új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pusztai Liza és Szűcs Luca egyszerre, előbbi a sárga, utóbbi a kék páston kezdte meg szereplését a párizsi játékok női kardvívóversenyében. Mindketten olasz ellenféllel ráadásul... 

    Szűcs 3:0-val kezdett a két olasz közül magasabban rangsorolt, Tokióban 11. helyet szerző Martin Criscio ellen. A folytatás azonban kevésbé alakult jól, az olasz zsinórban hat tust is adott. A rossz sorozatot 6:3-nál egy visszavideóztatott akcióval sikerült megtörni. Szűcs visszakapaszkodott, majd 8:7-nél a vezetést is megszerezte, így ő szusszanhatott fórban. 

    A folytatásban hol egyik, hol másik vezetett, nem tudott lélektani fölénybe kerülni, és elhúzni egyikük sem. 12:10-nél Szűcs az asszó legeleje óta először ismét kéttusos fórt alakított ki, majd hárommal is meglépett. Az olasz jelezte, hogy kilazult a hajgumija, megigazítaná, ám hiába próbált így időt nyerni és kizökkenteni a flow-ba került Szűcsöt, a következő találatot is Criscio kapta – méghozzá a kezén. A magyar lány egy védés-visszavágást követően pedig le is zárta az asszót a következő akció végén (15:10).

    Pusztai közben ellentmondást nem tűrően vívott Michela Battiston ellen: 6:0-val kezdett, majd 8:1-es előnnyel mehetett az egyperces szünetre. A 26 éves, hozzá hasonlóan a második olimpiáján szereplő riválisnak az asszó második fele már sokkal jobban sikerült, 9:7-nél kettő, 10:9-nél egyetlen találatra jött fel az olasz. Pusztai azonban a kritikus pillanatokban meg tudott újulni, hogy 13:9-re újfent ellépett. Ezzel azonban még nem volt vége az izgalmaknak. Egy hosszasan videózott akció után ismét visszajött mínusz kettőre, majd a szórványos Ria-ria, Hungária felkiáltások ellenére egyre is Battiston (13:12). Az utolsó két találatot azonban a BVSC-s vívónő adta, ezzel Szűcs Lucát követve a legjobb tizenhat közé! 

  • Az első 50 méternél Grimes volt az első, őt követte amerikai és kanadai riválisa, Jackl a hatodik helyen fordult. Az első 100 után már közel két másodperces előnye volt Grimesnek, Jackl részideje pedig egy másodperccel elmaradt az országos bajnokságon úszott idejével.

    Hátúszásnál szépen zárkózott Jackl, 200 méteren az ötödik helyen fordult. Grimes továbbra is tartotta magabiztos előnyét az élen, Jackl pedig sajnos csak a hatodik helyen volt 250-nél. Az utolsó 50-re Jackl hatodikként fordult, gyorsúszásnál sem tudta csökkenteni a hátrányát, és végül hatodikként csapott a célba, ideje 4:44.47 volt, amellyel 10 másodperccel elmaradt legjobb teljesítményétől.

    Idejével összesítésben a 14. helyen végzett, így nem jutott döntőbe a fiatal úszónk 400 méter vegyesen.

    A futamot egyébként végül Emma Weyant nyerte, egy másodpercen belül másodikként ért célba Katie Grimes, harmadik pedig a brit Colbert lett.  Jackl összesítésben a 14. helyen végzett. Ez azt jelenti, hogy a hétfő esti úszóprogramban egyetlen magyar sem lesz érdekelt.

  • 11 órakor elkezdődtek a hétfői nap úszó előfutamai, a délelőtti programban két magyar úszónak szurkolhatunk, elsőként Jackl Vivien ugrik medencébe 400 méter vegyes előfutamában, majd bő fél órával később jön Sárkány Zalán 800 méter gyorson. 

  • Simone Biles vádlisérülése ellenére is fantasztikusan tornázott a párizsi olimpián, a négyszeres olimpiai bajnok megmutatta, hogy miért is ő minden idők egyik legnagyobb tornásza. Részletek itt! 

  • Hiába tartozik az olimpia fő szellemiségei közé a sportszerűség, az egyenlőség és a sporttársak tisztelete, Nurali Emomali tádzsikisztáni dzsúdós a tegnapi versenynapon a férfiak 66 kilogrammos versenyszámában pontosan ezek felrúgása miatt keltett nagy feltűnést a párizsi játékokon.

    Emomali az izraeli Baruch Shmailov ellen mérkőzött meg a nyolcaddöntőben a torna B csoportjában, a Fox News cikke szerint azonban a megnyert mérkőzés ellenére sem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével annak származása miatt, sőt állítólag az „Allah akbar!” felkiáltás is elhangzott a tádzsik sportoló szájából. 

    A kétségkívül nem sportpályára való viselkedés aztán meg is bosszulta magát, a 22 éves dzsúdós ugyanis a következő körben egy esést követően a könyökét fájlalta, ami miatt aztán végül a versenyt is kénytelen volt feladni – a kézfogást pedig ha akarta volna, se tudta volna már pótolni a sérülés miatt. 

    Nem Emomali volt az egyetlen cselgáncsozó, aki visszautasította Shmailov kézfogását az esemény alatt. A marokkói Abderrahmane Boushita szintén nem fogott kezet az izraeli sportolóval – kifejezve nemtetszését a gázai konfliktus miatt. 

  • A mindössze 16 éves dél-koreai Ban Hjodzsin nyerte az aranyérmet a sportlövők női légpuskaszámában hétfőn a párizsi olimpián.

    A tinédzser a vasárnapi alapversenyben 634,5 körrel új ötkarikás rekordot állított fel, így esélyesként várta a finálét. Ebben aztán egészen az utolsó pillanatig vezetett, ám az utolsó két lövését elrontotta, csak 9,9, illetve 9,6 kört ért el, amit a 17 éves kínai Huang Jü-ting kihasznált, és egy 10,3-as, illetve 10,5-ös találattal egyenlített.

    A szétlövést aztán ennek ellenére is a dél-koreai bírta jobban, 10,4-et lőtt a kínai 10,3-as kísérletével szemben, így olimpiai bajnok lett.

    A bronzérmet a svájci Audrey Gogniat szerezte meg. A magyar Mészáros Eszter a vasárnapi alapversenyben a 15. helyen végzett.

  • Férfi kardozóink közül egyéniben senki nem nyert érmet, Szilágyi Áron címvédőként már az első akadályban elbukott, de kardcsapatunk tagjai nem búslakodnak, már a szerdán esedékes csapatversenyre készülnek.

    Gémesi Csanád közösségi felületén osztott meg egy fényképet a férfi kardcsapat többi tagjával.

    Szemünk már a célon! Érem nélkül nem megyünk haza!

    – írta a kardvívó. A férfi kardcsapat szerda délután kezdi szereplését, a harmadik negyeddöntő lesz a magyaroké, az ellenfél pedig Olaszország lesz.

  • Az olimpia egyetlen napján sem lehet csak úgy hátradőlni, ugyanis minden egyes nap tucatnyi sportágban osztanak már érmet a játékokon. Ez alól a tegnapi nap sem volt kivétel, ami a legjobban Japánnak, Ausztráliának és az Egyesült államoknak sült el, de a házigazda franciák is eredményes napot zártak. 

    Így áll jelenleg a párizsi éremtábla: 

    1. Japán: 4 arany, 2 ezüst, 1 bronz
    2. Ausztrália: 4 arany, 2 ezüst
    3. Egyesült Államok: 3 arany, 6 ezüst, 3 bronz
    4. Franciaország: 3 arany, 3 ezüst, 2 bronz
    5. Koreai Köztársaság: 3 arany, 2 ezüst, 1 bronz

    Magyarország egy bronzéremmel holtversenyben jelenleg a 22. a listán. 

    További érdekességeket az olimpiai mellékletünkben, ide kattintva olvashatnak.

  • A címvédő és házigazda francia válogatott győzelemmel rajtolt a párizsi olimpia férfi röplabdatornáján.

    Az A csoportban érdekelt franciák nagy csatában, 3–2-re győzték le a szerbeket a nyitányon. A három csoportból az első két helyet megszerzők mellett a két legjobb harmadik jut a negyeddöntőbe.

  • Régóta nem vártak ennyire mérkőzést a tenisz szerelmesei, mint a ma délutáni Novak Djokovics–Rafael Nadal-összecsapást. A sportág két klasszisa minden bizonnyal utolsó alkalommal mérkőzik meg a Roland Garros salakján, ezúttal az olimpiai játékok második fordulójában. A szerb és spanyol teniszező pályafutásuk során 60. alkalommal találkoznak, eddigi mérlegük 30 Djokovics-sikert és 29 Nadal-győzelmet számlál. A két teniszező összesen 46 Grand Slam-tornát nyert.  

    Novak Djokovics és Rafael Nadal 2024. május 25-én
    Novak Djokovics és Rafael Nadal 2024. május 25-én
    Fotó: Marleen Fouchier / BSR Agency / Getty Images

    A mérkőzés természetesen a Philippe Chatrier Stadion programjában kapott helyet, méghozzá a 12 órakor kezdődő program második összecsapásaként. Nadal és Djokovics majd a női világelső Iga Swiatek mérkőzése után léphet a Chatrier salakjára – nagyjából 13.30 körül. 

  • Az egyéni vívóversenyek harmadik, egyúttal utolsó napja van az olimpián. Női kardban három versenyzőnk, a 64-es táblát sikerrel vett Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca szerepel, míg férfi tőrben Dósa Dánielért szoríthatunk. 

    11.15-kor folytatódik a mieink számára a program, Pusztai Liza Michela Battiston, Szűcs Luca Martina Criscio ellen kezd. Mindkét rivális olasz, a Tokióban 11. Criscio a magasabban jegyzett kettejük közül. 

    Márton 11.40-kor vív ismét, ő a világranglista 4. helyén záró spanyol, Lucia Martin-Portuges ellen lép pástra. A spanyol még sosem győzte le egyéniben – igaz a 2019-es Eb óta tizenötös asszót nem is vívtak egymással –, remélhetőleg ezúttal sem lesz másként. 

    Dósa a 32-es táblán kezd majd kora délután, az asszója 13.05-re van kiírva, de az elmúlt napok tapasztalata alapján akkorra azért összejöhet némi csúszás. Ellenfele a mindössze 17 éves egyiptomi tehetség, ám előélete alapján a bőven verhető kategóriába tartozó Abdelraman Tolba lesz. 

  • „Ez egy olimpia, milyen hangulatban ébredjek? Összehasonlítva a másik két olimpiámmal, nyugodtabbnak érzem magam, nem tudom, hogy ez a rutinnak tudható be, vagy valami másnak – kezdte az Indexnek adott értékelését Márton Anna a venezuelai Katherine Paredes elleni 15:10-es sikerét követően. – Mindenesetre bizakodó vagyok: a páston jól éreztem magamat, még akkor is, amikor az asszó közepén kicsit kizökkentem, szerintem ez segített higgadt és megfontolt maradni. Kihagytam a fél szezont, így kénytelen voltam egy pluszasszót vívni most, de ennek örültem, mert az első asszó a nagyobb tornákon, főleg az olimpiákon mindig olyan kis feszült, döcögős, jobb volt egy papíron könnyebb ellenfél ellen átesni rajta, és hangolódni a folytatásra.”

    Az olimpia előtt két hónappal úgy nyilatkozott, szeretne végre térdmerevítő nélkül vívni, és reményei szerint ez Párizsban már így lehet, a szemfülesek azonban kiszúrhatták, hogy a vívóruha alatt a bal lábán bizony ott a védőfelszerelés.

    „A biztonságra szavaztunk. Nagyon fontos a csapatverseny számomra, nem akartam, és nem akartunk előtte felesleges kockázatot vállalni” – árulta el a legjobb 32 között a világranglista negyedik helyén álló spanyol, Lucia Martin-Portugues ellen készülő Márton. Az az asszó 11 óra 40 perckor kezdődik majd.

    Az elmúlt évben talán élete formáját hozó 33 esztendős spanyollal legutóbb a 2023-as Európa-bajnokságon találkozott, akkor a csoportban 5:2-re megverte, 15-ös asszójuk 2019-ben volt, akkor Márton 15:5-re nyert. Érdekesség, hogy hazánk legsikeresebb egyéni női vívója egyéniben még egyszer sem kapott ki a következő ellenfelétől. Remélhetőleg ezúttal sem törik meg a remek széria.  

  • Még a vasárnap késő este krónikájához tartozik, hogy a szerb női kosárlabda-válogatott már húszpontos előnyben is volt, mégis csak 58–55-re tudta legyőzni Puerto Rico legjobbjait a párizsi olimpia női kosárlabdatornájának vasárnapi nyitányán.

    GettyImages-2164103661
    Fotó: Getty Images

    Az európai együttes az első félidő hajrájában húsz, a harmadik negyed végén 19 pontos fórban volt, azonban a rivális hihetetlen módon küzdött, közel volt az egyenlítéshez is, végül mégis kikapott.

    Eredmények, nők, A csoport, 1. forduló:

    • Szerbia–Puerto Rico 58–55 (23–15, 20–11, 12–10, 3–19)
    • Spanyolország–Kína 90–89 (13–22, 20–15, 20–22, 23–17, 14–13) – hosszabbítás után
  • Tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlonszövetség biztos abban, hogy a víz minősége a határérték alá fog süllyedni a triatlonosok keddi versenyeit megelőzően, így a hétvégi edzések után a hétfői felkészülés is elmarad. Részletek itt! 

  • Márton Anna adta az első tust a Katherine Paredes elleni, 64-es táblán vívott asszójában, és első ránézésre a másodikat is, utóbbi pontot azonban videózás után felülbírálták. A világranglista 142. helyéről kontinentális kvótával kvalifikált dél-amerikai 3:1-re meg is lépett kihasználva a helyzetet, de Márton innentől átvette az irányítást és zsinórban hét tussal tetemes előnyt dolgozott ki az egyperces szünetre (8:3). Egy pillanatra azonban így is izgulhattunk, egy támadást követően elcsúszott, és a jobb lába kissé aláhajolt – szerencsére a szünetben azonban nem látszott a reakcióin, hogy bármi komolyabb baja lenne. 

    Jóval hamarabb vissza is állt a pástra, mint az idő letelt volna, vagy Paredes felvette volna a kezdéshez szükséges pozíciót. A folytatásban a venezuelai valamivel szorosabbá tette az asszót, többnyire felváltva találtak, a hajrához közeledve aztán megint volt egy jobb periódusa a venezuelainak, aki 12:10-re visszakapaszkodott. Hogy, hogy nem, Márton hajgumija pont kilazult, ezzel néhány másodpercnyi időt adva haja mellett a gondolatai rendezéséhez is: adott is zsinórban három tust ezután, lezárva az asszót (15:10) és bejutva a legjobb 32 közé. 

  • A kvalifikációs időszak első felét térdsérülése és -műtétje miatt kihagyó Márton Anna a világranglistás helyezése miatt kényszerült a 64-es táblán vívni – elsőként a magyarok közül a hétfői versenynapon, illetve összességében is a párizsi vívóversenyeken indult vívóink közül. Női kardozónk, aki Tokióban sérült lábbal is elődöntőig vívta magát és végül negyedik lett, pályafutása harmadik olimpiáján venezuelai riválissal kezd. Katherine Paredes kontinentális kvótával jutott ki, a világranglista 142. helyezettje, szóval alapesetben Márton az asszó esélyese – reméljük, ez igazolódik is. 

    A vívónővel a kiutazás előtt készítettünk interjút, melyben őszintén mesélt az elmúlt évek kihívásairól, a térdével való küzdelemről. A beszélgetés itt olvasható! 

  • A magyar úszóválogatott tagja, Telegdy-Kapás Boglárka közösségi felületén osztotta meg, hogy hétfő reggelre belázasodott.

    Na, erre így nem számítottam két nappal az úszás előtt

    – írta az úszónő, aki amellett, hogy 37,7 fokos testhőt mért, hányt is az utóbbi órákban. Telegdy-Kapás Boglárka a tervek szerint szerda délelőtt ugrik medencébe a 200 méter pillangó előfutamában.

    GettyImages-1737959134
    Fotó: Getty Images
  • A párizsi olimpia harmadik napján bemutatkoznak női kardvívóink, de többek között újra medencébe ugrik női vízilabda-válogatottunk, férfi kéziseinkre pedig sorsdöntő mérkőzés vár. Részletek itt! 

  • Czifra Bettina Lili a női tornászok egyéni összetett selejtezőjében nagyszerű teljesítménnyel 22. lett, ezzel bejutott a csütörtöki fináléba a párizsi olimpián, melyen Bácskay Csenge ugrásban a 12., Székely Zója pedig felemáskorláton a 34. pozícióban zárt.

    A Bercy Arénában zajló verseny női selejtezőjének három magyar érdekeltje a késő esti, utolsó körben mutathatta be gyakorlatait. Közülük összetettben egyedül a mindössze 17 éves Czifra volt érdekelt, aki egészen kiválóan tornázott, felemáskorláton 13,933, gerendán 13,233, talajon 12,600, míg ugrásban 12,966 pontot ért el, ezzel 52,732 ponttal végzett, mellyel biztosan, a 18. helyen jutott a 24-es fináléba, mivel országonként maximum két sportoló indulhat a döntőben, így négy előtte végzett riválisa nem jutott tovább.

    D  AS20240728104
    Fotó: Kovács Tamás / MTI

    Bácskay Csenge ugrásban elsőre 13,900, másodikra pedig 13,633 pontot kapott, így 13,766 ponttal zárt az előkelő 12. helyen. A csütörtökön újabb térdsérülést szenvedett Kovács Zsófia kiválásával lehetőséghez jutott Székely Zója, aki szombaton érkezett meg a francia fővárosba, felemáskorláton 13,433 ponttal 34. lett.

    Ezzel eldőlt, hogy mindkét nem összetett döntőjében lesz magyar, mivel Czifrát megelőzően szombaton Mészáros Krisztofer a férfiak selejtezőjéből tudott továbbjutni.

  • Rengeteg magyar sportoló volt érdekelt a párizsi olimpia második napján, vasárnap. Bemutatkoztak férfi vízilabdásaink, méghozzá győzelemmel, női kéziseink pedig második meccsükön már begyűjtötték a két pontot. A szombathoz hasonlóan vívásban a favorit magyarok, ezúttal a férfi párbajtőrözőknél, nem jutottak az éremcsaták közelébe sem, de azért akadt honfitárs, aki megvívott a becsületükért. Férfi teniszezőink közül Fucsovics Mártonra esett nagyobb figyelem, aki a Roland Garros spanyol királyát, Rafael Nadalt késztette szoros küzdelemre. A férfi kosártornán megkezdte szereplését a Dream Team, míg a női tornászoknál az amerikai sztár, a riói olimpia sportági királynője, Simone Biles meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő azt követően, hogy Tokióban visszhangos körülmények között az ötkarikás játékok közben lépett vissza, mentális panaszokra hivatkozva. A franciákat ezúttal Léon Marchand hozta hangulatba: a világklasszis úszó a férfi 400 m vegyest nyerte olimpiai rekorddal.

  • A vasárnapi versenynapon sem unatkozhattak az olimpiát követő nézők, hiszen a magyar érdekeltségek mellett több érem is átadásra került a párizsi olimpián.

    Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei:

    • Egész napos kiváló menetelése ellenére sem jött össze az újabb magyar érem, elképesztő drámában úszott el a bronzérem, Andrásfi Tibor negyedikként zárt a férfi párbajtőrözők versenyében.
    • Kós Hubert a délelőtti országos csúcsa ellenére és az esti elődöntős futamában negyedik helyen célba érve sem jutott be a 100 méteres hátúszás fináléjába – a 10. helyen zárt összesítésben. 
    • Győzelemmel mutatkoztak be férfi pólósaink az olimpián, a magyar férfivízilabda-válogatott 13–12-re múlta felül a házigazda francia csapatot a csoportkör első fordulójában.
    • Megdöntötte Michael Phelps olimpiai csúcsát 400 méter vegyesen Léon Marchand. A döntőben győzedelmeskedő francia úszó így a világrekordja után immáron az olimpiai csúcs birtokosa is – na meg persze az olimiai aranyéremé.
    • A selejtező után a döntőben is hengereltek a japánok, a 14 éves Josizava Coco nyerte a női gördeszkások versenyét. A tinédzsermezőnyben mögötte honfitársa, a 15 éves Akama Liz végzett.
    • A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca megosztott pontozással a nyolcaddöntőbe jutott a párizsi olimpia női ökölvívótornáján.
    • Nagyot küzdött, de nem jött össze a bronzérem Pupp Rékának – 5. lett az 52 kg-osok mezőnyében bronzmeccsig jutó 28 éves magyar cselgáncsozó.
    • Legyőzte brazil ellenfelét, így megvédte címét Abe Hifumi, japán arany született a férfi cselgáncsozók 66 kg-os versenyében.
    • Az előző, tokiói olimpiához hasonlóan idén is a Koreai Köztársaság női csapata bizonyult a legjobbnak az íjászoknál, Kínát legyőzve övék az aranyérem.
    • Fucsovics Márton és Marozsán Fábián is búcsúzott a párizsi olimpia tenisztornájától. Fucsovics Márton három szettben kapott ki Rafael Nadaltól, míg Marozsán Ugo Humberttel szemben maradt alul.
    • Bocsánatot kértek a párizsi olimpia szervezői a nyitóünnepség után nagy port kavaró utolsó vacsorát megjelenítő paródiájuk miatt. A rendezők elnézést kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól is, akiket feldühítettek a megnyitón látottak.
    • Megvan az olimpia második doppingesete – ezúttal egy ökölvívó esett ki idő előtt. Az érintett Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó.
    • Hiába indult jól a vasárnap számára, a legjobb nyolc között a címvédő Lee Kiefer ellen búcsúzott a párizsi olimpiától egyetlen női tőrözőnk, Pásztor Flóra.
    • A vívók párizsi viadalán honfitársának sem volt szerencséje, Siklósi Gergely drámai csatában búcsúzott a legjobb 16 között.
    • Francia aranyérem született a női hegyikerékpárosoknál, Pauline Ferrand-Prévot nyerte a viadalt. A magyar Vas Kata Blanka a 10. helyen végzett.
    • A magyar női kézilabda-válogatott az utolsó másodpercekben szerzett góllal, 25–24-re legyőzte Brazíliát a párizsi olimpia csoportkörének második mérkőzésén, ezzel fontos lépést tett a továbbjutás irányába.
    • A lovastusázó Kaizinger Balázs 17 helyet javított vasárnap tereplovaglásban a párizsi olimpián, ezzel a 45. helyen áll, és várja a hétfői folytatást.
    • Hatalmas meglepetésre a férfipárbajtőr-versenynek második kiemeltként nekivágó Koch Máté 15:10-es vereséget szenvedett a venezuelai Grabiel Lugótól, így a 32 között búcsúzni kényszerült. Akárcsak a második kiemelt Koch Máté, aki szintén a 32 között estt ki.
    • Pekler Zalán a 17., Péni István pedig a 18. helyen végzett a férfilégpuska alapversenyében, így mindketten lemaradtak a döntőről vasárnap a párizsi olimpián.
    • Major Veronika a nyolcadik helyen végzett vasárnap női légpisztolyban a párizsi olimpia sportlövőversenyeinek otthont adó chateauroux-i Francia Nemzeti Lőtéren.
    • A sportlövészet második aranyérme is kínai versenyző nyakába került a párizsi olimpián: vasárnap férfilégpisztolyban Hszie Jü diadalmaskodott.
  • Kezdődik a párizsi olimpia harmadik napja, tartsanak egész nap folyamatosan frissülő közvetítésünkkel, és nem maradnak le egyetlen fontos eseményről sem – legyen szó magyar sportolók vagy a nemzetközi világsztárok versenyeiről. Addig is böngéssze az Index olimpiai mellékletét a részletes programért és eredményekért.