Az olimpia 16., utolsó napja

Három magyar és három csapatsportdöntő az olimpia utolsó napján

Vége
2016-08-21T123907Z 669991576 RIOEC8L0Z5501 RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
Index
2016.08.21. 17:30

Összefoglaló

A vasárnapi a riói olimpia utolsó versenynapja
Óriási meccs várható a szerb-amerikai kosárlabda, a dán-francia kézilabda és az olasz-brazil röplabda döntőkben.
Hajnali egykor látványos záróünnepséggel fejeződik be a 31. nyári olimpia.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 4 éve agyrázkódást szenvedett verseny közben egy elég nagy esés miatt.

  • Az Európa-bajnok német válogatott a lengyelek legyőzésével bronzérmet nyert Rióban, írja az MTI. A németek a 2004-es athéni második helyük után szereztek ismét érmet a játékokon.

    2016-08-21T151439Z 1479484036 RIOEC8L16CELG RTRMADP 3 -OLYMPICS-
    Fotó: Marko Djurica

        Eredmény, férfi kézilabda:
        a 3. helyért:
    Németország-Lengyelország 31-25 (17-13)
        döntő:
    Dánia-Franciaország 19.00 (14.00)

  • A spanyolok 40-38-ra vezetnek Ausztrália ellen, pedig volt már tízpontos előnyük is

  • Józsa Gábor 2.23:22-vel 87. lett, sere Gáspár 2.28:03-mal a 109. helyen ért célba.

  • Kipchoge 2.08:44-nel győzött, 70 másodperccel előzte meg az etióp Lilesát, a harmadik helyre az egyéni csúcsot futó amerikai Rupp érkezett.

  • Egyesült Államok az orosz csapat legyőzésével bronzérmet nyert az olimpia férfi röplabdatornáján. 

    A londoni győztes oroszok és a pekingi bajnok amerikaiak meccsén az oroszok a szetteket tekintve 2-0-ra vezettek, de hiába.

    Az oroszokkal legutóbb húsz évvel ezelőtt, Atlantában fordult elő, hogy nem nyertek érmet az olimpián, akkor is negyedikként zártak.


        Eredmények, férfi röplabda:
        a 3. helyért:
    Egyesült Államok-Oroszország 3-2 (-23, -21, 19, 19, 13)

  • Rio de Janeiróban fordult elő először az újkori olimpiák történetében, hogy az előző játékokat rendező ország növelni tudta érmeinek számát, írja az MTI.

    Nagy-Britannia a 2012-es londoni olimpián 65 éremmel - 29 arannyal, 17 ezüsttel és 19 bronzzal - zárt, a vasárnap záruló riói játékokon azonban már az utolsó előtti napon 66 érmet szerzett, és 27 első, 22 második és 17 harmadik hellyel a második az Egyesült Államok mögött. 2008-ban Pekingben 47 érmet gyűjtött.

    A vártnál nagyobb siker azt jelenti, hogy a riói a britek második legsikeresebb és legsikeresebb külföldi olimpiája: az 1908-as londoni játékokon 146 érmet gyűjtöttek.

    "Rendkívüli eredmény" - közölte a BBC-nek a brit versenysport finanszírozását irányító kormányzati szervezet, a UK Sport vezetője. "Úgy számoltunk, hogy 79 éremre van esélyünk. Az elvárás 48 volt, de igazából azt reméltük, hogy eggyel többet szerzünk, mint Londonban" - tette hozzá Liz Nicholl, aki szerint eredményeik bizonyítják, hogy a rendszer működik. A szakember ennek ellenére még sok fejlődési lehetőséget lát, és elmondta, izgatottan várják a 2020-as tokiói olimpiát.

  • A riói helyosztó volt az utolsó mérkőzése a nemzeti csapatban Kis Gábornak. A center Facebookon jelentette be, hogy többé nem játszik a válogatottban.

    Kis Gábor Pekingben volt tagja az olimpiai bajnok csapatnak, 166-szor szerepelt a magyar válogatottban. Volt világbajnoki ezüstérmes (2007), Európa-bajnoki ezüstérmes (2006), Eb-bronzérmes (2008) és világliga-ezüstérmes (2007).

  • Az etióp Berhanu vezet, de az előnye csak egy másodperc, egy nagyobb boly halad az élen. Csere Gáspár három perccel mögöttük, a 98. helyen fut, Józsa Gábor egy perccel később a 120.-on van.

  • Biztos mindenki érezte már úgy egy-egy izgalmasabb meccs alatt, hogy majd kiugrik a szíve. Egy maláj férfi számára sajnos éppen ez bizonyult túl soknak, a férfi egyes tollaslabda elődöntője alatt halt bele a szurkolásba.

    A 64 éves Lum Wah Long éppen húgánál nézte a meccset, az egyik pont után pedig felpattant ünnepelni, de pár másodperccel később levegőért kapkodva ült vissza, majd eszméletét vesztette és összeesett. Családja azonnal mentőt hívott hozzá, de a kiérkező mentősök már csak a halálát tudták megállapítani.

    Később a kórházi vizsgálatok során kiderült, a férfi szívproblémákkal küzdött, így megállapították, szívroham vitte el.

  • Cseh László hihetetlen úszással, hármas holtversenyben nyert ezüstérmet Rióban 100 pillangón, a szerettei pedig tortába öntötték az érzéseiket:

    Ezüst Torta! Silver Cake! Köszönöm Aka! #olympics #rio2016 #egyekvagyunk

    Cseh László (@csehlaszlo) által közzétett fénykép,

  • Nigéria szombaton szoros küzdelemben ugyan, de legyőzte Honduras csapatát és olimpiai bronzérmet szerzett.

    Sadiq Umar két gólig jutott, de egyiket sem ünnepelte meg. A 19 éves csatár ezt azzal indokolta, még mindig csalódott, hogy nem jutottak be a döntőbe.

    Sadiq azt is hozzátette, apja sírjánál fogadta meg, mindent meg fog tenni, hogy az ő emlékére aranyat nyerjenek az olimpián. A focista apja pár nappal az olimpia kezdete előtt hunyt el, így azért érthető a fájdalma.

  • Ez az atlétika zárószáma Rióban, a mezőnyben két magyarral: Csere Gáspár és Józsa Gábor próbál jó helyezést elérni.

  • Szombaton Niger lett a 87. érmes ország a játékokon: Issifou Abdoulrazak Alfaga szerzett ezüstöt a férfi tekvondósók +80 kilós súlycsoportjában.

  • Az olimpiai arany a zsebben és már a tetoválószalon is kipipálva a brazil sztár bakancslistáján

  • Brazília nyerte az olimpia futballtornáját, a döntőben 11-esekkel győzték le Németországot. Az aranynak örülő riói szurkolók a meccs után  a németeket is megtapsolták, ám ekkor jött Robert Bauer, aki rendesen belerondított a sportszerű pillanatba, ugyanis hetest mutatott az ujjaival, ami a 2014-es vb-elődöntő óta (Brazília-Németország 1-7) minimum becsületsértés ebben az országban:

  • Az 1988-ban Európa-bajnok futballista a De Telegraaf napilapnak az mondta, hogy még az utolsó részleteket kell tisztázniuk arról, miként segíti Danny Blind szövetségi kapitány munkáját a 2018-as oroszországi világbajnokságig.

    Az 53 éves Gullit a szerdán a török Fenerbahcéhez távozott Dick Advocaat helyét veszi majd át a válogatottnál. Blind másik segítője a szintén 1988-as Európa-bajnok Marco van Basten. Gullit 1981 és 1994 között 66 alkalommal szerepelt a válogatottban, 17 gólt szerzett.

  • Az olimpián történelmi teljesítményt nyújtanak az indiai sportolók, azonban otthon még mindig nem túl fényes a helyzet. 

    Pandzsáb államban szombaton lett öngyilkos egy válogatott kézilabdázónő, miután megtagadták tőle az ingyenes szállást a Khalsa Főiskolán.

    Az Ám Ádmi Párt (AAP) a jelenlegi korrupt vezetést tette felelőssé a lány öngyilkosságáért, ami ellehetetleníti a sportolókat a jó lehetőségektől. A párt szerint a lánynak járt volna a havi 3 ezer rúpiás illetmény, amit nem kapott meg.

    A 20 éves lány hátrahagyott üzenetében azt írta, azért kellett véget vetnie életének, mert nem tudta kifizetni a lakhatási és utazási díjait. A levelet az indiai miniszterelnöknek címezte, arra sürgetett benne, hogy a hozzá hasonló hátrányos helyzetű lányoknak jogosultnak kellene lenniük ingyenes oktatásra.

  • Boldogan és elégedetten távozik tisztségéből Silvia Neid, a riói olimpián aranyérmes német női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az 52 éves szakvezető pályafutása megkoronázásának tartja az első női német olimpiai fociarany megnyerését:

    "Ez a hab a tortán. Ilyen sok év után a női foci már nagykorú lett, nekem pedig itt az ideje, hogy kicsit magammal is foglalkozzam" - közölte Neid, aki 2005-ben vette át a válogatott irányítását. Az olimpia után Steffi Jones váltja őt a kapitányi poszton.

    A történelmi győzelem után Angela Merkel német kancellár és Joachim Löw, a német férfi válogatott kapitánya is gratulált neki, és Löw kifejtette: a riói siker elsősorban Neid érdeme. A németek a pénteki döntőben 2-1-re verték a svédeket, az első német gólt a magyar származású Marozsán Dzsenifer szerezte.

  • Egy portlandi kórházban néhány újszülött nagyon különleges ajándékkal gazdagodott.

    A Legacy Good Samaritan Medical Centerben, csütörtökön született gyerekeknek járt az ajándék, amit a szintén portlandi Ashton Eaton második tízpróbában szerzett aranyának tiszteletére kaptak.

    Az "Első Nike-m" névre hallgató csomag egy különleges pár Nike Waffle 1 cipőt és egy inspiráló levelet tartalmaz. Ez utóbbinak ugyan egy újszülött esetében sok értelme nincsen, a cipőnek biztos örültek a szülők.

  • Riói aranyérme után most a Cincinatti Mastersen is döntőbe jutott a brit teniszező. A 29 éves Murray 13 meccsükből 11-szer legyőzte Cilicet, és sorozatban 23. győzelmére készül. Legutóbb májusban, a madridi döntőben kapott ki a világelső Novak Djokovicstól. A második elődöntőben - amely két órára félbeszakadt eső miatt - a horvát játékos a harmadik szettben kétszer is brékhátrányból jött vissza a bolgár Grigor Dimitrov ellen.

    Elődöntő

    Cilic (horvát, 12.)-Dimitrov (bolgár) 4:6, 6:3, 7:5

    Murray (brit, 1.)-Raonic (kanadai, 4.) 6:3, 6:3

  • Ahogy azt tegnap is megírtuk, a női hegyikerékpárban nagy meglepetésre az éremesélyesnek sem tartott svéd Jenny Rissveds győzött, ezzel 40 év után szerezve újabb aranyat Svédországnak.

    A svéd lányról közben kiderült, idáig vezető útja nem volt problémáktól mentes. Rissveds egy interjúban mondta el, csupán egy hete érkezett Rióba és csaknem azonnal balesetet is szenvedett egy edzésen, ami után térdét és könyökét is össze kellett varrni.

    Azt gondoltam, ez egyáltalán nem fog működni.

    mondta az olimpiai bajnok, de egy nappal később újra kiment a pályára, sikerült megnyugtatnia magát és később be is zsebelte az aranyat.

  • Nem kíván többé a brazil válogatott csapatkapitányaként pályára lépni Neymar, aki szombaton aranyéremre vezette a nemzeti csapatot a riói olimpián.

    "Nagy megtiszteltetés volt, de holnaptól nem én leszek a csapatkapitány" - jelentette be a 24 éves csatár a németek ellen büntetőpárbajban 5-4-re megnyert olimpiai döntő után.

    Az olimpiai válogatott szövetségi kapitányának, Rogerio Micalénak már a riói játékok előtt hosszan kellett győzködnie az FC Barcelona sztárját.

    "Nem volt könnyű, de ragaszkodtam hozzá, hogy ő viselje a karszalagot. Nemes gesztus tőle, hogy most továbbadja azt" - mondta a szakvezető Neymarról, aki a szombati finálé első gólját szerezte remek szabadrúgásból a 26. percben. A szétlövésben aztán ő rúgta be a mindent eldöntő 11-est is.

  •  A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a riói olimpia után meg akarja vizsgálni, miként lehetne megszüntetni az orosz atléták kitiltását.

    "Egy munkacsoportot kértem fel, hogy dolgozzon ki egy ütemtervet a párbeszédről a témában. A célunk a kizárás feloldása" - közölte Sebastian Coe, az IAAF brit elnöke.

    A tavaly ősszel kirobbant orosz doppingbotrány következményeként az IAAF kitiltotta az összes orosz atlétát a riói olimpiáról. A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította a 68 érintett fellebbezését, végül csak az Egyesült Államokban élő távolugróét, Darja Klisináét fogadta el. Így ő volt az egyetlen orosz atléta, aki indulhatott a brazíliai játékokon.

    Könnyen elképzelhető az is, hogy Coe szelídebb álláspontjának köze lehet a szombaton kapott, orosz nyelven írt fenyegetésekhez.

  • A múlt szombaton fejeződött be az olimpiai versenyük és hétfőtől már Rotterdamban rendezik a 45. világbajnokságot. Persze, olyanok részvételével, akik nem szerepelt Rio de Janeiróban, ugyanis a nem olimpiai számoknak rendeznek most vb-t. Magyarországot négy sportoló három számban könnyűsúlyú képviseli: Abid Syham a női egypárban, Galambos Péter a férfi egypárban, a Szigeti Roland, Forrai Dávid duó pedig a kormányos nélküli kettesek között indul Hollandiában. A riói olimpián a a Juhász, Simon kettősünk a 9., Pétervári-Molnár Bendegúz pedig 14. helyen végzett.

  • Lassan véget ér az olimpia, egyre több sportolónak van ideje kicsit lazítani és bizony sokan a Tindert böngészik szabad perceikben.

    Ez derül ki legalábbis a randialkalmazás adataiból, ami nem kevesebb, mint 129 százalékos aktivitási növekedést mutatott az olimpiai faluban és környékén az elmúlt egy hétben. Ami viszonylag meglepő, hogy a leggyakrabban jobbra húzottak nem feltétlenül azokhoz a sportágakhoz tartoznak, amire először gondolna az ember.

    A statisztikák szerint a férfiaknál a tenisz volt a favorit, ezt követte a súlyemelés, a gimnasztika, a dzsúdó, a lövészet és a boksz. A gyakran dicsért úszók még a top 5-be se fértek be.

    A nőknél elsőre talán azt gondolná az ember, hogy a tornászlányok, vagy az atléták viszik a prímet, de meglepő módon ez a két sport még a legjobb ötben sincs benne. Itt az asztalitenisz volt az első, amit a gyeplabda, az evezés, a súlyemelés az úszás és a rögbi követett.

    Rióban emellett rendkívül népszerű a Tinder Plus "Passport" nevű funkciója is, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megváltoztassák a tartózkodási helyüket.

  • Bár 26 aranyat és 70 érmet nyert (ezzel összetettben a harmadik helyen áll) a kínai küldöttség mégis 1996-os olimpia óta a legkevesebb aranyat gyűjtötte be. Akkor, Atlantában 16 arany 22 ezüst és 12 bronz jutott. Most a 26 arany mellett 18 ezüsttel és 26 bronzzal állnak. A csúcsot a hazai rendezésű, pekingi olimpia hozta, akkor 51 aranyérem mellett 21 ezüstöt és 28 bronzot szereztek. Kína vélhetően utolsó riói aranyat a női röplabda-válogatott nyerte. Vasárnap már csak egy birkózójuk van versenyben, csekély aranyeséllyel.

  • Ez derül ki egy új kutatásból, ami szerint 2085-re a globális felmelegedés miatt a világon rengeteg városban túl meleg lenne egy nyári olimpia megrendezéséhez.

    Josh Balmes, a tanulmány egyik szerzője elmondta, két klímamodellt vettek alapul, hogy megnézzék, hogy fog változni a hőmérséklet az évek során. Ezután az adatokat összevetették a jelenlegi biztonsági előírásokkal, így állapították meg, hogy egy város alkalmas, vagy sem. A NOB jelenlegi előírásainak megfelelően csak a legalább 600 ezer fős lakosságú városokat vizsgálták.

    A kutatás során kiderült, hogy többek között Róma, Isztambul, Párizs és Budapest sem lennének alkalmasak 70 év múlva, valamint a következő olimpiának otthont adó Tokió is kiesne a szórásból. Ezzel szemben például Szentpétervár, Ulánbátor, Biskek és Riga 2085-ben is alacsony kockázatúnak számítana.

    Érdekes tény még, hogy Nyugat-Európában ekkorra mindössze 20 alacsony kockázatú város lesz, Észak-Amerikában csak San Francisco, Vancouver és Calgary felelne meg a követelményeknek, Latin-Amerika és Afrika pedig egyetlen ilyen várost sem tudna felmutatni. Örülhetnének viszont a britek és az írek, náluk Belfast, Dublin és Edinburgh is működhetne.

  • Nem csak a három riói aranyát, hanem a vasárnapi, 30. születésnapját is megünnepelte Usain Bolt, az atlétika egyik legnagyobb egyénisége. Jamaicai honfitársaival, elsősorban Asafa Powell társaságában ropta hajnalig.

  • BIRKÓZÁS - (2-es Karióka Aréna) - 2

    • 13.30-16.15 (8.30-11.15): férfi szabadfogású 65 és 97 kg selejtezők előcsatározások
    • 17.45-20.00 (12.45-15.00): FÉRFI SZABADFOGÁSÚ 65 ÉS 97 KG vigaszág és ÉREMMÉRKŐZÉSEK

    ATLÉTIKA (Szambasétány) - 1

    • 14.30-17.15 (9.30-12.15): FÉRFI MARATON

    RÖPLABDA (Maracanazinho Csarnok) - 1

    • 14.30 (9.30) férfi bronzmérkőzés: Egyesült Államok-Oroszország
    • 18.15 (13.15) FÉRFI DÖNTŐ: Olaszország-Brazília

    KÉZILABDA (Jövő Aréna) - 1

    • 15.30 (10.30) férfi bronzmérkőzés: Lengyelország-Németország
    • 19.00 (14.00) FÉRFI DÖNTŐ: Dánia-Franciaország

    RITMIKUS GIMNASZTIKA (Rio Olimpiai Aréna) - 1

    • 16.00-17.30 (11.00-12.30): CSAPATVERSENY DÖNTŐ

    KOSÁRLABDA (1-es Karióka Aréna) - 1

    • 16.30 (11.30) férfi bronzmérkőzés: Ausztrália-Spanyolország
    • 20.45 (15.45) FÉRFI DÖNTŐ: Egyesült Államok-Szerbia

    HEGYIKERÉKPÁR (Hegyikerékpáros Központ) - 1

    • 17.30-19.15 (12.30-14.15): FÉRFI VERSENY

    ÖKÖLVÍVÁS (Riocentro - 6-os Pavilon) - 4

    • 19.00-21.00 (14.00-16.00): NŐI 75 KG DÖNTŐ, FÉRFI 52 KG DÖNTŐ, FÉRFI 64 KG DÖNTŐ, FÉRFI +91 KG DÖNTŐ

    ZÁRÓÜNNEPSÉG (Maracana Stadion):

    • HÉTFŐ 1.00-5.00 (20.00-24.00)