Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 2011-ben 13 héten át működött Kanadában egy tévécsatorna (nyilván reklámcéllal), ahol semmi mást nem lehetett látni, mint ahogy két sorban forogtak a grillcsirkék nagy kedvvel.

  1.-Rotisserie-Channel

  A csatornát a Swiss Chalet étteremlánc indította, és nagyjából olyasmi volt, mint amilyen csatornák főleg a szállodai tévéken érhetők el, de pár helyen otthon is fogni őket: az egész nap mondjuk kandallóban pattogó tüzet, vagy épp tengerpartot mutató csatornák.

  Terv szerint eredetileg is csak 13 hétre terveztek a forradalmi csatornával, pedig hát ki ne akarná nézni megállás nélkül az év bármely pillanatában ezt?

 • Ugandában megtiltották egy nőnek, hogy újabb gyereket szüljön, arra hivatkozva, hogy a 39 éves nő így is elég gyereket nevel. Egészen pontosan 50-et szült eddig, közülük 6-an haltak meg. A nőt műtéttel meddővé tették  helyi orvosok.

  Az ugandai Mariam Nabatanzi 12 éves korában ment férjhez, egy évvel később egy ikerpárnak adott életet. Később öt másik ikerpárt hozott világra, négy alkalommal hármas ikreket és öt alkalommal négyes ikreket. A nő három éve egyedül neveli a gyerekeit, a férje elhagyta a családot. Extrém szegénységben élnek, az anya minden munkát elvállal, amit tud, de nehezen boldogul ennyi gyerekkel.

  A NZHerald cikke idéz egy nőgyógyászt, aki elmondta, hogy a nő egy olyan ritka genetikai elváltozással született, ami miatt „hiperovulál”, azaz sokkal több petét hoz létre a szervezete, és emiatt sokkal nagyobb eséllyel termékenyül meg, egy alkalommal akár többször is.

 • Húszmillió eurós rekordáron kelt el egy csütörtöki párizsi árverésen Nicolas de Staël (1914-1955) orosz származású francia absztrakt festő Parc des Princes című monumentális festménye, amelyet egy válogatott futballmérkőzés ihletett. 

  Az 1952-ben készült, 3-szor 2,5 méteres absztrakt kép először került piacra. Átszámítva 6,6 milliárd forintot érő eladási ára csaknem kétszer annyi, mint a festő korábbi rekordja, a tavaly New Yorkban 12,1 millió dollárért (11 millió euró) elárverezett Nu debout (Álló akt) című festménye. 

  Nicolas de Stael: Parc des Princes
  Nicolas de Stael: Parc des Princes

  Nicolas de Staël 1952 márciusában megnézte a Parc des Princes párizsi stadionban a Franciaország-Svédország barátságos villanyfényes meccset, majd a műtermébe ment, egész éjjel vázlatokat készített, amelyek alapján a következő néhány napban intenzív munkával megfestette Parc des Princes című, 15 képből álló sorozatát. 

  A vásznak egy részén felismerhetőek a reflektorok által megvilágított, színes mezekben játszó játékosok alakjai, a képek másik része viszont gyakorlatilag a teljes absztrakcióig jut el. Ez utóbbiak közé tartozik a sorozat legnagyobb méretű, most elárverezett darabja, amely máig a család birtokában maradt. 

  A képet elárverező Christie's 18-25 millió euróra becsülte a leütési árat. Az aukciósház szerint a festmény "Nicolas de Staël művészetének csúcsát képezi, és döntő pillanatot jelent a második világháború utáni nyugati művészetben". 

  A festő Nyikolaj Vlagyimirovics Staël von Holstein néven született Szentpéterváron nemesi családban. (MTI)

 • Sanghajban megnyitnak 150 új közvécét, ami már önmagában nem rossz, elég csak megnézni a budapesti közvécék helyzetét, de az igazán jó az, hogy a sanghaji vécé jelez, ha túl sok ideje foglalod.

  15 perc után küld egy riasztást egy önkormányzati dolgozónak, aki utána megnézi, hogy minden rendben van-e a sok ideje foglalt vécében. Ez amiatt hasznos, mert így senki nem tudja elvenni mástól a vécéhasználat lehetőségét, ugyanakkor a South China Morning Post megszólaltatott egy sanghaji lakost, aki nem örült az innovációnak. "Kicsi korom óta fél órát szoktam a vécén ülni, ez azt jelenti, hogy kétszer is bekopognának hozzám. Ez nyugtalanító" – mondta a lapnak.