Sok rossz hír, és egy jó

2013.10.01. 19:00 Módosítva: 2013.10.01. 19:32

KIADTÁK A NEMZETKÖZI KÖRÖZÉST HERNÁDI ZSOLT ELLEN

Az Interpol kiadta a körözést Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen – írja a hvg.hu a Jutarnji List című horvát lapra hivatkozva. Eszerint hatályba lépett az európai elfogatóparancs is. A horvát napilap szerint értesülését a rendőrség megerősítette. A horvát lapok hétfőn számoltak be arról, hogy a Hernádi letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát bíróságtól megkapta a horvát rendőrség. Már ekkor lehetet tudni, hogy a letartóztatási kérelmet nemzetközi elfogatóparancs követi, amelyet az Interpol oldalán tesznek közzé.

A RENDŐRSÉG SZERINT NEM USZÍTOTTAK A CIGÁNYOK ELLEN

Nem történt közösség tagjai elleni izgatás a rendőrség szerint azon a tavaly augusztusi, devecseri cigányellenes tüntetésen, amelyen a résztvevők genetikai hulladéknak nevezték a romákat, a halálbüntetés visszaállítását követelték, majd kővel dobálóztak egy romák lakta utcán. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. A dobálózásban egyébként az LMP aktivistája és egy jobbikos is megsérült, a radikálisok találták el őket.

ELKÉSZÜLT A KÖLTSÉGVETÉS, FEJENKÉNT 1,6 MILLIÓT KÖLT EL AZ ÁLLAM

Úgy csökken a húsáfa, hogy a bevétel még több is lesz, egy halom pénz megy stadionokra, felturbózzák a közmunkaprogramot, a devizaadósok megmentésével viszont egyelőre nem nagyon számolnak a 2014-es költségvetésben. Az evásokat leépítenék, nőnének a jóléti kiadások. Minél több energiacége van az államnak, annál kevesebb adót várnak innen, emelkedik a nyugdíjkorhatár.

294 MILLIÁRD FORINTRA ÉRTÉKELTÉK AZ E.ON-T

Végleg lezárult az E.On gázüzletének megvásárlása. Hétfőn összesen 280 milliárd forintot utaltak el az E.Onnak, a cégek Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt. néven folytatják tovább a működést. Előbbi vezére Fritsch László, utóbbi elnöke Králik Gábor lett. Kóbor György az MVM vezérigazgató-helyettese elmondta, a vásárlás két és fél éves folyamat volt. Több fázisban is készültek vagyonértékelések, az MVM-csoport szakértői végig részt vettek a munkában. A vásárlás összhangban van a magyar energiapolitikai törekvésekkel és a cég stratégájával.

ORBÁN VIKTOR KÓRHÁZBAN

A miniszterelnök bal lábát műtötték meg egy sportsérülés miatt, melyet edzés közben szerzett.

1233512 10151916088231093 308212047 n

NINCS PAPCSÁK-ÜGY A FIDESZBEN

Saját párttársaival is konfliktusban áll és egy felvételen 100 milliós korrupcióval vádolták meg, mégis kitart a Fidesz Papcsák Ferenc zuglói polgármester mellett. Az ok: régi harcostárs, Bibó-kollégista, aki sokat tett a pártért. A korrupciós botrányt is az MSZP aknamunkájával magyarázzák.

MEGISMÉTLIK AZ ELCSALT BAJAI VÁLASZTÁST

Október 13-ra írta ki a megismételt szavazást a bajai választási bizottság a 32-es szavazókörben, mivel kampánycsendsértés történt: a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. Bajnaiék Kubatov Gábor és Zsigó Róbert lemondását követelik, Rogán Antal szerint a bíróság nem mondta ki, hogy csaltak.

VÁDEMELÉS AZ IZSÁKI KÉNYSZERVALLATÓ RENDŐRÖK ELLEN

Halált okozó testi sértés, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás és könnyű testi sértés szerepel annak a négy rendőrnek a vádiratában, akiket az izsáki, halálos kimenetelű kényszervallatás, illetve más, korábbi bűncselekmények miatt vontak felelősségre.

RENGETEG PÉNZT KAP A SPORT A KÖLTSÉGVETÉSBŐL

Kizrólag a sporttámogatásokat és a stadion illetve infrastrukturális fejlesztéseket is megvizsgáltuk a jövő évi költségvetési javaslatoknál, amelyből kiderült, hogy Mocsai Lajos kézilabda-akadémiája 2,3 milliárd forintot kaphat, de még a Budafoki Munkás Testedző Egyesület is 606 millióval számolhat a központi költségvetésből 2014-ben.

BERKI KRISZTIÁN HIBÁZOTT A TORNÁSZ-VB-N

Lendületet veszített, és nem tudta folytatni gyakorlatát a londoni olimpiai tornászbajnokunk, Berki Krisztián az antwerpeni világbajnokságon. A pontozóktól így nagyon kevés pontot kapott, és 14.533-mal a huszonnegyedik helyen zárt, vagyis nem jutott döntőbe az egyébként kétszeres világbajnok.

363 HIBÁT TALÁLTAK A 396 MILLIÁRD DOLLÁROS VADÁSZGÉPBEN

A Pentagon vizsgálóbizottsága leadta a jelentését az F35-ös vadászgép konstrukciós hibáiról, a tervezés és rendszerbe állítás körüli anomáliákról. A hibák listája 363 tételes, és leginkább a megfelelő minőségbiztosítási rendszer hiányának tudható be. A gyártó Lockheed Martin szerint aggodalomra semmi ok, 269 hibát már kijavítottak, és a többin is dolgoznak.

LEFÉNYKÉPEZTÉK A HIDROGÉNKÖTÉST

Egy kínai tudóscsoportnak sikerült egy brutális erejű mikroszkópon keresztül lefényképezni az egyik legalapvetőbb kémiai reakciót, a hidrogénkötést. Ez tartja össze többek között a DNS-molekulát, vagy a vízben a hidrogént és az oxigént. És a fotón meghökkentő módon egészen úgy néz ki, mint a kémiakönyvek stilizált ábráin.

LEVETTÉK A DIANA-PLAKÁTOT AZ ALMA HÍDNÁL

A nem túl jól sikerült Diana-filmnek nem túl jól sikerült a francia kampánya sem: a forgalmazó a párizsi Alma híd mellett hirdette a filmet, azaz pont ott, ahol a brit hercegnő 1997-ben autóbalesetben meghalt. Az angol sajtó felháborodott az ízléstelenségen, a plakátot leszedték.