Ma van a Nutella világnapja
Ki ne ismerné a kenhető krémet, ami a világ minden részén sok-sok embert segített már boldogság hormonokhoz. Azt valószínűleg sokkal kevesebben tudják, hogy ezt az édességet a kényszer szülte, amikor a második világháború után hiány volt számos élelmiszerből egy olasz, egy piemonti cukrász, Pietro Ferrero, addig kísérletezett, míg létrejött egy krém, amit mogyoróból, cukorból és egy kevés kakaóból alkotott meg. A masszát cipó alakúra formázta, ezt lehetett később felszeletelni és kenyérszeletekre helyezni. A létrejött csodát 'Giandujot-nak nevezte el, a kor híres karneváli karaktere után. A ma is működő vállalatot pedig magáról Ferrero keresztelte el, amit 1946. május 14-én alapított.
![joao-pedro-freitas-L 7VYLQ5BO8-unsplash](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3651/36515/365154/36515472_31f33a808c54de1f381e51a8b9a301a3_wm.jpg)
A találmány később találóan SuperCrema nevet kapta, majd Pietro fia Michele tovább fejlesztette apja örökségét és sikerült megalkotnia a világ első üveges mogyoró- és kakaókrémét, ami már a napjainkban jól ismert Nutella néven vált ismerté. Az olasz vállakozás innentől indult el világhódító útjára és lett sokak kedvence. Egészen odáig jutott ez a finomság, hogy február 5-e hivatalosan is a Nutella világnapja 2007 óta. A pandémia idén ezt is keresztülhúzta, ám ilyenkor a világ nagyvárosainak (az elmúlt években Budapesten is több hely csatlakozott a kezdeményezéshez) cukrászdái, bisztrói igazi nutellás különlegességekkel, mondhatni nutellás költeményekkel készülnek a hozzájuk betérőkhöz.
![vania-asc-RptV9aE3ry4-unsplash](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3651/36515/365155/36515548_8f4a052f710aa4abba10ad446d7c8d3d_wm.jpg)