Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szegény márciusi és áprilisi (és májusi*) szülinaposok most jól megszívták, nincsenek zsúrok, meglepetésbulik, köszöntések, tortázgatások, koccintások, maximum telefonon keresztül láthatják a szeretteik őket.

  Így járt az amerikai Jason is, akinek most volt a 30. szülinapja, de nem is számított semmiféle köszöntésre, hiszen körülöttük mindenki betartja a közösségi távolságtartást. Viszont a menyasszonya, Hannah nem hagyta annyiban, mindenképp örömöt szeretett volna szerezni a vőlegényének, ezért titokban kézzel írt meghívókat csúsztatott a társasházban a szomszédaik ajtaja alá (amiket persze gumikesztyűben kézbesített), így "hívta meg" őket egy közös köszöntésre.

  A négyzet alakú társasház belső udvarára nyíló ablakot kinyitva Jason meglepődve hallotta meg, ahogy az összes szomszéd egyszerre énekli neki a Happy Birthday-t.

  Megható videó következik:

   (BBC)

  * Mi azért titkon reméljük, hogy júniusban már vége az önkéntes karanténok korszakának. Reményünk tudományos alapokat nélkülöz.

 •  Mert eddig még nem sikerült Magyarországon szaporítani az Új-Zélandon őshonos hegyvidéki papagájt (Nestor notabilis) - tájékoztatta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója csütörtökön az MTI-t.

  A ritka papagájfajt az európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. Az angol állatkertből érkezett tojó és a csehországi hím 2018 végén lett egy pár, és 2020 első hónapjában kezdtek el költeni. Mind a három tojásuk kikelt, de sajnos az egyik fióka túl gyenge volt, és elpusztult, kettő azonban szépen felnőtt. A hegyvidéki, sziklás területen élő keák költőüregekbe rakják fészküket, a gondozók is egy ilyet alakítottak ki számukra röpdéjükben, ebben nevelkednek a kicsik, de hamarosan elkezdenek ismerkedni a külvilággal.

  intelligens, kreatív

  A maori elnevezésük alapján világszerte keaként ismert madarak rendkívül intelligensek, magas értelmi képességük pedig nagy fokú kreativitással is párosul. Akkor érzik jól magukat, ha újabb és újabb tárgyakkal tudjuk őket lefoglalni, ezért gondozóik is gyakran meglepik a madarakat, így használt bakancsokat is kaptak már.

  DE MI IS AZ A KEA?

  nestor notabilis 201903 02
  Fotó: zooszeged.hu

  A 40-50 centiméter testhosszú, egyméteres szárnyfesztávolságú, 800-900 gramm körüli testtömegű madár Új-Zéland hűvös, déli területén őshonos. A faj létszáma egyre csökken, ma már mindössze 3300 egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint. Miután egyes különösen kreatív egyedei a birkákat is megtámadták, hogy a bőrük alatti zsírrétegből csipegessenek, nagyon rossz hírük kelt a farmerek körében és ezért is irtották őket hajdan. Emellett a szigetre behurcolt fajok és betegségeik is nagy pusztítást végeztek körükben. Jelenleg az európai állatkertekben mintegy 185 egyede él, Magyarországon négy állatkertben látható.

 • Olyan sok kérdés merült fel bennem egyszerre, hogy nem is tudom melyikkel kezdjem. Miért? Hogyan csinálták a sisakokat? Vajon hatékony ez a módszer? Vajon a sisak maszkként is megállja a helyét? Akkor is ebben a sisakban vannak, ha intézkedni kell?

  Valójában szerintem felesleges minden szó, inkább nézzék a képeket:

  K AP20200402082
  Fotó: Mahesh Kumar A / MTI
  Motoron is támadnak a koronavírus-sisakban
  Motoron is támadnak a koronavírus-sisakban
  Fotó: Mahesh Kumar A / MTI
  És lovon is
  És lovon is
  Fotó: Mahesh Kumar A / MTI

  Kedves Magyar Rendőrség, fel van dobva a labda!

 • Kedves akcióval próbálnak segíteni azokon a bajba jutottakon, akik kórházba vagy hatósági karanténba kerültek a koronavírus miatt, esetleg idősek vagy egyéb okok miatt veszélyeztetett csoportba tartoznak, ezért nem tudják etetni, sétáltatni, megfelelően ellátni a kis kedvencüket. 

  Telefonon és emailben is jelentkezhetnek azok, akiknek segítségre van szükségük, és azok is, akik segíteni vágynak, persze megfelelő óvintézkedések mellett.

  Telefon: +36212620044

  Email: segelyvonal@zoldeb.hu

  kutya5
  Fotó: Éskovács Péter

  Még folynak a kutatások arról, hogy milyen állatokat tud megfertőzni ez a vírus, a legújabb kutatási eredmények szerint a cicákat igen, a kutyákat valószínűleg nem, de a szőrük, mint minden élettelen felület, hordozhatja a kórokozót.

  Sok egymásnak ellentmondó információ kering a neten az állatok és a koronavírus kapcsolatáról, ezért a kisállatok veszélyben lehetnek, ha a vírustól való félelmében bárki klóros, alkoholos szerrel fertőtleníti az állatot. Ebben az önkiszolgáló kutyamosóban most ingyen kaphatnak biztonságos, fertőtlenítő fürdetést a kutyák.

  Kapcsolódó

  Úgy tűnik, macskák is elkaphatják az új koronavírust

  Kínai tudósok jutottak erre, de sokak szerint nem volt elég alapos a kutatásuk. Az biztos, hogy korai lenne emiatt pánikba esni és macskákat bántani.