Összefoglaló

Percről percre Hosszú Katinkáék történelmet írhatnak

Márton Anita súlylökésben döntős
A magyar pólósok nagyon megverték Japánt
  • Hajnalban három magyar úszódöntő lesz, három magyar éremesélyessel: Kapás, Hosszú, Cseh
  • új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Az M4-en mutogatja végig a riói magyar standot, ahol van egy 

      • hatalmas Rubik-kocka,
      • Darnyi Puci úszógatyája 1992-ből,
      • kitűnő budapesti sportlétesítményeink bemutatása,
      • hiszen Budapest egy nyitott város (már amikor nem a melegfelvonulás engedélyeztetéséről vagy a bicikliutak fejlesztéséről van szó),
      • tehát megy a szokásos expós magyar semmitmondás és múltba révedés, amivel természetesen a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal házalnak.

      Nagyon szereti mindenki a magyar házat, mindenki szereti Budapestet, hatalmas a siker a riport szerint. Mindenki azt szeretné, hogy 2024-ben Budapest rendezze az olimpiát. Legalábbis a köztévé riportja szerint.

      Reméljük, erre a riói cuccra is sikerült egy hatalmas adag közpénzt elverni, mint mondjuk arra a tanulmányra, amely oldalanként 4 millióért taglalta az olimpiarendezés vélt előnyeit.

      • Arról amúgy nemrég itt írtunk, hogy mindig, mindenhol hazudnak a politikusok az olimpia költségeit illetően,
      • arról pedig itt, hogy miért lenne káros és haszontalan dolog olimpiát rendezni Budapesten.
    • A 4x100-as számban a Gyurta, Pulai, Bohus, Balog összetételű magyar váltó 22 századdal maradt le a döntőről, kilencedik helyen végzett 3:33.67-es idejével.

    • A New York Times egyedi módon ábrázolja az éremhelyzetet, amiből sokkal plasztikusabban látszik, hogy Magyarország mekkora éremnagyhatalom az olimpián, mint a megszokott táblázatos rangsorból.

      Az első azt mutatja, hogy másokhoz viszonyítva hány aranyat nyert az adott ország.

      Kép: New York Times

      A második pedig azt, hogy mennyi érmet nyert összesen.

      Kép: New York Times

      Ha GDP-ben is így állnánk másokhoz képest, mint ahogy sportban, még ennél is boldogabb lennék, mint most.

    • a 20 kilométeres gyaloglásban, amelyben a kínaiak voltak a legerősebbek.   Csen Vang 1:19:14-gyel nyert, mögötte honfitársa, Caj Celin érkezett 12 másodperces hátránnyal, a harmadik az ausztrál Dane Bird-Smith lett 1:19:37-tel.

      Helebrandt okosan versenyzett, folyamatosan egyre előrébb került a mezőnyben, 1:22:31-es egyéni csúcsot  gyalogolt.

    • Mark Cavendish, a britek kiváló sprintere lenne a tartalék a ma esti üldözőversenyben, de a Guardian szerint egész egyszerűen nem hajlandó lejönni a velodromba és bemelegíteni. Arról van szó, hogy összeveszett az edzővel, mert nem bírja elviselni, hogy nem tagja a rajthoz álló négyesnek.

      Bár a legutóbbi Tour de France-on négy szakaszt is behúzott, tehát elég jó formában van, azért a pályakerékpározás teljesen más, mint az országúti, főleg egy sprinter számára. Cavendish nem is volt képes megfelelő teljesítményt hozni, ezért nem került be a csapatba, csak tartalékként. Illetve látszólag még tarcsiban sem lesz ott, ami elég ciki lenne, ha valaki a rajt előtti percekben véletlenül megsérülne a brit négyesből.

    • Alapból nem magától értetődő, hogy az Egyesült Államok kiesése meglepetés, ám női fociban ők a világ legjobbjai (a japánok mellett!), az olimpia esélyesei is ők voltak.

      A svédeket azonban 120 perc alatt sem tudták lelépni, 1-1 lett a vége, és a tizenegyesekkel kiestek, kétszer hibáztak, míg a svédek csak egyszer. Még az sem segített rajtuk, hogy a kapusuk, Hope Solo kesztyűt cserélt az utolsó rúgáshoz.

      Egyesült Államok - Svédország 3-4 (1-1)

    • Mármint akkor, amikor nem zöld, mint Rióban?

      Meglepő módon nem azért, mert a medencéket jellemzően kékre csempézik ki, és az ég színéhez sincs semmi köze - írja a CNN.

      Arról van szó, hogy a víz elsősorban a vörös tartományban nyeli el a fénysugarakat. Tehát ha rettenetesen konyhanyelven akarnék fogalmazni, akkor azt mondhatnám, hogy a víz kiveszi a fényből a vöröset, és ami marad, az ugye jellemzően kék, esetleg egy kicsit zöldes. 

      Persze ez csak nagyobb víztömegeknél jelentkezik intenzívebben ezért nem látszik egy pohár víz kéknek, de ezért látszik mondjuk egy szép tiszta hegyi tó annak. 

      Utóbbiban persze az is szerepet játszik, hogy a hegyi tavak vize jellemzően tiszta, tehát nincsenek benne más molekulák vagy szennyeződések, amelyek bezavarnak a vöröskivonásba. Ideális esetben hasonló a helyzet egy medencében is.

    • Még három helyet előrébb jött a gyalogló két kilométer alatt. Már 14 km-nél jár.

    • Nem akarom tovább korbácsolni az olimpiai szexizmus hullámait, hogy a nők kapcsán a ruhákkal foglalkozom, de sokat látott gazdasági újságíróként is megrökönyödtem azon, hogy 1200 jó amerikai dollár, azaz mai árfolyamon 333 ezer forint az amerikaiak tornadressze.

      Mondjuk ezt úgy sikerült elérni, hogy van rajta 5000 Swarovski-kristály, gondolom ha jobban csillog, könnyebb benne tornázni is. 

      Jó hír azonban, hogy kristálymentes replikát már 60-80 dollár között lehet rendelni. Ennek ellenére se gondolom, hogy ez lesz a nyár slágere.

    • A címvédő Andy Murray megszenvedett két játszmában, de bejutott az elődöntőbe a tenisztornán. Az amerikai Steve Johnsont verte döntő szett rövidítésben.

      Murray (brit, 2.)-Johnson (amerikai, 12.) 6:0, 4:6, 7:6 (7-2)

      A nőknél cseh Petra Kvitova meglepetésreaz elődöntőben kikapott a Puerto Ricó-i Monica Puigtól.

      Puig (Puerto Ricó-i)-Kvitova (cseh, 11.) 6:4, 1:6, 6:3

    • A magyar versenyző fokozatosan egyre feljebb jön a mezőnyben a 20 kilométeres távon. Hat kilométernél még csak az 56., de 12-nél már a 38. helyen áll. Az első 1 perc 14 másodpercre van tőle.

    • Ezzel védekezett az egyik szervező az AP hírügynökség egyik riporterének, amikor megkérdezték tőle, hogy mégis mi van már azzal a bezöldült és bűzölgő műugrómedencével. 

      A rejtélyes zöldülés napokkal ezelőtt kezdődött, és egyszerűen nem tudják azóta sem megtisztítani a vizet, sőt már a szomszédos vízilabdás medence is elkezdett türkizbe csapni kékből.

      Mára a műugrómedencét már le is kellett zárni, mert elkezdett bűzölögni.

    • Péntek este, főműsoridőben.

      Csodálatos dolog az olimpia.

    • Gondolja újra!

      A San José Mercury News nevű lap ugyanis azzal a címmel hozta le az amerikai úszók tegnap esti aranyesőjét, hogy:

      Michael Phelps és egy afrikai-amerikai történelmet írt.

      Utóbbival persze arra akartak utalni, hogy Simone Manuel első afrikai-amerikai nőként nyert úszóaranyat az olimpián 100 méter gyorson, de elég sokan nehezményezték a címet a közösségi oldalakon, hiszen Michael Phelpshez hasonlóan a hölgynek is van ám neve, és esetleg ezt is ki is lehetett volna írni, nemcsak a bőrszínét.

      Ráadásul ahogy a San josé Mercury, úgy Manuel is kaliforniai, a Stanfordon tanul, márpedig az amerikaiak semmit sem szeretnek jobban egy helyi hőstettnél. 

      A felháborodás hatására át is írták a címet arra, hogy A stanfordi Simone Manuel és Michael Phelps történelmet írtak.

      Az olimpiát belengő szexizmusról egyébként itt írt hosszabban kollégám, a Fábián Tomi csaja.

    • A 18 éves ausztrál úszó, Kyle Chalmers nagyszüleit videózták le a 100 méteres gyors alatt, amit meg is nyert a fiú.

    • Harcsa Zoltán nyilatkozott az M4-nek kiütéssel végződő ökölvívó meccséről, és dacára annak, hogy KO-zták, nem tűnt nagyon levertnek.

      Azt mondta, az ütés, ami padlóra küldte, nem volt erős, csak pontos. 

      Csak úgy jött -

      foglalta össze a történteket a magyar sportoló.

      Azt mondta, szerencsétlen ütést szedett be, és úgy érezte, tudta volna még folytatni, de a bíró nem engedte.

    • Elindult a 20 kilométeres gyaloglóverseny.

    • Krizsán Xénia pedig a 18. helyen áll a hétpróbában két szám után. Előbbinek , utóbbinak 

    • Jó ideje megy a találgatás, hogy vajon Usain Bolt mennyire egészséges, rendben van-e a combhajlító izma, meg tudja-e nyerni a mind a három számát, azaz a 100 és a 200 méteres síkfutást, illetve a 4x100-as váltót, ahogy az előző két olimpián.

      Most az AP hírügynökség a jamaikai sprinter szüleit szólaltatta meg ezzel kapcsolatban, és Bolt édesanyja leszögezte: a fia megígérte neki, hogy megnyer mindent.

      Ha nem lennék kész rá, nem lennék itt, mert nem szeretek veszíteni. Készen állok

      - ezt mondta Jennifer Boltnak fia.

      Az édesanya azt is elmondta, Bolt életében egyszer volt lassú, mégpedig születésekor, ugyanis 10 nappal később jött világra, mint amikorra ki volt írva.

      A szülők arról is beszéltek, hogy az évente 20-30 millió dollárt bezsebelő sprinter apja még mindig abban a falusi boltban dolgozik, ahol már akkor robotolt, mielőtt fia világsztár lett. De persze csak azért, hogy ne lustuljon el, és hasznosan töltse idejét.

      Viszont Bolt szülőfalujában, Trelawneyben azóta lett vezetékes víz, leaszfaltozták az utakat, felújították és rendesen felszerelték a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, úgyhogy azért elég vastagon profitált a közösség leghíresebb fiának sikeréből.

    • Az időeredménye 15:29.36, ez 18 másodperccel rosszabb, mint amit az olimpiai kvalifikációért úszott.

      Most a hetedik helyen áll most, de még van hátra három előfutam, nem fog így továbbjutni.

      Az előfutamban első az orosz Druzsinyin lett 14:59.56-tal, a második az argentin Acosta, a harmadik a mexikói Vargas.

    • 1200 méternél vagyunk, néhány századdal előzi a hetedik helyzettet, az élmezőny nagyon elment.

    • A 18:15-kor kezdődő első futamok mindegyikét elhalasztották RIóban, a rossz időjárás miatt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a mára tervezett többi futamot meg tudják-e tartani.

    • A hatodik helyen fordul 800 méteren, nagy hátrányban van, legalább négy testhossz a lemaradása az élen úszó hármashoz képest.

    • 500 méternél a 4. helyen fordult az 1500 méteres gyorsúszás előfutamában, együtt van még az élmezőny.

      Nem kell még izgulni, ez nem egy olyan szám, ahol az elején sok minden eldőlne.

    • Én tényleg nem szeretek azon rugózni, hogy az amerikaiak milyen bunkók, mert nem tudják egy vaktérképen bejelölni Botswanát, meg nem tudják, ki volt Könyves Kálmán, de azért mégis elég viccesek tudnak lenni, amikor rácsodálkoznak a világ dolgaira.

      Most éppen a USA Today egyik riportere közölt összeállítást arról, mit tanult, érzett, látott Rióban, és vannak közte gyöngyszemek, például:

      • Hát az hogyan lehet, hogy nem az amerikaiak a világ legjobbjai kézilabdában? Hiszen ez olyasmi, mint a kosárlabda meg az amerikai foci, végül is csak elég lenne elvinni a tartalék-NBA, a DNBA válogatottját, reggeli alatt megtanítani nekik a szabályokat, és mindenkit agyonvernének.
      • A brazilok tényleg nagyon szeretik a focit!
      • Cserébe az amerikaiakat annyira nem!
      • A brazilok nem isznak annyi kávét, mint az amerikai újságírók!
      • Nagyon vicces, hogy a brazilok nem precízek!
      • A sportolók elég gyakran véreznek az olimpián!
      • És vannak sportok, amelyek bár nem népszerűek Amerikában, ennek dacára mégis izgalmasak és élvezhetők nézőként! Például a rögbi és a röplabda.
      • És ez neki egy cikk!

      Ennyit mára a hülyeamerikaizásból, térjünk vissza a sporthoz! 

    • Nem most kezdődtek a botrányok az argentinok olimpiai futballcsapata körül, de látszólag még a kiesés után sem fog véget érni az argentin szövetség vesszőfutása.

      Most ugyanis kiderült, hogy az edzői kar, élén az alig egy hónapja kinevezett Julio Olarticoechea kapitánnyal, nem kapta meg a pénzét. Sőt, Olarticoechea egyenesen családi segítségre szorult emiatt.

      Tegnap felhívott a feleségem, és azt mondta, hogy a lányunktól kellett kölcsönkérni, aki pékként dolgozik.

      - nyilatkozta a kapitány.

      Az argentinoknak egyébként többször is majdnem meghiúsult az indulása, júniusban a FIFA-nak kellett közbelépnie és kineveznie egy új vezetőséget a szövetség élére, mert ezt maguktól nem tudnák megoldani. Júliusban aztán hirtelen lemondott az előző edző, ő is anyagi jellegű nézeteltérések miatt. Az olimpia előtti edzőtáborba pedig a játékosok fele nem ment el.

      Ezek után nem is csoda, hogy 1964 óta először nem jutottak tovább az argentinok a csoportkörből, 

    • Vége az előfutamoknak, nem jutott tovább a magyar úszó az 50 méteres gyorson.

    • Egy monitor előtt persze könnyű semlegesíteni az amatőr szinten impresszív KO-mérleggel rendelkező Arlen Lópezt, de mégis le kell írnom:

      Harcsa iskolás védekezési hiba miatt került padlóra.

      Ugyanis López tapogatózó, tehát semmilyen komoly veszélyt nem jelentő első kezes ütését messze kitartott karokkal akarta blokkolni, jobb keze olyan lent volt, hogy állkapcsa szinte hívogatta a kubai teljes testből megküldött balcsapottját. Bokszban egy ilyen egyszerű kombinációt nem illik ilyen csúnyán benézni. 

    • Előfutamában a hetedik helyen végzett 50 méteres gyorsúszásban, ezzel nem lehet sajnos továbbjutni.

    • 75 kg-ban, a negyeddöntőbe jutásért. Az első körben a türkmén Arszlanbek Acsilovot győzte le pontozással. Bacskai Balázs még az első fordulóban búcsúzott a 69 kg-osok között, ő a francia Souleymane Cissokhótól kapott ki egyhangú pontozással. A két ökölvívónk ezzel befejezte a riói szereplést, helyezés nélkül utazunk haza.

      "Nem igazán tudok most okosat mondani. Nem éreztem, hogy erősebb, vagy gyorsabb lett volna nálam, ő is eltalált néhányszor, én is őt. Aztán a végén egy tizedmásodpercre kihagyott a figyelmem, ő meg jókor ütött, jó helyen talált el, ennyi. Ez benne van a bokszban, de most úgy érzem, egy életre elvette a kedvem, nagyon el vagyok keseredve" - értékelt pár perccel a mérkőzése után Harcsa Zoltán a vegyeszónában.