Esik eső karikára

2012.07.30. 13:19

A XXX. nyári olimpián a magyar csapat várakozáson felül nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Kövesse percről percre a londoni olimpia utóéletét!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ryan Giggs, a brit olimpiai labdarúgó-válogatott játékosa arra kérte a szurkolókat, hogy ne fütyüljék ki a himnuszt az Uruguay elleni szerdai utolsó csoportmérkőzésen Cardiffban. Az Egyesült Királyság országai - Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország - a világ- és Európa-bajnoki sorozatokban önálló válogatottakkal vesznek részt. A közös brit olimpiai csapatban - mivel csak Brit Olimpiai Bizottság van - együtt szerepelnek a négy ország futballistái, ez viszont többek között Walesben sokaknak nem tetszik.

    Ryan Giggs már az első olimpiai mérkőzésen eredményes volt, fejjel köszönt be az Egyesül Arab Emirátusok ellen
    Ryan Giggs már az első olimpiai mérkőzésen eredményes volt, fejjel köszönt be az Egyesül Arab Emirátusok ellen
    Fotó: Adrian Dennis

    A gárda walesi származású játékosa, Giggs nem is szokta énekelni a brit himnuszt a mérkőzés előtt. "Ennek más, személyes okai vannak, nincs köze ahhoz, hogy egyetértek-e a közös válogatottal" - mondta Giggs. "A pályán ennek nincs is jelentősége, együtt küzdünk a sikerért." (MTI)

  • A második játszma elején Zwickl szerezte meg a vezetést, de a tajvani többször is egyenlíteni tudott, majd a folytatásban a vezetést is megszerezte, 8-5-re ment el. Zwickl feljött ugyan 9-8-ra, de Csuang 11-8-re nyerte a második szettet is.

  • Fél kettő körül lép tatamira a négy közé jutásért a román Corina Caprioriu ellen az 57 kilós Karakas Hedvig. A román nyert még Európa-bajnokságot, vb-bronzérmes. Háromszor találkoztak eddig, egyszer nyert ellene Karakas.

  • Zwickl Dániel a tajvani Chih-Yuan Chuang ellen a férfiak asztalitenisz fordulójának negyedik fordulójáért küzd.

    Az első játszmában ellenfele hamar nagy előnyre tett szert, 8-2-re is vezetett, de Zwick feljött egy pontra, 9-8 volt az állás, de végül a tajvani hozta az első játszmát 11-8-ra.

  • Isten óvd a királynőt!

    Aldo Montano, a 2004-es olimpiai bajnok olasz kardvívó furcsa szöveget nyíratott a hajába.  Isten óvd a királynőt”- olvasható a fején hátulról.

  • Leléptették a brazilt, törölték a vazarit, mert lábra támadott első szándékból. Karakas a győztes két perc kilenc másodperc küzdelem után. A legjobb nyolc között van.

    000 DV1234871
    Fotó: Johannes Eisele
  • A brazil megpörgette a magyart a második perc végén.

  • Az első percben csak a dzsudogik ujjaiért folyt a küzdelem. Karakast megintették a passzivitás miatt.

  • Hosszú Katinka a negyedik, Verraszó Evelyn pedig a nyolcadik legjobb idővel bejutott az esti elődöntőbe 200 m vegyesen a londoni olimpia hétfői napján. Verrasztó a harmadik futamban rendkívül erősen kezdett, majd mellen visszaesett, de gyorson sikerült feljönnie a harmadik helyre. „Nehéz volt, kellett hajtani rendesen" - nyilatkozott Verrasztó. „Az eleje rendben volt, a vége, a gyors úgy-ahogy elment, de a jelek szerint 23 évesen mellen is meg kell még tanulnom úszni..."

    D  YT20120730012
    Fotó: Illyés Tibor

    „Most sokkal jobban éreztem az úszást, mint szombaton" - kezdte értékelését Hosszú. „Viszont döntéshelyzetbe kerültem, mert jó lett az időm, így most vacillálok, hogy a 200 vegyesre, vagy a holnapi 200 pillangóra menjek-e rá inkább. A kettő üti egymást, úgyhogy választanom kell. A vegyes ma esti elődöntőjét megvárjuk az edzőmmel, s majd az alapján határozunk."

  • A nyolc közé jutásért dzsúdóznak, az előző körben Karakas hátrányból ipponnal fordította meg.

  • A szervezők szerint már lehet fizetni a Visa kártyákkal a Wembley büféiben. A tegnap esti sporteseményeken az angol szurkolók nem tudtak fizetni a hitelkártyáikkal, mert a rendszer nem működött. A közönség tagjai nevetségesnek nevezték a hibát. Az olimpiai rendezvényeken továbbra is kizárólag Visa hitelkártyákkal lehet fizetni.

  • Michelle Obama az amerikai férfi kosarasoknak a helyszínen drukkolt. A franciákat 98-71-re legyőző amerikai csapat játékosainak gratulált az amerikai first lady.

    149492272
    Fotó: Pascal Le Segretain

    Cobe Bryant, Lebron Jamest is megölelte. Ez egy nagyon különleges pillanat volt. Odaült és támogatott minket, mi csak meg akartuk köszöni, hogy eljött”- mondta Carmelo Anthony olimpiai bajnok kosaras, írta a huffingtonpost.com.

  • Perceken belül tatamira lép Karakas Hedvig az 57 kilósoknál a legjobb nyolc közé jutásért. Ellenfele Rafaela Silva a párizsi vb-n ezüstérmes lett. Eddig egyszer meccseltek,a tavalyi düsseldorfi Grand Prix-n a brazil nyert.

  • A General Electric százmillió dollár értékben adott el technikai eszközöket London kivilágítására az olimpiai idejére. Ebben benne van a világítás mellett az elektromos infrastruktúra létrehozása és az orvosi felszerelések leszállítása is – írja a Telegraph.

    GE ledekkel díszítették a Tower hidat is
    GE ledekkel díszítették a Tower hidat is
    Fotó: Greater London Authority

    A GE eddig körülbelül egymilliárd dolláros bevételt könyvelhetett el azóta, hogy 2005-ben szerződést írtak alá az olimpiai játékok technikai támogatására. A magas pekingi összeg a vállalat marketing vezérigazgatója szerint annak volt köszönhető, hogy Kínában sokkal többet kellett foglalkozni az alapvető infrastruktúra kiépítésével és fejlesztésével. Londonban ehhez képest egyszerűbb dolguk volt, most összesen 14 milliárdot fordítottak az olimpiai helyszínek felépítésére és felújítására, ugyanerre Pekingben közel 40 milliárdot költöttek.

  • Hosszú Katinka a negyedik, Verrasztó Evelyn a nyolcadik helyen jutott be a 200 méter vegyes elődöntőjébe.

  • Átköltöztették az olimpiai lángot

    Nem maradt az olimpiai stadion kellős közepén az olimpiai láng. A megnyitó óta lobogott a tűz a 204 különálló, virágszirmot formázó fáklyából összeállított kandeláberben az aréna küzdőterén, ám miután itt lesznek péntektől az atlétikai versenyeken, átköltöztették a stadion déli részére, az olimpiai harang közelébe. Egy lámpásban őrizték az áthelyezés alatt a lángot.

    149519543
    Fotó: Jeff J Mitchell

    A kandelábert hétfőn reggel gyújtotta újra Austin Playfoot, aki az 1948-as és az idei ötkarikás játékok előtt is futott az olimpiai fáklyával.

  • Az utolsó nyolcfős előfutam előtt Cseh 1:55.86 perccel hatodik, Biczó pedig 1:56.51 perccel nyolcadik helyen állt a 200 vegyes előfutamaiban, végül Cseh a kilencedik, Biczó pedig a 13. idővel jutott tovább.

    „Nem volt ez rossz így reggel, nem fáradtam el, akár még egy 200 belefért volna. Az viszont tény, hogy jobbra számítottam, a sorban csak kilencedik vagyok, javítani kell, s fogok is, főleg a dinamikámon" - mondta Cseh.

    „Örülök, hogy benn vagyok a 16-ban, mert elszúrtam ezt a mai úszást. Még az is benne volt, és támadt is ilyen rossz érzésem, hogy nem jutok tovább a selejtezőből. Este jóval több kell" - fogalmazott az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó.

  • 47 századmásodperccel kikapva, a negyedik, utolsó helyen végzett a Simon Béla, Széll Domonokos kormányos nélküli kettes a reményfutamban, és ezzel befejezték az olimpiát, a 13. lettek. A páros Juhász Adrián eltiltása után csak néhány hétig tudott együtt készülni.

  • Amy Wambachot az Egyesült Államok-Kolumbia női futbalmeccs első félidejében ütötte ki ököllel a kolumbiaiak egyik játékosa, a bíró nem vette észre az esetet, így ki sem állította a vétkest. Wambach Twitterén megmutatta, hogyan dekorálták ki.

    Fotó: Twitter
  • Katherine Grainger és Anna Watkins az olimpiai versenyeken mért legjobb idővel kvalifikálták magukat a női kettős evezés döntőjébe. A páros 6:44.43 perc alatt teljesítette a távot, amivel húszéves rekordot döntöttek meg. A brit kettős aranyesélyes, 22 egymást követő verseny után is veretlenek. A házigazdáknak egyelőre nincs aranyuk.

  • A 200 vegyes előfutamában Verrasztó Evelyn másodiknak fordult a pillangó után, hátúszásban feljött az első helyre, mellen visszaesett, befogta a mezőny, a végén gyorson belehúzott és a harmadik helyen ért be 2.12.75-ös idővel.

    Hosszú Katinka a következő előfutamban harmadik volt a pillangó után, hátúszásban az élmezőnyben úszva második helyen állt, mellúszásban is tudta tartani a tempót, az utolsó 50-en gyorson erősített és másodikként csapott célba, 2.10.68-at úszott.

  • Az olimpikonok tíz százaléka doppingol David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója szerint. Howman azután nyilatkozott a BBC-nek, hogy a marokkói Mariem Selsoulit, a női 1500 méteres síkfutás egyik legnagyobb esélyesét doppingvétség miatt kizárták az olimpiáról. A spotolónő által adott mintában tiltott vízhajtószert találtak a WADA ellenőrei.

  • A magyar sportlövő a férfi légpuskáskások versenyén hatból csak két tökéletes kört lőtt (99, 98, 100, 100, 99, 98), ez kevés volt a nyolcas döntőhöz. Sidi két körrel maradt le a fináléről, ami minimális elvárás volt vele szemben (Pekingben hatodik volt, nyert már Eb-t és szerzett vilgábajnoki ezüstöt ebben a számban).

    DKOKO20120731003
    Fotó: Kollányi Péter / MTI

    Sidi még két számban indul, pénteken a kisöbű szabadpuska fekvő, jövő hétfőn a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyben szerepel. Utóbbiban ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő, az a kedvenc száma.

  • Mutina Ágnes a 22. helyen végzett a női 200 méteres gyorsúszásban. A magyar úszó az utolsó, ötödik előfutamban ugrott a vízbe, s 1:59.56 perces idejével nyolcadikként csapott a célba. Összességében 22. lett, így lemaradt az esti, 16-os elődöntőről, amihez 60 századdal kellett volna jobb időt elérnie.

  • A 200 pillangó előfutamában Cseh ötvenen negyedikként Biczó hatodikként fordult, majd száznál Biczó feljött második helyre, Cseh a negyedik maradt. Az élmezőnyben tudtak maradni a folytatásban, Cseh 150-en feljött harmadiknak, Biczó valamelyest visszaesett, de az utolsó ötvenen begyújtott. A célba Cseh másodikként, Biczó harmadikként csapott.

    tag-reuters
    Fotó: David Gray

    Idejükkel mindketten továbbjutottak a legjobb tizenhatba, Cseh a 9., Biczó a 13., időt úszta.

  • A Sydney Morning Herald csalódott az ausztrál sportolók londoni teljesítménye miatt. Szerintük az ország játékosainak sokkal több érmet kellene szerezniük ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani Nagy-Britanniával, noha a britek még csak két érmet szereztek az idei játékokon.

    Az ausztrál lap főleg azt sérelmezi, hogy az egyenes kieséses sportágak közül már tízben kiestek az ausztrál indulók. A két ország között hagyományos rivalizálás folyik az egész olimpián.

    Az ausztrál sportolók eddig három érmet szereztek, akárcsak Brazília és Magyarország.

  • A hatodik körben 98 pontot lőtt Sidi Péter, összesen 594-ig jutott.

  • Az első három nap után Németországnak még egyetlen érmet sem sikerült szereznie. Paul Bidermann 200 méteres gyorsúszáson ugyan döntőbe jutott, de 400 méteren eltaktikázta magát. A skeetlövő világbajnok Christine Wenzel szerint az ég miatt volt sikertelen a lövészete. A kerékpárosok között André Greipel, Beatrix Worrack, Judith Arndt és Ina Teutenberg okozott csalódást. Most Sascha Kleinben és Patrick Hausdingban bíznak, akik döntősök a 10 méteres férfi műugrásban.

    A németek Pekingben négy napig vártak az aranyra, akkor azonban bőven kijutott belőle. Végül 41 érmet vittek haza. Rekordjukat az 1992-es barcelonai olimpián érték el, ahol az újraegyesített Németország 82 érmet nyert.

  • A mérkőzés elején megintették a spanyolt, aki egy perccel vége előtt jukóval szerezte meg a vezetést.

    Tizenkét másodperc volt hátra, amikor Karakas sikeres ippont vitt be és megnyerte a találkozót.

    A továbbjutó magyar a brazil Silvával találkozik a következő fordulóban, körülbelül 12.20-kor.

    Karakas Hedvig (kékben)
    Karakas Hedvig (kékben)
    Fotó: Johannes Eisele / AFP
  • Öt kör után 496 pontja van.