Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az új-zélandi Christchurchon elég zivataros idő volt hétfőn, a térségben tojás nagyságú jégeső is hullott és csapkodtak a villámok. Az Emirates egyik Airbus 380-asa éppen a felszálláshoz készülődött, de a vihar közbejött, várakoznia kellett a futópálya előtt. 

  Ekkor csapott bele majdnem egy villám, ahogy egy szpotter fel is vette a jelenetet. Az új-zélandi meteorológiai szolgálat két óra alatt kétszáz, hat óra alatt pedig több mint 1500 villámcsapást regisztrált. 

   Ha közvetlenül a gépbe csap a villám, és nem mögé, akkor sem lett volna nagy baj, a repülőgépek védve vannak az úgynevezett Faraday-kalitkának köszönhetően, a külső héjuk vezeti le az energiát, bár a becsapódást az utasok is érzékelhetik. 

  emiratesvillam
 • Csilipaprika növesztésébe-termesztésébe fogna az űrben a NASA, derült ki szerdán. A növényt a Nemzetközi Űrállomáson nevelgetnék majd, ahol korábban már kínai káposztával, japán mustárspenóttal (mizunával) és piros kelkáposztával is kísérleteztek.

  Az új-mexikói eredetű Española csilit 2020 márciusában lövik majd fel az űrállomásra. Azért esett a választás erre a fajra, mert elég gyorsan nő, kevés törődéssel is elvan, és magas szén-dioxid-kibocsátású környezetben is életben marad.

  A NASA a leendő Mars-misszióra készülve kísérletezik olyan zöldség- és gyümölcsfajtákkal, amiket majd magukkal vihetnek az űrhajósok a hosszú útra.

  nasa-planning-to-grow-chili-peppers-on-space-station-1200x630
 • Új tiltakozási forma bontakozott ki a palesztinok körében az izraeli hatóságok által alkalmazott indokolatlan erőszak ellen: a félszeműség.

  A proteszthullám az izraeli jogvédő magazin, a 972 beszámolója szerint onnan ered, hogy az izraeli határrendészet november 15-én egy hebroni palesztin tiltakozást éleslőszer bevetésével fojtott el, és az egyik lövedék gellert kapott az egyik kődobáló tüntetőn, és belevágódott Moát Amarnih palesztin fotós bal szemébe. A szakmája összes megkülönböztető jelzését magán viselő fotóriportert előbb a palesztin Hatóság területén ápolták, majd átszállították Jeruzsálem izraeli felébe (a feleségét azonban nem engedték át a kelet, palesztin zónából), azonban szemét így sem tudták megmenteni. Az izraeli rendőrség egy sablonközlemény kibocsátásán túl nem foglalkozott az esettel, de palesztin területen a meglőtt fotós sérülése gyorsan egy iróniamentes, szomorú mémmé változott: a helyi adókon a palesztin közéleti személyiségek, újságírók bekötött bal szemmel adnak nyilatkozatok, gázai és ciszjordániai iskolák posztolnak fotókat félszemű osztályokról.

  Az incidens amúgy is csak olaj volt a tűzre, hiszen az Egyesült Államok a napokban ismerte el a Ciszjordániát a nemzetközi szerződésekre fittyet hányó behálózó zsidó telepek törvényességét. Az amúgy is kilátástalan palesztin-izraeli viszonyt még jobban elmérgesítő döntés mellett a magyar kormány is kiállt, amikor jelezte az Európai Uniónak, hogy meg fogja vétózni az USA-t elítélő határozattervezetet.

 • Ember kontra kacsa ügyben hozott ítéletet egy francia bíróság még kedden, miután Dax városában pár lakó a bírósághoz fordult mintegy 60 kacsa és liba túl erős hangja miatt.

  A bíróság végül úgy találta, hogy az állatok hangja még a tűréshatáron belül van, így nem kell semmiféle intézkedéssel korlátozni, vagy éppen kitelepíteni őket, írja a Reuters.

  Franciaországban mostanában mennek a baromfiak elleni perek, szeptemberben egy kakas nyerte meg a kukorékolása miatt ellene indított pert, sőt, még kártérítést is kapott.