Klára
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A koronavírus-járvány egyik következménye, hogy egyre nagyobb igény van az olyan megoldásokra, amik redukálják az emberi találkozások számát és szükségességét. Így nagyobb figyelmet kapnak például azok a cégek, akik valamilyen emberi tevékenységet kívánnak kiváltani robotok segítségével. 

  A Japán ZMP cég házhozszállító robotjának tesztüzeméről az MTI számolt be. A fenti képen például az látható, hogy egy férfi épp a telefonja segítségével veszi át a rendelt ételt a robottól. DeliRo a beléépített kamerák és lézeres érzékelők segítségével tud közlekedni óránként 6 kilométeres sebességgel. A robot egyszerre 50 kilónyi csomagot tud célba juttatni. 

  Japánban nemcsak a koronavírus miatt lehetnek fontosak a különböző robotok, hanem azért is, mert a társadalom gyorsan öregszik és a jövőben egyre több olyan munka lehet, amire nem lesz elég munkaerő, így a robotokat kell majd szolgálatba állítani. 

  (Via MTI & Japan Times)

   

 • Az utóbbi napok időjárása különösen megterhelő volt a Szegedi Vadasparkban élő szibériai tigrisek számára, ezért a gondozók gondoskodtak róla, hogy az állatok tudjanak valahogy hűsölni. Ezért kapott Borisz és Igor, a szibériai tigris testvérpár fejenként 2-2 kiló jégtömböt, amibe olyan finomságok kerültek, mint hering, húslé vagy lóhús. 

  A Vadaspark közleménye szerint az állatok 30 perc alatt fogyasztották el a különös fagyit. 

  A Szegeden élő két tigris már kifejezetten öregnek mondható, hiszen már elmúltak 15 évesek, a vadonban nem is szoktak ezek a vadmacskák ilyen szép kort megélni. 

  Igort egyébként 2 évvel ezelőtt az izületi problémái miatt meg kellett műteni, erről több cikkben is beszámoltunk. A műtét sikeres volt és Igor azóta kiváló egészségnek örvend. 

 • Az Időkép oldalán számos hegytetőn elhelyezett kamerának nézhetjük a felvételeit, ezek az eszközök pedig sokszor a legjobb pozícióban vannak ahhoz, hogy különleges fotókat készítsenek. 

  Szerdán például arról készült néhány kiváló fotó, hogy a völgyekben és a Dunakanyarban megült a köd:

  Aki további webkamerákra kíváncsi az kattintson ide.

 • Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat.

  A "Virágos balkonok, virágos kertek" kiírás országszerte népszerű volt, mindkét kategóriában az összes megyéből érkezett pályázat. A legszebb kertek kategóriában Pest megye, Budapest, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megye volt a legaktívabb, míg a legszebb balkonok kategóriában a fővárost Pest és Győr-Moson-Sopron megye követte a nevezők számában. A versenyre a közösségi médiában is nagy figyelem irányult: a Virágos Magyarország Facebook oldalán zajló közönségszavazáson mintegy 16 600 szavazat érkezett a különböző pályázatokra.

  A tájékoztatás szerint a három legszebb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták például a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legromantikusabb előkertet és a leginkább fenntartható megoldásokat.

  Egy-egy Bálint Gazda emlékdíjat is odaítéltek Magyarország kertésze, a verseny egykori zsűritagja tiszteletére, aki az idén hunyt el életének 101. évében. Az emlékdíj az olyan pályázatokat díjazta, amelyek a dísznövények és a gyümölcsök, valamint a zöldség-, illetve fűszernövények együttélésére építettek.

  Az első 3 legvirágosabb balkont és előkertet 150 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazták, ezen kívül a 8-8 különdíjas pályázat 100 ezer forint értékű kertészeti utalvánnyal gazdagodott. A közönségszavazás 3-3 kategóriagyőztese is 100 ezer forint értékű kertészeti utalványt nyert, illetve mindkét kategória szavazói között 3-3, egyenként 25 ezer forint értékű utalványt sorsoltak ki - közölte az MTÜ.

  safe image

  (MTI)