Francia borokat küldtek a Nemzetközi Űrállomásra, ahol teljes alkoholtilalom van
A NASA szabályzata szigorúan tilt mindenféle alkoholt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, most mégis több palack francia bort kaptak az űrhajósok. Az ok: a tudósok kíváncsiak rá, hogyan hat a súlytalanság és az űr sugárzása az érési folyamatra, és remények szerint a kísérletek során szerzett ismeretek segíthetnek új ízek és termékek előállításában az élelmiszeriparban. A borokkal kapcsolatos kísérletben a francia és bajor egyetemek vesznek részt egy luxemburgi startupcég, a Space Cargo Unlimited közreműködésével.
A palackokat egy Northrop Grumman-kapszulában indították útnak Virginiából még szombaton, és a szállítmány hétfőn dokkolt az űrállomáson. Minden palackot külön fémtartályba csomagoltak, nehogy összetörjön az úton. A borokat egy év után visszaküldik a Földre, és kísérlet befejezése után a megmaradt italt azok kapják, akik segítettek a kutatás finanszírozásában.
A luxemburgi vállalat a következő három évben hat kísérletet tervez az űrben, ezek közül az első a bor kutatásával kapcsolatos. Mint mondták, kutatásaik a változó világban a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban adhatnak válaszokat.
A NASA megnyitotta az űrállomást az ilyen típusú üzleti lehetőségek előtt, és alkalmanként a privát űrmissziókat is lehetővé teszi. Ennek jegyében hétfőn a Cygnus-kapszulában egy csokiskeksz-sütésre tervezett különleges sütőt is küldtek az űrállomásra, továbbá olyan karbonszálmintákat, amilyenekből az olasz Lamborghini sportautók karosszériája készül.
Korábban a Budweiser küldött árpamagokat az állomásra, már arra gondolva, hogy majd a Marson is ihassák a sörüket az első telepesek. 2015-ben pedig egy japán alkoholgyártó küldött whiskyt és más italokat az űrbe, hogy teszteljék a mintákat. A borokkal nem a mostani az első űrkísérlet: egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palackot 1985-ben.
(MTI)