Paprikás hangulat Pesten és Moszkvában

2014.12.16. 23:59

VÉRZŐ FEJŰ TÜNTETŐK, PAPRIKASPRAY A PARLAMENTNÉL

A Nincs hova hátrálnunk nevű, közös civil demonstrációnak meghirdetett több ezres tüntetést tartottak a Kossuth téren a kormány intézkedései ellen. A szinte megtelt Kossuth téren a beszédek alatt két részre szakadtak a tiltakozók, a nagy részük az Alkotmány utcában felállított színpadra figyelt, míg egy kisebb csoport a Parlament lépcsőjénél farkasszemet nézett a rendőrökkel. A lépcsőnél többször lökdösődés kezdődött, a tüntetők próbáltak előrenyomulni az épület felé. A rendőrök paprikaspray-vel is odafújtak a beszédek után is a lépcsőnél nyomakodó tüntetőknek, többek között az ATV operatőrét is eltalálták, egy fiatal férfi és nő pedig a fején sérült meg közben. A József nádor téren Orbán Viktor-paródiával indult rendezvényen többek között új rendszerváltást követeltek a szónokok. A tüntetés elején árpádsávos zászlóval jelentek meg Budaházyék, a rendőrök kísérték ki őket a tömegbő.

A CSŐD SZÉLÉN TÁNTOROG OROSZORSZÁG

A csődig nyomhatják a piacok Oroszországot. A lakosság menekíti a pénzét, megjelentek az utcákon az illegális pénzváltók. A rubel az utóbbi időben annyit gyengült a dollárral szemben, mintha a mi forintunk hirtelen 600-ig szaladt volna az euróval szemben. A legdurvább esés a mai volt. Az egyik külföldön – többek között hazánkban – is terjeszkedő nagybankjuk, a Szberbank bejelentette, hogy egy darabig inkább nem fogad be lakossági hitelkérelmeket, az orosz tőzsde pedig méretes zuhanáson van túl, ami az egész világban – köztük nálunk is – éreztette a hatását. Még a paksi beruházás is teljesen bizonytalan.

MÉGSEM LESZ INGYEN AZ M0-ÁS A KÉPVISELŐKNEK

Levették a napirendről azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a parlamenti képviselők ingyen jussanak autópálya-matricához. A javaslat azért lett hirtelen kellemetlen a képviselők számára, mert éppen az M0-s fizetőssé tételével egy időben derült ki, hogy összpárti egyetértéssel mentesítenék magukat fizetési kötelezettség alól. Ha megszavazzák, a módosított országgyűlési törvény lehetővé tette volna, hogy a képviselői benzinkártyára számolhassák el az autópályamatricát.

A PARLAMENT MEGSZAVAZTA A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁST

Hiába a tiltakozások, az ellenérvek, a párton belüli rosszallás, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ellenvetései, a KDNP Orbán Viktor közreműködésével végül csak keresztülverte a teljes kormánypárton az akaratát: vasárnaponként néhány kivételtől eltekintve nem lehet majd vásárolni a boltokban. A törvényjavaslatotma fogadta el az Országgyűlés, és jövő márciusban lép hatályba. Cikkünkben tisztáztuk, hogy pontosan mi is maradt a végső verzióban, melyik boltok maradhatnak nyitva, és melyeknek kell majd bezárniuk vasárnaponként. Az Auchan franchise és online terjeszkedik a jövőben.

ÚJABB GÓLYATÁBORBAN ERŐSZAKOLTAK

Az ELTE TÓK 2014-es és az ELTE ÁJK 2013-as gólyatáborában történt szexuális erőszak után újabb szexuális erőszakra derült fény, ezúttal egy magyarországi főiskola elmúlt évekbeli rendezvényén. Az áldozat az Indexnek mesélte el, mi történt vele. Az erőszak után a HÖK-ösök segítségnyújtás helyett rögtön elkezdték alkohollal itatni, és órákon keresztül győzködték, ne tegyen feljelentést. Még azt sem hagyták neki, hogy mentőt hívjon. Másnap pedig hazaküldték, hogy szabaduljanak tőle. A lány fertőzést kapott el, hosszú napokig ágyban feküdt. Közben az erőszakoló Facebookon megüzente neki: szívesen találkozna vele újra. A teljes történetet itt olvashatja.

ITT A DOHÁNYIPAR EGYSZERINEK ÍGÉRT ADÓJA 

Rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezi 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat a parlament legújabb döntése. A kormánypárt indoklása szerint az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtja, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz "szabadforgalomba bocsátanak". A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele, sávosan.

HIVATALOS: KÉT EMBERT ÖLT MEG SYDNEY-BEN AZ IRÁNI TERRORISTA

A sydneyi túszejtés helyszínéül szolgáló kávézó menedzsere és egy ügyvédnő halt meg az ausztrál városban lezajlott túszdrámában, amelyben meghalt az elkövető is. A 38 éves ügyvédnő, Katrina D. három gyerek édesanyja volt. A másik áldozat a helyiség 34 éves menedzsere, Tori J. A férfi 2012 óta dolgozott a Lindt csokoládé kávézójában, munkatársai önzetlen főnökként jellemezték. A boltvezető megpróbálta lefegyverezni a túszejtőt, eközben vesztette életét.

ITT VANNAK AZ ÉV GOOGLE-KERESÉSEI

Konchita Wurts, Michael Schumacher és Robin Williams nevére kerestünk rá idén a legtöbbször, vagyis a tragédiák és a polgárpukkasztás fűti leginkább a kereső forgalmát. Mármint világszerte, mert Magyarországon az első három helyre Aleska Diamond, Bajor Imre és Berki Krisztián jött be, vagyis pornó, tragédia és herevasalás. Hogy ez mit mond el a magyar népléléekről, azt nem merjük boncolgatni, midnenesetre itt egy csomó egyéb toplistás keresőkifejezést is elárulunk.