeset ezzel a műalkotással. A földútra is kiterjesztett útfestés művészi mondanivalója vélhetőleg az elmúlás örök fájdalmát hivatott szimbolizálni. Elhull a virág, eliramlik az élet; elkopik a záróvonal, a terelővonal, a KRESZ, az idő, az ifjúság, a jókedv, az öröm, a szerelem, a tavasz. Meg ilyenek. A fotót köszönjük Bence nevű olvasónknak.

 • Ha önök XVI. kerületi döntéshozók lennének, hogyan neveznék el a Rákosi út és a Mátyás király út felújítását? 

  Igen, Rákosi-Mátyás projekt lett a neve, és minő siker, végre sikerült befejezni - számolt be örömmel a Helyi Hírek

  A beszámolóból azt is megtudhattuk, hogy elkészült a Budapesti út – Mátyás király út – Arany János utca összetalálkozásánál a "gigantikus körforgalom". Ez utóbbi volt a lap szerint a kerület legbalesetveszélyesebb része, "mivel a korábbi nyomvonalon nemcsak lejtett az út a szemközti sáv irányába (nem is keveset), hanem ráadásul sikerült valami rettentő csúszós aszfalttal bevonni az utat." De ez már a múlté, hála a Rákosi-Mátyás projektnek.

 • Négyszer valószínűbb, hogy az embert villámcsapás éri, mint hogy megnyeri a lottót. Stefan Mandelbe mégse csapott soha villám, pedig összesen 14 alkalommal nyert a lottón.

  A férfi az első két alkalommal még a szülőföldjén, Romániában nyert, amikor próbált pénzt gyűjteni, hogy kimenekítse a családját a kommunista diktatúrából. Ezután Izraelbe költözött, itt hozta össze a további 12 lottónyereményt, mielőtt Ausztráliában telepedett volna le. Ma Vanuatu szigetén él.

  Can7musW8AAkmtq
  Fotó: JolqBenavides / Twitter

  Mandel módszere valójában nem olyan nagy ördöngösség, mert nem matematikai zsenialitásra épít, csak a rendszer kiskapuit kihasználva hekkeli meg a rendszert. Illetve hekkelte, mert az akkoriban legális módszer ma már szabálytalan lenne – később ő maga is ült 20 hónapot egy izraeli börtönben egy lottós szabályszegés miatt.

  A módszere hat lépésből állt:

  1. Kiszámolta az összes lehetséges kombinációt.
  2. Keresett olyan lottójátékokat, amelyeknél a jackpot értéke legalább a lehetséges kombinációk számának háromszorosa.
  3. Gyűjtött annyi készpénzt, hogy mindegyik kombinációt megtehesse. (Ennek a finanszírozásához akár több ezer befektetőt is beszervezett.)
  4. Kinyomtatta az összes, több millió sorsjegyet. (Ez ott és akkoriban legális volt, ma már az üzletben lehet csak sorsjegyet venni.)
  5. Elvitte a kinyomtatott jegyeket beváltani.
  6. Megnyerte a pénzt, amiből kifizette a befektetőit, és a maradék volt a tiszta haszon.