Érdekes módszerek, furcsa ötletek

2015.01.20. 19:46

JUHÁSZ: A BELVÁROSI SZOCIALISTÁKNAK IS VAJ VAN A FEJÉN

Az Indexnek adott interjújában az ügyet felgöngyölítő Juhász Péter a milliárdos belvárosi ingatlanmutyi és Rogán Antal felelősségének részletezése mellett elsőként beszélt arról, mit sejt annak a hátterében, hogy a korábbi ellenzék korábban nem firtatta a kerület látványos vagyonvesztését.

BOMBARIADÓ VOLT AZ ÁLLATKERTBEN

Ötszáz kétlábúnak kellett délelőtt elhagynia a Fővárosi Állat- és Növénykert környékét, amikor a közelben tüzérségi lövedéket találtak. A jegyek árát visszafizették, és bár az állatokat nem evakuálták, közülük sem sérült meg senki. A bombariadó délutánra véget ért, de a zoo csak szerdától látogatható.

MEGSEBESÜLT AZ ISZLÁM ÁLLAM VEZETŐJE

Hogy Abu Bakr al-Bagdadi már kalifa-e vagy még nem, azt nem tudjuk biztosan, de hogy még ő sem sérthetetlen, azt már igen: az Iszlám Állam vezetője, bár túlélte, de megsérült egy légicsapásban. Al-Bagdadi ideje nagy részét Szíriában tölti, de a támadáskor épp a határ túloldalán, Káimban tartózkodott.

KIVÉGZETT A MAGÁT ISZLÁM ÁLLAMNAK HAZUDÓ TERRORSZERVEZET 13 FIATALT, MERT FOCIT NÉZTEK

A 13 fiatalt azért végezték ki, mert az iszlám törvényeivel ellentétesen megnézték a Jordánia–Irak-meccset. Az Iszlám törvényeinek sajátos értelmezése ellenére a moszuli fiatalok az Ázsia-kupa csoportmeccsét tekintették meg, és azután kapták el őket, majd egy stadionban végezték ki őket gépfegyverrel. Arról is beszámoltak, hogy a holttestek sokáig érintetlenül maradtak, mert a szülők a terroristáktól félve nem mertek odamenni hozzájuk.

Az Ázsia-kupa Iránban is konfliktusokat okozott, a válogatott futballistáknak megtiltották, hogy a nekik szurkoló nőkkel szelfizzenek. Ha valaki mégis megteszi ezt, büntetésre számíthat, hogy milyenre, azt eddig nem közölték. A helyi futballszövetség vezetői attól tartanak, hogy a képeket később politikai célból, zsarolásra használnák fel ellenük.

NAGYOT SZÓLHAT A MAGYAR KÉMIKUSOK FELFEDEZÉSE

Nagy visszhangja lehet az ELTE kémikusai által tett friss felfedezésnek, a kutatók a szerves kémia egyik legalapvetőbb reakciójának új mechanizmusára bukkantak. Czakó Gábor és Szabó István tanulmánya az egyik legnevesebb nemzetközi folyóiratban, a Nature Communicationsben jelent meg.

DI abra

ENNYI PÉNZT EGY ENNYIRE HÜLYE ÖTLETRE?

Elsőre jó nagy marhaságnak tűnt Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatójának az az ötlete, hogy miniműholdak seregével valósítaná meg a második internetet. Aztán kiderült, hogy valami Google nevű cég 10 milliárd dollárral támogatná, szóval akkora hülyeséget csak nem beszélhetett a napelemek, az űrhajók és az elektromos autók piacát felborogató zseni.

RÁKAPTUNK A CSIPSZRE, A VODKÁRA ÉS A PRALINÉRA

A legnagyobb forgalmú kategóriák közül a sajt és a tejföl 10-10 százalékkal nőtt értékben, egyébként pedig több italt is veszünk, szénsavas üdítőitalból 5 százalékkal, ásványvízből 7 százalékkal, mindenféle gyümölcsléből 12 százalékkal vásároltunk többet, mint egy évvel korábban.

ÉRDEKES MÓDSZERREL MENEKÜLNÉNEK AZ ÚTDÍJ ELŐL

Szita Károly kaposvári polgármester azt kérte hétfőn Fónagy János államtitkártól, hogy a kormány minősítse vissza főúttá a kaposvári elkerülő utat. A polgármester ezzel az alternatív módszerrel kerülné el az útdíjat a 61-es úton.

ELMONDTA AZ MNB, HÁNY AUTÓHITELES VAN

Nagy Márton, az MNB igazgatója kedden elmondta, hogy 370 ezer fogyasztói devizahitel-szerződés van még meg, ebből 250 ezer svájcifrank-alapú, amiből 88 ezer a személyi kölcsön, és 162 ezer darab a deviza-autóhitel. A devizahitelekből 2014 végén még mintegy 400 milliárd forintot tettek ki a svájcifrank-hitelek, ebből 80 milliárd volt az összes személyi kölcsön, 320 milliárd forint az autóhitel. Most a svájci frank komoly felértékelődésével azok az autóhitelesek járnak a legrosszabbul, akik 2007-ben vagy 2008-ban vették fel, még a válság előtt az autóhitelüket.

auto

ÁLHITELT KÍNÁLÓKAT BÜNTETETT A GVH

A CL Broker Group 2013 november és tavaly április közti hirdetéseit megnézve a GVH arra jutott, hogy a cég átveri az embereket. Úgy hirdették a fogyasztói csoportjukat, mintha hitelt adnának, THM-et, összegeket, törlesztőrészleteket feltüntetve. Holott a fogyasztói csoportnál egy petákot nem kapott a bepalizott igénylő, hanem csak később, akár évek múlva valami vásárlási jogot.

MAJDNEM MEGFULLADT, A MAGÁT GIPSZBE ÖNTŐ NŐ

Egy félresikerült művészeti installációhoz riasztották a tűzoltókat Hollandiában, miután egy nő belekötött a rá öntött gipszbe, és majdnem megfulladt. A bemutató lényege az volt, hogy egy nő bemászik egy dobozba, amiből kivezettek egy szívószálat. Egymás után rétegesen gipszet öntöttek a bedobozolt művésznőre. Egy darabig még minden a tervezett forgatókönyv szerint haladt, de miután a gipsz elkezdett megkötni, a hely egyre kisebb lett, és a nő majdnem megfulladt.