Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Kikapcs nevű alapítvány sajátos nevelési igényű gyerekek és családjaik számára szervez nyaralásokat (2019-ben összesen 7 alkalommal, 20 családnak), a 2020-as évben szeretnének a nyaraló gyerekek számára gyógyterápiás foglalkozásokat is, ennek érdekében pedig indítottak egy közösségi finanszírozási kampányt, amihez itt lehet adakozni, 2500 forintos adománytól egészen 120 ezer forintig, de mi is kitölthetjük a rublikát. Az alapítványról itt lehet többet megtudni.

 • December 7. van, szombat, munkanap. Évezredes hagyománya van a szombati munkavégzésnek az emberiség történelmében, Magyarországon is csak a nyolcvanas évektől vezették be, talán dekadens nyugati mintára, talán a hatalmat birtokló munkásosztálynak osztogatott cukor és korbács egyikeként a heti két pihenőnapot, nem tudom. Én arra emlékszem gyerekkoromból, hogy egyik évben még szombaton is volt suli, a következőben már csak minden második szombaton – a kártyanaptárokon zöld színnel jelölték ekkoriban a szombatokat, imádtam a piros és fekete mellett megjelent harmadik színt –, majd aztán már egyáltalán nem.

  Mi, magyarok az évezredes hagyomány előtt egy ideje az úgynevezett munkanap-áthelyezéssel tisztelgünk: random szombatokból csinálunk munkanapokat, hogy egy-egy ünnepnap előtti hétfőn vagy utáni pénteken szabadnapunk, és így négynapos hétvégénk legyen. A dolog mögött nyilvánvalóan a főleg vidéki wellness-szálló lobbi áll, hiszen ilyenkor a jacuzzik langymeleg vizére csőstül áramlik a nepperek, műkörmösök és zöldségesből kinőtt kocsmárosok alkotta úri közönség, welcome drinkek és Erzsébet-utalványok édes elegye.

  A szombati munkanap ugyanakkor, felületesen végignézve ezen a szombati Budapesten – és a Rejtő Jenő-i hangulatnál maradva – olyan, mint a nyári ruha mellénye: rövid és céltalan. Ez a fotó a szerkesztőség előtti utcában készült, a Lajos úton, amely munkanapokon, mármint rendes munkanapokon, zsúfolásig tele van autókkal, nem ritka, hogy a Kolosy tér és az amfiteátrum között teljesen bedugul. A mai munkanapon viszont – látják.

  Egy szombati munkanapon a Lajos út
  Egy szombati munkanapon a Lajos út
  Fotó: Haász János / Index

  De a környéken feltérképezve a menzák, büfék és kávézók kínálatát ugyanez látszik: egyetlen olyan hely sincs nyitva, ami amúgy csak munkanapon működik. Ami amúgy csak józan üzleti érzékre vall, az irodaházban ugyanis, ahol az Index működik, szintén csak lézengenek az emberek, de nem volt a szokásos tömeg reggel sem az utakon, kollégám is szinte néptelen 9-es busszal jött munkába. Szóval nem lehet nem feltenni a kérdést:

  Van bármi értelme a szombati munkanapnak?

  • 3460
   A világon semmi
  • 909
   Persze, az a szabadnap, ami érte jár
  • 373
   Persze, ilyenkor el tudok intézni egy csomó ügyet ott, ahol dolgoznak
  • 265
   Persze, de nekem wellness szállóm van
 • the reverse axe t

  A Bonn Factory néven futó orosz Youtube-csatornán lehet megtekinteni annak a remek példáját, hogy ha valamit valaki kitalál, akkor kis kitartással el is lehet készíteni, még ha értelme nincs is sok. De a hónaljszagú rockzenétől eltekintve azért elég szuper ez a videó, ahol ez a teljesen értelmetlen tárgy készül.

  (The Awesomer)

 • Csütörtökre már eltűnt Zuglóból az a megfelezett karácsonyfa, amit felállítottak a Bosnyák téren, a londoniak azonban nem ilyen szerencsések: London közepén, a Trafalgar téren ugyanis még mindig ott áll az a fenyő, amit a város idén is – mint 1947 óta minden évben – Oslóból kapott, hogy a tér éke legyen. A 90 éves, 24 méter magas fenyőt azonban a legtöbb kommentelő nem látja szépnek: kókadt és itt-ott hiányosnak tűnnek az ágai is. Többen azon viccelődtek, biztos a brexit miatt lett ilyen a fa, vagy így akarják csökkenteni a kiadásokat, írja az npr.org.

  Norvégia egyébként azután kezdte el küldeni a fákat köszönete jeléül, hogy az Egyesült Királyság segítséget nyújtott számára a II. világháborúban, amikor a németek megszállták az országot.