A puccs, az puccs, de hol van a pénz?

2014.05.22. 19:08

TUDNI AKAROM, MELYIK LISTÁN SZEREPELEK

A Fővárosi Bíróságon két pert is megnyertek állampolgárok, akik szeretnék megtudni, hogy melyik kispártok ajánlóívein szerepel az aláírásuk. Az áprilisi országgyűlési választáson a kisebb pártok a gyanú szerint egymás közt adták-vették az összegyűjtött íveken szereplő választópolgárok személyes adatait, és a visszaélés révén a szükséges választói támogatás töredékével is jogot szereztek az induláshoz a választásokon.

BUDAPEST HALLGAT

A magyar kormány egyáltalán nem tájékoztatta Norvégiát arról, hogy a Miniszterelnökség teljes körű vizsgálatot kezdeményez a Norvég Alap pénzfelhasználásával kapcsolatban. Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete nehezményezi, hogy a vizsgálatról csak a sajtóból értesültek. "Amennyiben az értesülés igaz, és valóban indul egy vizsgálat a KEHI részéről, mi ennek semmilyen okát vagy szükségességét nem látjuk" - mondta a nagykövet.

MÉGIS ÁLLAMCSÍNY A THAIFÖLDI ÁLLAMCSÍNY

A thaiföldi hadsereg parancsnoka hivatalosan bejelentette: a hadsereg államcsínyt hajtott végre, és átveszi az ország kormányzását. Prajuth Csan-ocsa a hadiállapot két nappal ezelőtti bejentésénél még igyekezett cáfolni, hogy puccsra készülnének. Akkor még így fogalmazott: „Rendkívüli állapotot hirdettünk ki, ez nem egy államcsíny. A bizonytalan helyzet miatt (léptünk), amelyben (az emberek) egymást ölik nap mint nap”. Azt is hozzátette, hogy pánikra nincs ok, mivel ez nem egy puccs.

FORDULAT A REZESOVA-PERBEN

Az M3-ason gázoló szlovák milliomosnő perének másodfokú tárgyalásán már az első érdemi tárgyalási nap váratlan fordulatot hozott. Kizárták az ügyből az egyik igazságügyi szakértőt, Melegh Gábort, aki a vádlottnak kedvező szakvéleményt készített.

AZ ANGOL PÉNÜGYI FELÜGYELET VIZSGÁLJA A MATOLCSY-SZIVÁROGTATÁST

Az angol bankfelügyeletnél tesz bejelentést a Goldman Sachs ellen bennfentes kereskedés gyanúja miatt az Együtt-PM gazdaságpolitikusa. Pápa Levente arra kíváncsi: Matolcsy György még gazdasági miniszterként végrehajtott-e egy „pénzügyi hazaárulást”. Wiedermann Helga, Matolcsy korábbi titkárnőjének Sakk és póker című könyvében szúrtuk ki, hogy az akkor még nemzetgazdasági miniszter Matolcsy 2011 végén a Goldman három bankárával ebédelve a hivatalos bejelentés előtt órákkal kikotyogta, hogy a kormány az IMF-hez fordult. Az ügyből feljelentés lett, a jegybank azzal védekezett, hogy a könyvben leírt rész csak fikció.

A KSH SZERINT TÖBBET KERESÜNK

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 800 forint volt az első negyedévben. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 246 600, míg a közszférában 199 700 forintot kerestek.

LONDONBAN MEGY TŐZSDÉRE A WIZZ AIR

Londonban viszi tőzsdére részvényeit a Wizz Air diszkont légitársaság . A cég 200 millió eurós bevételt vár a részvénykibocsátástól.  A kibocsátásból részben a következő évek növekedési stratégiáját hajtja végre a vállalat, a további terjeszkedéssel a jelenlegi 50 darabos gépállományt 2017-re 82-re emelnék. A cégnek nem a  napi szintű működéshez kell a tőke. A bevont forrással javulhat a hitelminősítés, ezáltal olcsóbb hitelekhez juthat a vállalat.

AZZAL TÁMADJÁK PARRAGH LÁSZLÓT, HOGY NEM FIZETETT KAMARAI REGISZTRÁCIÓS DÍJAT

Sajtóértesülés szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László két olyan cégben is érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat. Az Index kérdésére Parragh ezt cáfolta. A hvg.hu ellenőrizte a kamarai díjat befizető cégekről szóló nyilvántartást, és ez alapján azt találta, hogy a Parragh Kft. – melynek tulajdonosa Parragh László – nem fizetett kamarai díjat, ami egyébként csak ötezer forint.

NAV-VIZSGÁLAT INDUL EGY HELYI KÉPVISELŐ ELLEN, AKINEK SZÁZMILLIÓK TŰNTEK EL VAGYONBEVALLÁSÁBÓL

Sipos Péter, az Együtt-PM XII. kerületi önkormányzati képviselője milliárdos haszonnal adott túl egy jó ütemben vett telken. A legutóbbi vagyonbevallásában már nem szerepelt a korábban bevallott vagyon, ami összefüggésben állhat azzal, hogy a 2008-as ingatlanügyletet állítólag ismét vizsgálja a NAV.

BRUTÁLIS BÜNTETÉST KAPOTT A CSALÓZÓ DIÓSGYŐRI EDZŐ AZ MLSZ-TŐL

Fél évig minden sporttal kapcsolatos tevékenységtől eltiltották Tomiszlav Szivicset, a DVTK edzőjét, aki két hete a Haladás elleni meccs után arra utalt, hogy nem a pályán dőlt el a végeredmény, hanem felsőbb helyeken. A miskolciak fellebbeztek az MLSZ-nél.

Szivics: nem hagyták, hogy nyerjünk

ELADNÁK AZ ALFÖLD KÖZEPÉN ÉPÜLT EGYKORI NB I.-ES STADIONT

220 millió forintért hirdették meg az akasztói futballstadiont. Az egykori építtető, Stadler József börtönben is ült, adócsalásért aztán ismét elítélték, de egészsége miatt kijöhetett a börtönből.

KONCERT- ÉS SZTÁRDÖMPINGGEL KÉSZÜL A ZENEAKADÉMIA

A 2014-es őszi évad a magyar és külföldi sztárok köré épülő, tematikus sorozatokat kínál majd, ahol a középpontban a vonós és zongorás kamarazene áll.  123 saját és 150 befogadott koncertet szerveznek olyan sztárokkal, mint  Anoushka Shankar vagy  Steven Isserlis.

AZ AKADÉMIA ÚJ ELNÖKE SZERINT AZ MTA AKÁR A KORMÁNNYAL IS VITÁBA SZÁLLHAT

Az MTA új elnöke, a május elején megválasztott Lovász László interjút adott nekünk. Az elnök Fontosnak tartja, hogy az MTA kiálljon a tudományos véleményszabadság mellett, és úgy véli, az Akadémia a kormánnyal is vitába szállhat. Nagy problémának látja a kutatók elvándorlását és az egyetemi tanárok alacsony fizetését, és szívesen látna több fiatal tagot az Akadémián.

FELTÖRTÉK AZ IPHONE-OK LOPÁSVÉDELMÉT

Hekkereknek sikerült megkerülniük az Apple Activation Lock nevű védelmét, amit a cég azért épített a szoftverekbe, hogy a lopott készülékeket ne lehessen használni. Most ezt a védelmet egyetlen weboldalon ki lehet ütni. A fejlesztők szerint az oldalt azért készítették, hogy azok is újra használni tudják a készülékeiket, akik valamiért kizárták magukat a rendszerből. A legtöbben viszont valószínűleg nem erre használják, hanem ellopott telefonokhoz.