új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eltűnt középről a színpad, mi pedig az előző percekben végigkövethettük az olimpiai láng útját, amely megérkezett a Stade de France-ba. Hogy aztán hamarosan elaludjon. De előbb még jönnek a beszédek, érkezik Thomas Bach NOB-elnök és Tony Estanguet, az olimpiai játékok szervezőbizottségéának elnöke.

  • Elköszöntünk az Arany Utazótól, következhet a buli. Most nagyjából fél óráig zenészek, zenekarok veszik át a terepet, elsőként a francia Phoenix lép fel. Ezt követően a belga énekes-dalszerző Angéle, a francia Air, vagy a szintén „hazai színpadon” fellépő Kavinsky bővülheti el a közönséget.

  • Az Arany Utazó küldetése a végéhez közeledik, mivel összeállt az olimpiai ötkarika, amely a Stade de France küzdőtere felett jó 10 méterrel lóg a levegőben. Ezt követően pedig a párizsi olimpia legemlékezetesebb pillanatait idézhetjük fel újra egy rövidfilmben. Érzelmek, hatalmas győzelmek, bánat- és örömkönnyek, világrekordok, minden volt az elmúlt két és fél hétben, amit az olimpia adhatott a sportnak. Pillanatok, amelyekre örökké emlékezni fogunk. 

  • Már javában zajlik a 2024-es párizsi olimpia záróünnepsége a Stade de France-ban. Most megmutatjuk, hogyan vonultak be a magyar olimpikonok a híres stadionba:

  • Rengeteg táncos – ókori olimpiai sportoló – lepte el a színpadot és keltette életre az olimpiai ötkarikát. Minden kontinensen egyet. Az egyik karikánál jelent meg Benjamin Bernheim operaénekes, a másiknál Alain Roche egy függőlegesen a levegőbe emelt zongorán kezdte el játszani a Himnuszt Apollóhoz. Ezzel lezárult az ókori olimpiák korszaka. Most pedig elkezdődött a procedúra, amely alatt szépen lassan egyesül az öt olimpiai karika. 

  • Az Arany Utazó, a show-műsor főszereplője a görög himnusz után találkozott az olimpiai szellemmel, megjelent előtte Niké, a győzelem istennője szobor formájában – amely a Louvre-ban található –, a lelátón pedig a nézők segítségével kirajzolódott az olimpiai ötkarika. 

  • Elkezdődött maga a show-műsor, a főszereplő az Arany Utazó, az arany színű ruhába öltözött alakot Arthur Cadre táncművész alakítja. Az Arany Utazó elnevezés a Voyager űrszondákkal a világűrbe küldött arany színű lemezre utal. Elhangzott a görög himnusz feldolgozása is, miközben a megnyitó szajnai lovasa hozta a görög zászlót. 

  • Több mint 45 ezer önkéntes – 150 országból – segítette a párizsi olimpia lebonyolítását, minden harmadik önkéntes 25 év alatti volt, de voltak 60 év felettiek is, akik segítették a szervezők munkáját. A még Párizsban lévő önkénteseket szólították a színpadra. Ezt követően beiktattak négy megválasztott sportolót a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, megbízatásuk pedig nyolc évre szól. Egyúttal Gyurta Dániel számára a mai az utolsó nap, mint NOB-tag, az ő megbízatása lejárt. 

    A NOB sportolói bizottságának újonnan megválasztott tagjai: a hétszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Allyson Felix, a korábbi Eb-bronzérmes német tornásznő, Kim Bui, a kajakszlalomban háromszoros olimpiai bajnok ausztrál Jessica Fox, valamint a Tokióban párosban olimpiai bronzérmes teniszező, új-zélandi Marcus Daniell.

  • Örökké emlékezetes pillanatok születtek az elmúlt 18 napban a párizsi olimpián, az Eurosport pedig összeszedte egy rövid videóban az összes magyar érdekeltségű érmet. Elevenítsük fel újra a magyar sportolók legnagyobb sikereit! 

  • Következik az olimpia utolsó díjátadó ceremóniája, a női maraton dobogósai vehetik át érmeiket Thomas Bachtól és Sebastian Coe-tól, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökétől. Az aranyérmet a holland Sifan Hassan óriási hajrával nyerte, az ezüst az etióp Tigst Assefa, a bronz pedig a kenyai Hellen Obiri nyakába kerül. Jöhet a holland himnusz. 

  • Az összes sportoló megérkezett a stadionba, a műsorközlő pedig ennek apropóján közös éneklésre invitálja a résztvevőket. Több francia szám is elhangzott, most pedig jöhetnek a nemzetközi kedvencek – többek között az örök klasszikus We Are the Champions című dal a Queentől. 

  • Közben pedig a zenekar folyamatos zenével fogadja a résztvevőket. Most már nincs szó arról, hogy ábécérendben vonulnának a nemzetek küldöttségei, teljesen összevissza vannak már a sportolók. Telnek-múlnak a percek, Párizsban pedig besötétedett. 

  • Így érkezhetnek a stadion két oldaláról a sportolók, sportvezetők, edzők. A magyar küldöttség még Párizsban lévő tagjai is bevonultak a Stade de France-ba, így már a stadionban van az órákkal ezelőtt olimpiai bajnoki címet nyerő öttusázó, Gulyás Michelle, valamint a szintén olimpiai bajnok tekvandós Márton Viviana. De a magyar csapattal vonultak be atlétáink is, így Kerekes Gréta, Kozák Luca, vagy a rúdugró Klekner Hanga is megérkezett. Viszonylag a menet elején jött a magyar csapat. 

    A szervezők úgy számoltak, hogy nagyjából 9 ezer főnyi sportoló, edző, szakvezető foglalhatja el helyét a következő nagyjából fél órában.

  • A hagyományoknak megfelelően most is a görög olimpiai csapat még Párizsban lévő tagjai érkeztek elsőként, a görög zászlót Emmanouil Karalisz rúdugró viszi, aki bronzérmet nyert a játékokon. És közben megérkezett a magyar zászló is, Csipes Tamara és Milák Kristóf jóvoltából. Minden sportoló mosolyog, remek a hangulat, önfeledt ünneplés zajlik a stadionban. Most már egyik atléta, úszó vagy bármely sportág képviselője sem feszült, a játékok végeztével kezdődhet az ünneplés. 

  • Elkezdődött a hivatalos program a 80 ezer fős Stade de France-ban. A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron köszöntötte Thomas Bach NOB-elnököt, majd lejátsszák a francia himnuszt. Eközben felhúzzák a stadionban a francia és olimpiai zászlót is. 

    GettyImages-2165875998
    Fotó: Getty Images
  • A franciák úszóklasszisa, aki négy aranyérmet és egy bronzot nyert a játékokon, érkezett elsőként, feladata pedig az volt, hogy az olimpiai láng egy darabját kis lámpásban indítsa ma esti útjára. Marchand a lánggal a Stade de France irányába indult. 

  • Megtelt a Stade de France, elkezdődött a párizsi olimpia záróünnepsége. A ceremónia középpontjában a „Rekordok” állnak, ezt a témát választotta Thomas Jolly, a show-műsor művészeti igazgatója. A 80 ezer fős Stade de France-ban fesztiválhangulat van, a műsor pedig csodálatos módja lesz annak, hogy közösen ünnepeljük a sportteljesítményükkel kiemelkedő sportolókat, és a fair play szellemét. Az ünnepség ott kezdődik, ahol a megnyitó befejeződött, tehát a hőlégballonnál, amely az olimpiai lángot őrizte. 

    GettyImages-2166356788
    Fotó: Getty Images

    A megnyitón az időjárás nem volt kedvező, szinte végig zuhogott az eső, most viszont remek körülmények vannak Párizsban, az ég tiszta, és még látni a lemenő napot ezekben a percekben. 

  • A női kézilabdatorna álomcsapatába beválasztott Klujber Katrin már tud örülni annak, hogy a magyar válogatott a hatodik helyen végzett a párizsi olimpián – adta hírül az MTI.

    „Nagyon durva érzés volt, amikor megtudtam. Egyrészt nem számítottam rá, másrészt voltam már álomcsapatban korábbi világversenyen, de az olimpia más” – nyilatkozta klubja, a Ferencváros honlapján a jobbátlövő, aki a góllövőlista harmadik helyén végzett 38 találattal.

    Hozzátette, nem érezte csúcsformában magát, különösen a torna elején. Aztán fordulóról fordulóra javult a teljesítménye, de az Angola elleni csoportmeccs végén egy kicsit megtört, mert magára vette, hogy a kihagyott büntetője miatt nem nyertek a magyarok.

    Szerencsére nem ezen múlt a továbbjutás, a negyeddöntőben pedig mindent egy lapra tettem fel. Nagyon akartuk azt a meccset a svédek ellen, próbáltam menni, mint az állat, de sajnos ez sem volt elég, úgyhogy egy kicsit lelombozódtam. Arra a tíz másodpercre nem jó visszagondolni, mert az előtte lévő csaknem hatvan percben kiharcolhattuk volna a négy közé kerülést. Eltelt néhány nap, most már azért tudok örülni a hatodik helynek, pláne, ha arra gondolok, hogy milyen meccseket játszottunk, illetve Tokióhoz képest előrébb léptünk egyet

    – fogalmazott Klujber Katrin, aki megjegyezte: mindenhogyan – lelkileg, testileg, fejben – nagyon sok volt neki az elmúlt időszak.

    A bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő FTC már elkezdte a nyári felkészülést, de Klujber Katrinnak és a többi olimpikonnak csak augusztus 19-én kell edzésre jelentkeznie.

    A magyar válogatott két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel csoportja harmadik helyén végzett a párizsi olimpián, a negyeddöntőben pedig hosszabbításban kapott ki a svédektől.

  • Bámulatos trükkökkel kápráztatta el a közönséget Párizsban az a BMX-es, aki megszólalásig hasonlít az angol labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányára, David Beckhamre. Jó pár ember szentül meg is volt győződve arról, hogy a brit sportikon csinálja a show-t nekik.

    Ez persze nem így volt, Beckham ugyanis egyetlen sporteseményen sem vett részt a 2024-es nyári olimpián, írja a The Sun.

    A labdarúgóikon hasonmása – valódi nevén Alex Jumelin – azt a feladatot kapta a szervezőktől, hogy 12 napon át szórakoztassa a nézőket az olimpia alatt.

    Tény, hogy fizimiskában Jumelin nagyon hasonlít Beckhamre. Minden bizonnyal jó eséllyel pályázna az első helyre egy hasonmásversenyen.

  • Egy olimpián nem csak a világcsúcsok és a győzelmek érdemelnek ünneplést, ennek legszebb bizonyítéka az a tapsvihar, amit a bhutáni Kinzang Lhamo kapott, aki másfél órával a győztes Sifan Hassan után ért célba a női maratonfutás számában 3:52:59-es idővel.

  • Vasárnap este 9 órakor kezdődik a párizsi olimpia záróünnepsége, a nagy volumenű esemény előtt már javában zajlanak az előkészületek, gyakorolnak a táncosok, zenészek, minden bizonnyal lehengerlő látványvilággal fog szolgálni a ceremónia. A helyszínre a nézők beengedése már elkezdődött, két óra múlva pedig kezdés. 

    GettyImages-2165752503
    Fotó: Oscar J. Barroso / Europa Press / Getty Images

    A tervek szerint a záróceremónia 2 óra 30 percig fog tartani.  

  • Hat arany, hét ezüst, hat bronz. Ennyi lett a magyar mérleg a 2024-es párizsi olimpián. Lehetett volna jobb, de bőven lehetett volna gyengébb is, hiszen meglepetésérmek is bőven vannak ebben a majdnem 20 éremben, úgyhogy összeszedtük, hogy kik és milyen sportágban járultak hozzá a magyar terméshez. Arról pedig, hogy hány érmet szereztek sportolóink az utóbbi olimpiákon, itt olvashat. 

    Aranyérmek:

    • Kós Hubert – 200 méteres hátúszás
    • Férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely)
    • Milák Kristóf – 100 méteres pillangó
    • Rasovszky Kristóf – 10 kilométeres nyílt vízi úszás
    • Márton Viviána – tekvandó, női, 67 kilogramm
    • Gulyás Michelle – női öttusa, egyéni

    Ezüstérmek:

    • Milák Kritóf – 200 méteres pillangó
    • Férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szatmári András)
    • Halász Bence – férfi kalapácsvetés
    • Női kajak kettes, 500 méter – Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra
    • Férfi kajak kettes, 500 méter – Tótka Sándor, Nádas Bence
    • Férfi kajak egyes, 1000 méter – Varga Ádám
    • Női kajak egyes, 500 méter – Csipes Tamara

    Bronzérmek: 

    • Muhari Eszter – női párbajtőr, egyéni
    • Major Veronika – Női sportpisztoly, 10 méter
    • Női kajak négyes, 500 méter – Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Pupp Noémi
    • Betlehem Dávid – 10 kilométeres nyíl vízi úszás
    • Női kajak kettes, 500 méter – Fojt Sára, Pupp Noémi
    • Férfi kajak egyes, 1000 méter – Kopasz Bálint
  • Vádemelés nélkül szabadon engedte Travis Scott amerikai rappert a francia rendőrség, aki harminchat órán át volt rendőrségi őrizetben Párizsban egy erőszakos cselekményekkel kapcsolatosan indított eljárás keretében – írta meg az MTI. Az AFP hírügynökség megkeresésére a párizsi ügyészség megerősítette, hogy az eljárást lezárták, mert a bűncselekmény nem bizonyítható.

    Péntek hajnalban hívták a rendőröket a Georges V hotelhez, és őrizetbe vették Travis Scottot, mert bántalmazott egy biztonsági őrt. Ez utóbbi azért lépett közbe, hogy elválassza a rappert a testőrétől – közölte még pénteken a vádhatóság. Rendőrségi források szerint a rappert azzal vádolták, hogy megtámadta a szálloda éjszakai biztonsági szolgálatának vezetőjét és megsebesítette, amikor az megpróbált beavatkozni. A forrás szerint Travis Scott kezdetben visszautasította az alkoholtesztet, és nem akarta megerősíteni a személyazonosságát. A rappert, aki a testőrével folytatott vitáját követően a homlokán megsérült, a forrás szerint először kórházba szállították, mielőtt péntek reggel rendőrségi őrizetbe került, ahonnan szombat délután szabadult.

    „Közvetlen kapcsolatban állunk a párizsi hatóságokkal a helyzet gyors megoldása érdekében” – közölte még pénteken Travis Scott egyik amerikai képviselője az AFP-nek küldött üzenetében az Egyesült Államokban.

    Travis Scott csütörtök este posztolt egy videót az Instagramon, amelyen ő maga látható a Bercy stadionban, ahol az olimpiai játékok kosárlabdaversenyeit rendezik. Ugyanezen az oldalon, amelynek 57 millió követője van, ezután képeket posztolt magáról egy párizsi szórakozóhelyen rendezett buliból.

  • Az amerikai Tara Davis-Woodhall nyerte meg a női távolugrás olimpiai bajnoki címét Párizsban. A győzelmet férjével, Hunter Woodhall-lal ünnepelte a Stade de France-ban. Érdekesség, hogy Hunternek hamarosan újabb jelenése lesz Párizsban, mivel rövidesen kezdődik a paralimpia, ahol atlétikában lesz érdekelt.

    Az ünneplésről készült felvételek bejárták az internet világát. A történetről itt olvashat bővebben.

  • Az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottja zsinórban nyolcadik alkalommal nyerte meg az olimpiát, miután a döntőben 67–66-os győzelmet aratott Franciaország ellen.

    A mezőny legeredményesebb játékosa A'ja Wilson volt 21 ponttal, akit a francia Gabby Williams 19 ponttal követett.

    A házigazdák nem álltak meg messze attól, hogy megállítsák a Team USA 1996 óta tartó sorozatát. Az amerikaiak csapatkapitánya, Diana Taurasi immáron hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

    A párizsi ötkarikás játékok versenyszámai véget értek, az éremtáblázatot az Egyesült Államok nyerte meg Kína előtt.

  • Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, védekezésben jó, támadásban gyengébb teljesítményt nyújtott a csapata az amerikaiak elleni bronzmérkőzésen. Varga Dénes elbúcsúzott, utolsó találkozóját játszotta a nemzeti együttesben. Zalánki Gergő csalódott, Vigvári Vince szomorú. Részletek itt! 

  • A Hámori Lucát is legyőző olimpiai bajnok ökölvívó Imane Helif hivatalos panaszt nyújtott be az X (korábban Twitter) nevű közösségi platform ellen. Az algériai sportoló ügyvédje arról számolt be, hogy szombaton Párizsban végezték el a papírmunkát – adta hírül az Al-Jazeera.

    Az ügyvéd szerint Helif új mérkőzést fog vívni, ahol az igazságáért, a dicsőségéért és a becsületéért fog küzdeni. Az olimpiai bajnok a társadalom gondolkodásmódját szeretné megváltoztatni.

    Helif ügyében számos közszereplő szólalt meg az elmúlt másfél hétben.

  • A francia rendőrség evakuálta az Eiffel-tornyot és annak környékét, miután egy póló nélküli férfi elkezdte megmászni az ikonikus építményt néhány órával az olimpiai záróünnepség előtt.

    A megdöbbent turisták szeme láttára a férfi felmászott a 324 méter magas építményre, és sikerült felállnia a kék színű olimpiai gyűrű tetejére, mielőtt folytatta volna a veszélyes mászást.

    A rendőrök végül elkapták a vakmerő férfit, akit bilincsben vezettek el, írja a The Sun.

    Az Eiffel-torony várhatóan főszerephez jut a ma esti záróünnepségen, amely 21:00 órakor kezdődik.

  • Az ATV Híradója utolérte Gyulay Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét és feltett neki néhány kérdést a magyar érmekről és úgy általában a magyar sportolók teljesítményéről a párizsi játékokon. Gyulay elmondta, hogy 

    • a magyar csapat nagy része teljesítette, amiért Párizsba utazott, de azért „vannak az embernek hiányérzetei”;
    • Salim Omar Gergelyt várta a csúcsra tekvandóban, de Márton győzelmének is nagyon örül;
    • Los Angelesbe szerinte egy sokkal erősebb csapattal tudunk utazni;
    • féltek a párizsi szervezéstől és biztonságtól, de „ahhoz képest” ez egy szenzációs olimpia volt;
    • „soha rosszabb olimpiát”.
  • Esélyt sem hagyott ellenfelének Dánia a férfi kézilabdatorna olimpiai döntőjében, miután végig dominálva aratott 39–26-os sikert Németország ellen. Ötkarikás játékok fináléjában nem volt még ekkora különbségű győzelem. Mathias Gidsel 11 góllal vette ki a részét az északiak sikeréből, döntőben egy játékos sem dobott még ennyit.

    A dánok 2016 után másodszor értek fel a csúcsra, ezúttal hibátlan teljesítménnyel. A németek maradnak egyszeres bajnokok (1936), a mostani a harmadik ezüstérmük lesz 1984 és 2004 után.

    Olimpiai arannyal zárta le a pályafutását a dánok kiválósága, Mikkel Hansen, valamint a csúcson búcsúzik el a nemzeti csapattól Niklas Landin is.