Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pár nappal az önkormányzati választás előtt új játszóteret adtak át az I. kerületben, a Csónak utca végénél. A történetben többszörösen érintett vagyok, ezt ilyenkor illik jelezni.

  A játszótér egyrészt a lakásunktól két percnyire van, ezért délutánonként gyakran vagyunk ott a gyerekekkel. A lányok a Dísz téri önkormányzati oviba járnak, melynek eddig a mellette lévő üres telek hátsó fele volt a játszóudvara. Ott azonban a kormány a historizáló városépítészet jegyében újraépíti a Külügyminisztérium megsemmisült épületét, ezért a gyerekeknek menniük kellett. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Szaffi-játszótér egyben az óvoda új udvaraként is szolgál.

  A meredek telekre épült játszóteret szeptember végén átadták. Bár nagyon látványos, itt-ott kicsit veszélyesnek tűnik, túl meredekek a rézsűk és a forgó mászókáról is gyakran lepotyognak a kisebb gyerekek, de bolondbiztos játszótér nincs, a szabványoknak meg biztos megfelel. Viszont pár napja észrevettünk egy furcsaságot, amit elég nehéz hova tenni. Csináltam is róla egy kis videót reggel, amikor még nincsenek kint a gyerekek:

  Megközelíthetetlen WC az új Csónak utcai játszótéren

  Nem gondolom, hogy a tervezők gúnyolódni akartak volna a mozgássérülteken. A WC előregyártottnak tűnik, és bár két sima fülke is elfért volna a helyén, biztos csak ilyen kerekesszékes volt épp raktáron. Végül is mindegy, az ülőke melletti kapaszkodóknak a bottal járók is hasznát veszik. De az illetékesekben azért lehetne annyi jóérzés, hogy a matricákat lecserélik.ikon

 • Nagyon csodálkoznék, ha nem születnének mémek a mai Hadházy-Orbán táblabirkózásból. Fillér Máté kollégával ezennel meg is nyitnánk a sort, az Add ide a Didit című manapság ismét méltán népszerű slágerre komponált darabunkkal:

  A Didit

  • 4241
   oda nem adom
  • 2931
   add ide
 • Jake a golden retriever egy nagyon boldog kutya, a gazdái szerint mindig is az volt, kivéve, mikor szintén retriever barátja Molly eltávozott a végtelen kutyafuttatók világába. Jake onnantól kezdve mérhetetlenül szomorú volt, egészen addig, míg a gazdái haza nem állítottak Addie-vel, a kölyök retrieverrel. Ekkortól Jake és Addie elválaszthatatlanok lettek. 

  Aztán Jake-nek látásproblémái lettek, az orvosok azt mondták, hogy nem termel több könnyt a szeme. Két lehetőség volt, az egyik, hogy Jake elveszti mindkét szemét, vagy hogy elaltatják. A kutya gazdái sokat gondolkoztak, mennyire barbárság megvakítani a kutyájukat, de úgy döntöttek vállalják a műtétet. Nem bánták meg, azt mondják Jake már a műtét másnapján ugyanolyan boldog volt, mint a régen, ebből is egyértelművé vált számára, hogy milyen sokáig szenvedett korábban. 

  Arra viszont ők sem számítottak, hogy Addie mennyit segít majd Jake-nek. Gyakorlatilag nem mozdul mellőle, ha pedig új helyre mennek, például kirándulni, akkor vakvezető kutyaként viselkedve segíti Jake-et, hogy merre menjen, hogyan lépjen, és hogy nehogy baja legyen. 

  A nagyon cuki kutyabarátságról a Goog Morning America számolt be, és most mutatjuk a videót is arról, hogy a kutyák nem csak az ember legjobb barátai, de egymással is milyen jófejek. 

  Aki most éppen könnyes szemmel ölelgeti a saját kutyáját, annak ajánljuk a két retriever közösInstagram-oldalát is, többek között ilyen képek miatt:

  68774362 456201921642320 2895305441550257354 n
  Fotó: Instagram / thegoldensrule
 • Nemrég mi is megírtuk, hogy készen áll az újraindulásra a magyar Szabad Európa Rádió, jövő májusban pedig már jöhetnek is a próbaadások is. Ha valaki nem tud ennyit várni, annak most van egy jó hírünk: az Első Pesti Egyetemi Rádió “SZER56” hangemlékezeti projektje keretében szombat óta szól már a Szabad Európa Rádió – csak éppen 1956-ból.

  A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet. 

  A magyar adás egyébként azért maradt fenn, mert a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről, amihez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket. Ezek aztán évtizedekig egy pincében maradtak, a '90-es években viszont felfedezték a 60 szalagból álló anyagot, átjátszották kazettára, majd digitalizálták.

  f0b3871d43.png
  Fotó: YouTube / Első Pesti Egyetemi Rádió

  Az ismétlés kiterjed a forradalom előtti négy napra is, ami elsősorban azért érdekes, mert ez az egyetlen fennmaradt felvétel, ami az 1950-es évek hétköznapi műsorait is megőrizte. Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja, a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és vetélkedő is szerepel köztük.

   (via)