új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Perceken belül medencébe ugrik férfi pólóválogatottunk, az elődöntőben Horvátország lesz a rivális. Csapatunk 2008 után jutna újra olimpiai döntőbe, kövesse velünk a mérkőzést, szurkoljunk együtt! 

  • Kikapott a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos mezőnyének elődöntőjében a törökök olimpiai, négyszeres világ-, ötszörös Európa-bajnok klasszisa, Taha Akgül, aki a negyeddöntőben Ligeti Dánielt búcsúztatta. Az eredmény egyúttal azt jelenti, hogy Ligeti Dániel nem kerül a vigaszágra, így számára véget ért a párizsi olimpia.

    Taha Akgül az elődöntőben az iráni világbajnok Amir Hosszein Zarétól kapott ki. A másik ágról a georgiai Geno Petriasvili jutott be a döntőbe.

  • Ritkán látható jelentek zajlottak le pénteken a Paris La Défense Arénában, ahol az olasz és a spanyol válogatott találkozott egymással az 5–8. helyért zajló rájátszás első mérkőzésén.

    Az olaszok két nappal korábban ötméteresekkel vesztették el a magyarok elleni negyeddöntőt, a találkozón óriási botrány tört ki, amikor a játékvezetők a második negyedben brutalitás miatt kiállították Francesco Condemit, aki egy lövés közben véletlenül eltalálta Jansik Szilárd arcát, akinek felszakadt a szemöldöke.

    Az eset miatt elvették az olaszok gólját, a magyarok kaptak egy büntetőt – melyet Manhercz Krisztián belőtt – és négy percre emberhátrányba kerültek. Az olaszok ugyan jól átvészelték ezt az időszakot, a negyedik negyedben vezettek is, de végül alulmaradtak Vogel Soma bravúrjai miatt.

    Az olaszok az eset után megóvták a mérkőzést, amit gyorsan elutasítottak, a válogatott azonban pénteken a spanyolok elleni összecsapásra sem felejtette el a történteket és „akciót” indított:

    az olaszok a himnuszok alatt a zsűrinek hátat fordítva álltak fel, majd a ráúszásra éppen Condemit – akinek automatikus eltiltását a nemzetközi szövetség eltörölte – állították oda.

    A spanyolok nem is indultak el labdára, Condemi pedig ezt követően kiült a kispadra, és felöltözött, nem is játszott már egy másodpercet sem.

    A jelképes tiltakozásnak ezzel még nem volt vége, az olaszok az első négy percben gyakorlatilag nem voltak hajlandóak támadni, védekezésben pedig mindig egy ember kiúszott ahhoz a kötélhez, ahol a kiállított játékosokok várakoznak.

    Ebben az időszakban az olaszok háromgólos hátrányba kerültek, végül 11–9-es vereséget szenvedtek, így csak a hetedik helyért játszhatnak a francia fővárosban.

  • Három versenyszám után 811 pontot szerezve a 8. helyről kezdte a laser-run küzdelmeit Szép Balázs a férfi öttusázók B elődöntőjében. A magyar versenyző hetedikként ért célba, ami azt jelenti, hogy

    Bőhm Csaba mellett Szép Balázs is kvalifikálta magát a férfi öttusázók szombati döntőjébe.

    Szép összesítésben 1499 pontot szerezve hetedikként zárta a férfi öttusázók B elődöntőjét.

  • A lovaglás és bónusz vívás után Szép Balázs 508 pontot szerezve a 10. helyen állt, amikor a versenyzők a 200 méteres gyorsúszás számában is összemérték erejüket a férfi öttusázók B elődöntőjében a párizsi olimpián.

    Szép Balázs 2:03.81-es időeredménnyel negyedikként ért célba, amellyel 303 pontot szerzett.

    Ez azt jelenti, hogy a magyar versenyző összesítésben 811 pontot elérve a 8. pozícióból várhatja a folytatást, vagyis a laser-run küzdelmeit.

  • A férfi súlyemelők 89 kilós kategóriáját a bolgár Karlosz Naszar nyerte összetett világcsúccsal a párizsi olimpia pénteki versenynapján.

    Karlosz Naszar
    Karlosz Naszar
    Fotó: Getty Images

    A 20 éves Naszar, aki bolgár anya és libanoni apa gyermekeként éppen a nyári játékoknak otthont adó francia fővárosban született, szakításban még ugyanúgy 180 kilót teljesített, mint a fogásnemi világrekordot 182 kilogrammal tartó kolumbiai Yeison Lopez. Lökésben azonban jócskán rávert vetélytársára, és végül 404 kilós összetett világcsúccsal nyert a 390 kilóig jutott dél-amerikai rivális előtt. Naszar a második fogásnemben saját korábbi rekordját javította tovább egy kilóval 224 kilóra.

    A bolgár emelő még nem volt 18 esztendős, amikor 2021-ben, Taskentben a sportág egyik legfiatalabbjaként írta át a csúcslistát a felnőttek 81 kilogrammos kategóriájában, s lett első ízben világbajnok. Emellett 2023-ban és idén is Európa-bajnoki címet szerzett összetettben.

    A párizsi ötkarikás versengésben a bronzérmet az olasz Antonino Pizzolato, a 2021-es tokiói olimpia 81 kilós súlycsoportjának harmadik helyezettje érdemelte ki 384 kilóval.

  • Szexuális zaklatás miatt a francia rendőrség őrizetbe vett egy párizsi olimpián szerepelt egyiptomi birkózót.

    A hatóságok nem hozták nyilvánosságra az olimpikon nevét, azonban az egyiptomi küldöttség közölte, hogy a Tokióban bronzérmes, ötszörös Afrika-bajnok Mohamed Ibrahim el-Szajedet állították elő péntek hajnalban egy kávézó előtt, mert a vád szerint megfogta egy nő fenekét.

    Egyiptom olimpiai bizottsága bejelentette, hogy vizsgálatot indít a 26 éves versenyző ellen, aki szerdán egy vereséggel zárt a kötöttfogású 67 kilogrammosoknál Párizsban, és pénteken hazautazott volna.

  • Németország jutott elsőként döntőbe a párizsi olimpia férfi kézilabdatornáján, miután a pénteki, lille-i elődöntőben 25–24-re legyőzte Spanyolországot.

    A németek többször is elléptek három-négy góllal, de ellenfelük rendre visszazárkózott. A legutóbbi olimpián, illetve az előző két világbajnokságon egyaránt bronzérmes spanyolok az 51. percben vezettek először, de az utolsó hét és fél percben nem találtak a hálóba.

    A németeknél Renars Uscins hat gólt lőtt, a kapuban Andreas Wolff 22 védéssel, 49 százalékos hatékonysággal zárt. A túloldalon a Szeged jobbátlövője, Imanol Garciandía két, a Veszprém irányítója, Agustín Casado négy alkalommal talált be. Utóbbi klubtársa, a kapus Rodrigo Corrales két védéssel zárt.

    A német férfi válogatott vasárnap ötödször szerepel olimpiai döntőben, 1936-ban és 1980-ban arany-, 1984-ben és 2004-ben ezüstérmes lett. A másik elődöntős mérkőzésen Szlovénia és Dánia mérkőzik meg 21.30-kor. 

  • A női birkózók 76 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Nagy Bernadett indiai, míg a szabadfogású 65 kilogrammosok között Muszukajev Iszmail kirgiz ellenféllel kezd szombaton a párizsi olimpia nyolcaddöntőjében – adta hírül az MTI.

    A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Nagy a tavalyi U23-as világbajnok Reetika Reetika ellen lép szőnyegre, és ha sikerül legyőznie a 21 éves ázsiai riválisát, akkor a legjobb nyolc között várhatóan a világbajnoki ezüst- és bronzérmes kirgiz Ajperi Medet Kizi jelentheti a következő akadályt.

    A kiemeltek közül a felső ágra került még a román Eb-harmadik Catalina Axente és a Pánamerikai Játékok-győztes kubai Milaimys Marin is, a pénteki sorsoláson pedig kiderült, hogy kínai, amerikai és bolgár birkózó került még az ágára.

    A harmadik helyen kiemelt, világbajnoki címvédő Muszukajev Iszmail az egy kategóriával feljebb, 70 kilóban vb-ezüstérmes Ernazar Akmatalijevvel csap össze a legjobb 16 között, majd a negyeddöntőben találkozhat az olimpiai ezüst- és bronzérmes, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok azeri Haji Aliyevvel, akit a budapesti rangsorversenyen pontozással múlt felül.

    A kiemeltek közül a 2022-ben világbajnok iráni Rahman Amuzad, és az idei albán kontinensbajnok, Islam Dudaev is az alsó ágra került, emellett mexikói, szamoai és amerikai birkózók szerepelnek az ágon.

    Muszukajevet az A szőnyeg kilencedik mérkőzésén, míg Nagy Bernadettet a B szőnyeg negyedik meccsén szólítják először szőnyegre.

  • A bónusz vívással folytatódott a férfi öttusázók küzdelme a B jelű elődöntőben. Szép Balázs az olasz Giorgio Malan ellen lépett a pástra. Az asszót Malan nyerte, a magyar versenyzőnek így nem jött össze a plusz pont.

    A magyar versenyző egyébként remekül kezdte a pénteki elődöntőt, lovaglásban 293 pontot ért el a megszerezthető 300-ből.

  • A német válogatott nyerte meg a bronzérmet a párizsi olimpia női labdarúgótornáján, miután a harmadik helyért rendezett pénteki összecsapáson 1–0-ra verte a spanyolokat Lyonban.

    A találkozó egyetlen gólját Giulia Gwinn szerezte a 64. percben 11-esből, a világbajnok és olimpiai újonc spanyolok a 98. percben büntetőt rontottak. A németek a 2016-os aranyérem után állhattak ismét ötkarikás dobogóra.

    Eredmény, labdarúgás, nők, bronzmérkőzés:

    • Németország–Spanyolország 1–0 (0–0)

    később, férfi döntő:

    • Franciaország–Spanyolország, Parc des Princes 18.00
  • Csütörtökön az öttusa is bemutatkozott a párizsi olimpián. A verseny a rangsoroló vívással kezdődött, a 36 fős mezőny találkozik egymással, így egy sportolóra 35 asszó vár. Szép Balázs 18 győzelemmel és 17 vereséggel, 215 ponttal a 18. helyről várta a mai folytatást.

    Bőhm Csaba után a férfi mezőny második magyar versenyzője lovaglással kezdte a pénteken a B jelű elődöntőt.

    Szép Balázs egy verőhibával 293 pontot szerzett lovaglásban, remek teljesítménnyel alapozta meg a napot.

    Mint azt korábban megírtuk, a másik magyar versenyző, Bőhm Csaba a 14. helyről kezdte meg a férfi öttusa A jelű elődöntőjét, és végül a 8. helyet szerezte meg, ezzel ott van a szombati döntőben.

  • Sporttörténelmet írva bejutott a női tekvandósok 67 kilogrammos mezőnyének döntőjébe Márton Viviana, aki az első helyen kiemelt belga Sarah Chaarit győzte le két menetben.

    A fináléba jutást a sportoló és edzője is hatalmas kiáltással nyugtázta, Márton Viviana még táncot is lejtett a páston örömében.

    „Mindig nagyon motivál, ha a közönség ennyire szeret. Csak csináltam azt, ami a feladatom, nekik pedig ez láthatóan tetszett” – mondta az MTI kérdésére a már biztos olimpiai érmes Márton Viviana.

    A sportoló elárulta, akárcsak a délelőtti meccse után, a most követő négyórás várakozásban is vár rá egy masszázs, kis evés, és talán aludni is tud egy kicsit.

    Márton Viviana a döntőben egy szerb tekvandóssal, a harmadik helyen kiemelt Alekszandra Perisiccsel küzdhet meg az aranyéremért a tervek szerint pénteken 21.19-kor kezdődő fináléban.

  • Felhős az idő a Párizs melletti Vaires-sur-Marne vizes központjában, de csapadék nem hullott az égből. A magyar éremeső viszont megadatott, két ezüst és egy bronz a pénteki termés. Csipes Tamara fejében ott motoszkált, hogy ez az utolsó tánc, Tótka Sándor pedig elárulta, Kobe Braynt adott neki erőt. Részletek itt!

  • A kínai Csen Ji-ven diadalmaskodott a nők három méteres műugróversenyében pénteken a párizsi olimpián.

    A szinkronműugrásban aranyérmes kínai kettős tagjai közül az egyéniben vb-ezüstérmes Csen szerepelt jobban, öt ugrása közül négy a legjobb volt az adott körben, így magabiztos előnnyel győzött. Párostársa, az egyéniben aktuális világbajnok Csang Ja-ni első ugrása nem sikerült remekül, és bár a folytatásban nyújtott teljesítményével fel tudott zárkózni a dobogóra, az ezüstérmet a Rio de Janeiróban szinkronműugrásban harmadik ausztrál Maddison Keeney megkaparintotta előle.

    A nyolc műugrószámból ez volt a hetedik a francia fővárosban, valamennyi kínai sikerrel zárult. Mióta nyolc számban osztanak érmeket műugrásban, háromszor - 2008-ban, 2016-ban és három éve - zártak hét arannyal a kínaiak, de söprésre, azaz hogy minden elsőséget begyűjtsenek, még nem volt példa. Az utolsó szám a szombati férfi toronyugrás lesz Párizsban.

    Eredmény:

    műugrás, női 3 m:

    1. Csen Ji-ven (Kína) 376,00 pont

    2. Maddison Keeney (Ausztrália) 343,10

    3. Csang Ja-ni (Kína) 318,75

  • A második menet elején testrúgással talált Márton Viviana, amiért a magyar sportoló két pontot kapott. Ezután egy fejrúgást is végrehajtott, amit a challange kikérését követően érvényesnek találtak, így fél perc után 5:0-ra vezetett a 18 éves, Spanyolországban készülő Márton.

    Ezután egy újabb pontot szerzett Márton Viviana, majd Chaari is betalált, így az utolsó percre 6:2-es magyar előnnyel vághattak neki a felek. 

    A belga versenyző elnyűhetetlenül ment előre a hajrában, nagy nyomást helyezve Mártonra, aki a pástról való kilépés miatt kapott egy újabb pontot, amire a magyar sportoló hárompontos fejrúgással válaszolt. 

    Az utolsó másodpercre 11:10-es előnybe került Márton Viviana, ami azt jelenti, hogy 2:0-s győzelmének köszönhetően bejutott az olimpiai döntőbe, első magyar tekvandósként.

    A döntőt a tervek szerint péntek este 21.19-kor rendezik.

  • Első magyar női tekvandósként várhatta az elődöntőt Márton Viviana. A 18 éves, 12. helyen kiemelt sportoló ellenfele az a belga Sarah Chaari, aki már 17 évesen világbajnok lett, és egyben ő az olimpia első kiemeltje a súlycsoportban.

    Márton Vivana kék sisakban lépett pástra, míg ellenfele pirosban igyekezett fogást találni magyar riválisán. A belga egy testrúgással, valamint egy intésnek köszönhetően 3:0-val kezdett, ezután Márton szerzett pontot, majd egy fejrúgással már a vezetést is átvette, kevesebb mint 50 másodperccel a menet vége előtt. Márton Viviana ezután egy újabb testrúgást hajtott végre, amiért először megkapta a pontot, ám később elvették tőle.

    Az első két perc 4:4-el ért véget, a segédpontot azonban Márton Viviana kapta, amivel megnyerte a menetet.

  • A döntőbe jutásért lép pástra a 18 éves Márton Viviana a női tekvandósok 67 kilogrammos mezőnyében péntek délután.

    A nap elején egy elefántcsontparti, majd egy amerikai versenyzőt búcsúztatva jutott be a legjobb négy közé, ahol a belga világbajnok, Sarah Chaari vár rá.

  • A tekvandós Márton Viviana kiélezett mérkőzésen 2–1-re nyert az amerikai Kristina Teachout ellen, ezzel bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpia 67 kilogrammos súlycsoportjában. A küzdelem után elmondta, ő volt erősebb fejben, ez segítette győzelemre. 

    „A masszőröm kilazított, majd aludtam egyet, és ettem. Utána már el is kellett kezdenem melegíteni” – elevenítette fel a többórás várakozást Márton, aki először találkozott pályafutása során az amerikaival.

    Az első menet után tudtam, hogy stabilnak kell lennem, nem szabad hátrafelé mozognom, erre sokkal jobban vigyáztam. Hasonló stílusunk van, nagyon erős volt, de fejben szerintem jobban bírtam a végét. Az biztos, hogy a folytatásban is minden meccs kemény lesz, én a munkámat végzem majd, azt, amire kér az edzőm

    – mondta Márton, aki így már biztosan éremért küzdhet az impozáns Grand Palais-ben.

    Márton a döntőbe jutásért, a kiírás szerint 16.11 órakor az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaarival találkozik.

  • Az osztrák Valentin Bontus nyerte a férfi kitesurf versenyszámát a párizsi olimpián, aki mind a három futamot megnyerte – adta hírül az MTI.

    A marseille-i jachtkikötőben rendezett – és többször halasztott – döntőben a második helyen a szlovén Toni Vodisek, harmadikon a szingapúri Maximilian Maeder végzett.

    A kitesurf most debütált az ötkarikás játékokon.

    férfi kitesurf, olimpiai bajnok:

    • Valentin Bontus (Ausztria)
    • 2. Toni Vodisek (Szlovénia)
    • 3. Maximilian Maeder (Szingapúr)
  • Ma eddig egy aranyat, két ezüstöt és két bronzot szereztek a mieink, ezzel 4–5–5-tel a 13. helyen állunk az éremtáblán.

    Érmek a 2024-es olimpián

    OrszágAranyEzüstBronzΣÖsszesen
    1.Egyesült Államok 30 38 35 103
    2.Kína 30 25 19 74
    3.Ausztrália 18 14 14 46
    4.Franciaország 14 19 22 55
    5.Nagy-Britannia 14 17 21 52
    6.Japán 13 8 13 34
    7.Koreai Köztársaság 13 8 7 28
    8.Hollandia 11 6 8 25
    9.Olaszország 10 11 9 30
    10.Németország 10 9 6 25
    11.Új-Zéland 6 6 2 14
    12.Kanada 6 5 11 22
    13.Magyarország 4 5 5 14

    A teljes tabellát itt böngészheti!

  • A csoportjában csak negyedik helyezett szerb férfi vízilabda-válogatott a péntek délutáni elődöntőben magabiztos győzelmet aratott Egyesült Államok ellen, így bejutott a vasárnapi fináléba. A kétszeres címvédő szerb csapat a második negyedben épített ki kétgólos előnyt, amelyet a hátralévő két negyedben megtartott, sőt a záró játékrészben gólt sem kapott, a vége 10–6. 

    A szerbek legeredményesebb játékosa Nikola Dedovics volt, aki öt lövéséből négy gólt szerzett. 

    Nikola Dedovics
    Nikola Dedovics
    Fotó: Quinn Rooney/Getty Images

    Szerbia ezzel zsinórban harmadszor jutott olimpiai döntőbe, 2008 óta pedig minden olimpián érmet szerzett. Idén sem lesz másképpen. A fináléban a szerbek Magyarországgal vagy Horvátországgal találkoznak. 

    A Magyarország–Horvátország elődöntőt 19.35-kor rendezik, az Indexen pedig élőben közvetítjük. 

  • Párizs legendás épülete, a Grand Palais két sportág küzdelmeinek ad otthont, mégpedig a vívásnak és a tekvandónak. A szervezőknek azonban nem okozott gondot a szűkös határidő, csupán 48 óra alatt új helyszínt varázsoltak a híres létesítményből. Mutatjuk, hogyan.

  • Két éve vártunk rá, de az élet másképp írta a forgatókönyvet. A párizsi olimpia egyik csúcseseményének ígérkezett az amerikai Sydney McLaughlin és a holland Femke Bol összecsapása a női 400 méteres gátfutás döntőjében. A várt nagy csata azonban elmaradt, az amerikai hölgy hatalmas világcsúccsal, tíz méter előnnyel megszerezte élete harmadik olimpiai bajnoki címét. Bol összeroppant a várakozások súlya alatt, és kiábrándító futással még az ezüstéremről is lecsúszott.

    Hogy mennyire uralja a női 400 méteres gátfutást Sydney McLaughlin-Levrone és Femke Bol, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a csütörtöki olimpiai döntő előtt minden idők 20 legjobb eredménye közöl tizenhét kettejük nevéhez fűződött; tíz az amerikaié, hét a hollandé, a maradék három McLaughlin-Levrone honfitársáé, Dalillah Muhammadé.

    Ehhez képest szinte hihetetlen, hogy korábban mindössze kétszer találkoztak, a tokiói olimpia döntőjében és a 2022-es eugene-i világbajnokság fináléjában. Mindkétszer McLaughlin győzött, és mindkétszer világcsúcsra volt szüksége ehhez a New Jersey-ből érkező az amerikai hölgynek.

    A harmadik összecsapásra csütörtökön került sor, egy nappal McLaughlin-Levrone huszonötödik születésnapja után.

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Bőhm Csaba a 14. helyről kezdte meg a férfi öttusa elődöntőjét, és végül a 8. helyet szerezte meg, ezzel ott van a szombati döntőben.

    A június közepén világbajnok, pár héttel korábban a világkupadöntőn is aranyérmes magyar versenyző az A csoportban szerepelt az elődöntőben, ahonnan a 18 fős mezőnyből kilencen kerültek a szombati fináléba.

    Bőhm csütörtökön nem tudta hozni korábbi jó teljesítményét, nem jöttek neki a tusok, így az Észak-párizsi Arénában rendezett körvívásban csak 13 győzelmet aratott, miközben 22 ellenfelétől vereséget szenvedett. A kínai vb-n és a május végi, törökországi vk-döntőn is 22 sikeres asszója volt, ami jól érzékelteti, mennyivel nehezebb helyzetbe került most.

    A pénteki folytatás már a Versailles-i kastély kertjében kialakított csodálatos versenyközpontban következett. Bőhm a 14. helyről kezdett, innen kellett felkapaszkodnia az első kilenc közé.

    Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is van lovaglás. Ez most hibátlanul sikerült a magyar versenyzőnek, aki aztán a bónuszvívásban is gyűjtött négy pontot két ellenfél legyőzésével. A 200 méteres úszásban, amelyre - tömött lelátók előtt - 25 méteres mobilmedencében került sor, 1:59.50 perccel a második legjobb időt érte el. A koncentrált és eredményes versenyzés eredményeként a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak már kilencedikként vághatott neki.

    A kombinált szám az erőssége, de most nem ment minden zökkenőmenetesen: futása rendben volt, de a lövészetben akadtak gondok. Az első még közepesen sikerült, de a másodikban nagyjából kétszer annyi időt töltött a lőállásban, mint általában szokott. Ezúttal egyik sorozata sem volt tökéletes, emiatt végig a kilencedik hely környéként volt, végül a francia Valentin Prades-ot utolérve és lehagyva nyolcadik lett. A mezőny első felében haladók a végére lelassítottak, Bőhm és Prades mögött viszont nagy volt az űr. A magyar versenyző a közepes lövészettel is a negyedik időt érte el 10:04.64 perccel az utolsó, összetett számban.

    A B csoport elődöntőjét, amelyben ott lesz Szép Balázs, 17 órától rendezik.

    A döntőre szombaton 17.30-tól kerül sor

  • A tekvandós Márton Viviana a női 67 kilogrammos súlycsoportjában a nyolcaddöntőben az elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le a Grand Palais-ben, így bejutott a negyeddöntőbe, ahol az amerikai Kristina Teachout volt az ellenfele.

    Az első menetet a 13. kiemelt amerikai nyerte meg 8:6-ra, de nagy csatában 10:9-cal Márton Viviana egyenlített, a mindent eldöntő felvonásban pedig 16:10-re nyert, így már elődöntős Párizsban!

    Márton a döntőbe jutásért a kiírás szerint 16.11 órakor az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaarival találkozik. 

  • „Azt hiszem, számomra véget ért a 2024-es párizsi olimpia” – írta a közösségi médiában Noah Lyles olimpiai bajnok síkfutó. A férfi 100 méteres síkfutás olimpiai bajnokát tegnap kerekesszékben vitték le a pályáról, miután a férfi 200 méteres síkfutás döntőjében bronzérmet nyert a párizsi olimpián. Utána derült ki, hogy a verseny előtt pozitív lett a tesztje Covid-19-re.

    Nem ilyen olimpiáról álmodtam, mégis öröm van a szívemben. Remélem, mindenkinek tetszett a műsor. Akár nekem szurkoltál, akár ellenem, azt azért be kell ismerned, hogy nézted

    – jegyezte meg viccesen Lyles Noah.

    Noah Lyles még érdekelt lett volna a 4x100 méteres férfi síkfutás döntőjében, de most úgy tűnik, kénytelen lesz kihagyni.

  • Miután hosszas vizsgálatokat követően a Paulina Paszek, Jule Marie Hake és a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős is megkapta a bronzot, a magyar és a német páros tagjai együtt ünnepeltek, sőt, még az ezüstérmes Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is csatlakoztak a bronzosokhoz.

    Helyszíni összefoglaló a kajak-kenu pénteki döntőiről itt!

  • Kisebb meglepetésre a 19 esztendős brit Toby Roberts nyerte az összetettet a férfi sportmászóknál a párizsi olimpián, pénteken. A sportmászás három éve Tokióban debütált az ötkarikás játékok programján, akkor a három szám – gyorsasági (speed), ügyességi (boulder) és nehézségi (lead) – kombinált eredménye alapján hirdettek olimpiai bajnokot. A francia fővárosban az ügyességi és nehézségi együtt alkot egy éremosztó számot, a már lezajlott gyorsasági számot pedig külön rendezték. A nyolcas finálé nehézségét az adta, hogy míg a selejtezőben két nap eltéréssel rendezték az ügyességi és nehézségi számot, addig ezúttal egy napon belül kellett teljesíteni ezeket.

    A négy boulderútvonal tetejének elérése egyenként 25 pontot ért, ezek mindegyikére négy-négy perc állt a rendelkezésre, majd kevesebb mint egy óra szünet után következett a nehézségi mászás, itt köteles biztosítással hat perc és egyetlen kísérlet állt a mászók rendelkezésére a 100 pontot érő topfogás elérésére.

    A három éve, Tokióban meglepetésre diadalmaskodó spanyol címvédő, Alberto Ginés López az ügyességi mászásoknál nem teljesített jól, 24,1 ponttal holtversenyben a hetedik helyen állt a sportág egyik klasszisával, az ötszörös világbajnok cseh Adam Ondrával, ezután a blokk után a japán Anraku Szorato állt az élen 69,3 ponttal.

    Az már a nehézségi mászást először teljesítő, a számban vb-bronzérmes brit Hamish McArthur mászása után biztossá vált, hogy sem a spanyol, sem a cseh mászó nem lesz olimpiai bajnok, ennek ellenére mindketten nagyon szépen másztak, közel a topfogáshoz. A technikás fogások helyett inkább az erőre és az állóképességre alapozó útvonalon a Tokióban bronzérmes, világbajnoki címvédő osztrák Jakob Schubert kis híján elérte a fal tetejét, 96 pontot szerzett az ügyességiben összegyűjtött 43,6 pontja mellé, ezzel Ondrával együtt övé lett a legjobb eredmény leadben.

    Őt az ügyességi számban közel húsz ponttal megelőző brit Tony Roberts utasította maga mögé, miután majdnem olyan jól teljesítette a nehézségi számot, mint Schubert. Utolsóként a 17 éves Anraku állt oda a falhoz, aki tavaly világbajnoki ezüstérmet nyert a nehézségi számban: egy bravúros fordulást is végrehajtott mászás közben, az osztrák riválisát meg is tudta előzni az összesített eredményben, ám váratlanul korán leesett. Így be kellett érnie a második hellyel Roberts mögött, aki 19 esztendősen lett olimpiai bajnok, míg Schubert három év elteltével újfent harmadikként zárt.

  • A férfi C–1 1000 méteren a B döntőben Fejes Dániel a harmadik helyen zárt, az A-ban pedig Adolf Balázsért szurkolhattunk.

    Az 5000 méteren (2×) és maratoni távon is világbajnok kenus 1000 méteren a várakozásoknak megfelelően lassabban rajtolt, ezúttal viszont sajnos a hajrája sem sikerült erősen, így a hetedik helyen zárt, a háromszoros világbajnok cseh Marian Fuksa pályafutása első olimpiai aranyát zsebelhette be.