Az Index Sportcast rendkívüli adásában a vasárnap éjszaka bejelentett és életre hívott Európai Szuperligáról beszélgettünk.

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap az éj leple alatt életre hívták az Európai Szuperligát. A 12 alapító között van a Premier League nagy hatosa, a londoni Arsenal, Chelsea, Tottenham triója, a manchesteri City és United, valamint a Liverpool indul a ligában. A spanyol bajnokságból a legutóbbi 16 kiírást megnyerő Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid hármasa, az olaszból pedig a 72 bajnoki címet szerző Juventus (36), Inter, Milan (18-18) trió tagja a mezőnynek. Egyelőre.

A ligát életre hívó klubokat anyagi érdekek (is) vezérelték: a 2019–2020-as gazdasági évben a 12 egyesület összesen 1,2 milliárd fontos adósságot könyvelhetett el. Ennél is beszédesebb szám, hogy az alapító csapatok összesített adóssága jelenleg 7,4 milliárd font. Felfoghatatlanul nagy összeg.

Az amerikai modell felé tendál az új liga: nincs kiesés/feljutás rendszere, a klubokat nevezhetjük akár franchise-oknak is, és minden bizonnyal rendkívül szórakoztató és eladható tartalmat állít elő üzletileg vezérelt döntések sorozatával. Ugyanakkor a futballromantika haldoklik, a szurkolók úgy érzik, elveszik tőlük szeretett sportágukat.

Azonban egyelőre rengeteg a kérdés az Európai Szuperliga körül, többek között:

  • a szurkolókat mennyire fogja megosztani?
  • tovább nyílik az olló az európai bajnokságokban?
  • mi lesz a Bajnokok Ligájával és az Európa-ligával?
  • valós a FIFA és az UEFA kizárással való fenyegetése?

Az Index Sportcast legújabb adásában megpróbálunk választ és kontexust adni ezekre a kérdésekre, tartsanak velünk! Az Index Sportcast elérhető az iTuneson és a Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatja vissza!