új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A záróünnepség végén felvonultak a színpadra a francia parasportolók, akik a két hét múlva kezdődő paralimpián szerezhetnek érmeket. Thomas Bach utolsó mondatával minden sportbaráthoz szólt, mivel reméli, hogy négy év múlva Los Angelesben újra együtt élheti meg mindenkivel az olimpiai játékok csodáját. Az utolsó dalt Yseult francia énekeső adta elő, Frank Sinatra ikonikussá vált My Way című számát énekelte el. 

    A záróceremóniát látványos fényjáték zárta le, elképesztő tűzijáték a Stade de France tetején. 

    Folytatás tehát 2028-ban, Los Angelesben. Köszönjük olvasóink két és fél hétig kitartó figyelmét, ezzel búcsúzik az Index napi hírfolyama az olimpiáról. 

  • Snoop Dogg befejezte rögtönzött koncertjét Kaliforniában, az óceán partján, az amerikai rapper meglobogtatta az olimpiai zászlót, aztán visszatértünk Párizsba. Megérkezett a Stade de France-ba Leon Marchand, kezében az olimpiai ággal. Thomas Bach a színpad közepén kijelentette, hogy hivatalosan lezárja a párizsi olimpiát, az olimpiai lángot pedig Marchanddal közösen fújtak el. Ezzel véget ért a 2024-es párizsi olimpia.

  • Egymást váltják a világsztárok a kaliforniai óceánparton, Billie Eilish után Snoop Dogg ragadta magához a mikrofont, aki előadja legnagyobb slágereit az LA28 felirat előtt – háttérben a végtelen óceánnal. 

  • Váratlan fordulat, a Red Hot Chili Peppers nem Párizsban, a záróceremónián, hanem Kaliforniában, a következő nyári játékok helyszínén ad koncertet élőben, közvetlenül az óceánparton. Őket követi Billie Eilish, aki szintén a strandon adja elő egyik számát. Miközben néhány méterre tőlük strandröplabdáznak.  

  • Az amerikai színész „berepült” a Stade de France-ba, majd átvette az olimpiai lobogót Los Angeles polgármesterasszonyától és Simone Biles tornásztól, aztán motorra pattant és kihajtott a stadionból, hogy képletesen Los Angelesbe vigye a zászlót. Az erre készült rövidfilmben az olimpiai ötkarika még a jellegzetes Hollywood feliraton is feltűnt.  

    Irány Kalifornia! 

  • Elhangzott az olimpia himnusza, amely alatt leeresztették az olimpiai zászlót. Már a színpadon van Párizs és Los Angeles polgármestere, előbbi átadta az olimpiai zászlót Thomas Bachnak, aki továbbadta azt a következő nyári olimpia rendezővárosa, Los Angeles polgármester asszonyának. Az amerikai himnuszt az ötszörös Grammy-díjas H.E.R. adta elő. Ezt követően pedig megjelent a Stade de France tetején Tom Cruise! 

  • Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke beszéde előtt köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasáig elnöknek és a párizsi olimpia szervezőinek.

    Teljesítményetek végig lenyűgöző volt, hősiesen küzdöttetek egymással, mind megmutattátok nekünk, hogy mi, emberek, milyen elképesztő teljesítményre vagyunk képesek. Békésen éltetek az olimpiai faluban, elfogadtátok egymást, és a béke kultúráját valósítottátok meg. Ezzel emberek millióinak adtatok inspirációt, állítottatok példát

    – szólt először a NOB-elnök a részt vevő sportolókhoz.

    Tudjuk, az olimpia önmagában nem tud békét teremteni, de elindíthatja az embereket afelé, hogy átjárja őket a béke szelleme. Ebben az olimpia minden egyes napja hatalmas motiváció volt

    – folytatta Bach. A NOB-elnök kiemelte, a világ lakosságának több mint fele láthatta az ötkarikás játékok küzdelmeit.

    A 2024-es párizsi olimpia a sport igazi ünnepe volt, megmutatta a sport minden szépségét. Ez volt az első olyan olimpia, ahol a résztvevőknél egyenlő volt a nemek aránya. Ez a párizsi olimpia volt az ötkarikás játékok új időszámításának kezdete

    – taglalta beszédében a NOB-elnök, aki a 2028-as Los Angeles-i játékok alatt már nem töltheti be posztját. 

  • Mindenre felkészültünk, minden egyes forgatókönyvet előre elpróbáltunk, de volt, amire mi sem gondoltunk. Olyan pillanatokat éltünk meg, és egy olyan hullámot hozott létre a párizsi olimpia, amivel a 2024-es ötkarikás játékok örökre beírta magát a sport történelemkönyvébe. Egy olyan olimpiát éltünk át, amilyet még sosem. Egyik napról a másikra megállt az idő, egy város elkezdett vibrálni, Franciaország egyesült, és az ország azonos lett az olimpiával

    – kezdte beszédét Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a játékok szervezésében és lebonyolításában.

    Franciaország hozta magát, féktelenül szurkolók tábora lett az ország, és senki sem akarta abbahagyni az éneklést. Sosem voltam olyan büszke arra, hogy francia vagyok, mint most. Elképesztően nagy szüksége volt a világnak erre az olimpiára

    – ragozta Estanguet, aki kiemelte, hogy a párizsi olimpia számtalan rekordot állított fel, döntött meg. És még egy nagyon fontos dolog: soha annyi eljegyzés nem volt ötkarikás játékokon, mint az elmúlt két és fél hétben Párizsban. Ezért Párizs a szerelem városa.

  • Eltűnt középről a színpad, mi pedig az előző percekben végigkövethettük az olimpiai láng útját, amely megérkezett a Stade de France-ba. Hogy aztán hamarosan elaludjon. De előbb még jönnek a beszédek, érkezik Thomas Bach NOB-elnök és Tony Estanguet, az olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke.

  • Elköszöntünk az Arany Utazótól, következhet a buli. Most nagyjából fél óráig zenészek, zenekarok veszik át a terepet, elsőként a francia Phoenix lép fel. Ezt követően a belga énekes-dalszerző Angéle, a francia Air, vagy a szintén „hazai színpadon” fellépő Kavinsky bővülheti el a közönséget.

  • Az Arany Utazó küldetése a végéhez közeledik, mivel összeállt az olimpiai ötkarika, amely a Stade de France küzdőtere felett jó 10 méterrel lóg a levegőben. Ezt követően pedig a párizsi olimpia legemlékezetesebb pillanatait idézhetjük fel újra egy rövidfilmben. Érzelmek, hatalmas győzelmek, bánat- és örömkönnyek, világrekordok, minden volt az elmúlt két és fél hétben, amit az olimpia adhatott a sportnak. Pillanatok, amelyekre örökké emlékezni fogunk. 

  • Már javában zajlik a 2024-es párizsi olimpia záróünnepsége a Stade de France-ban. Most megmutatjuk, hogyan vonultak be a magyar olimpikonok a híres stadionba:

  • Rengeteg táncos – ókori olimpiai sportoló – lepte el a színpadot és keltette életre az olimpiai ötkarikát. Minden kontinensen egyet. Az egyik karikánál jelent meg Benjamin Bernheim operaénekes, a másiknál Alain Roche egy függőlegesen a levegőbe emelt zongorán kezdte el játszani a Himnuszt Apollóhoz. Ezzel lezárult az ókori olimpiák korszaka. Most pedig elkezdődött a procedúra, amely alatt szépen lassan egyesül az öt olimpiai karika. 

  • Az Arany Utazó, a show-műsor főszereplője a görög himnusz után találkozott az olimpiai szellemmel, megjelent előtte Niké, a győzelem istennője szobor formájában – amely a Louvre-ban található –, a lelátón pedig a nézők segítségével kirajzolódott az olimpiai ötkarika. 

  • Elkezdődött maga a show-műsor, a főszereplő az Arany Utazó, az arany színű ruhába öltözött alakot Arthur Cadre táncművész alakítja. Az Arany Utazó elnevezés a Voyager űrszondákkal a világűrbe küldött arany színű lemezre utal. Elhangzott a görög himnusz feldolgozása is, miközben a megnyitó szajnai lovasa hozta a görög zászlót. 

  • Több mint 45 ezer önkéntes – 150 országból – segítette a párizsi olimpia lebonyolítását, minden harmadik önkéntes 25 év alatti volt, de voltak 60 év felettiek is, akik segítették a szervezők munkáját. A még Párizsban lévő önkénteseket szólították a színpadra. Ezt követően beiktattak négy megválasztott sportolót a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, megbízatásuk pedig nyolc évre szól. Egyúttal Gyurta Dániel számára a mai az utolsó nap, mint NOB-tag, az ő megbízatása lejárt. 

    A NOB sportolói bizottságának újonnan megválasztott tagjai: a hétszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Allyson Felix, a korábbi Eb-bronzérmes német tornásznő, Kim Bui, a kajakszlalomban háromszoros olimpiai bajnok ausztrál Jessica Fox, valamint a Tokióban párosban olimpiai bronzérmes teniszező, új-zélandi Marcus Daniell.

  • Örökké emlékezetes pillanatok születtek az elmúlt 18 napban a párizsi olimpián, az Eurosport pedig összeszedte egy rövid videóban az összes magyar érdekeltségű érmet. Elevenítsük fel újra a magyar sportolók legnagyobb sikereit! 

  • Következik az olimpia utolsó díjátadó ceremóniája, a női maraton dobogósai vehetik át érmeiket Thomas Bachtól és Sebastian Coe-tól, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökétől. Az aranyérmet a holland Sifan Hassan óriási hajrával nyerte, az ezüst az etióp Tigst Assefa, a bronz pedig a kenyai Hellen Obiri nyakába kerül. Jöhet a holland himnusz. 

  • Az összes sportoló megérkezett a stadionba, a műsorközlő pedig ennek apropóján közös éneklésre invitálja a résztvevőket. Több francia szám is elhangzott, most pedig jöhetnek a nemzetközi kedvencek – többek között az örök klasszikus We Are the Champions című dal a Queentől. 

  • Közben pedig a zenekar folyamatos zenével fogadja a résztvevőket. Most már nincs szó arról, hogy ábécérendben vonulnának a nemzetek küldöttségei, teljesen összevissza vannak már a sportolók. Telnek-múlnak a percek, Párizsban pedig besötétedett. 

  • Így érkezhetnek a stadion két oldaláról a sportolók, sportvezetők, edzők. A magyar küldöttség még Párizsban lévő tagjai is bevonultak a Stade de France-ba, így már a stadionban van az órákkal ezelőtt olimpiai bajnoki címet nyerő öttusázó, Gulyás Michelle, valamint a szintén olimpiai bajnok tekvandós Márton Viviana. De a magyar csapattal vonultak be atlétáink is, így Kerekes Gréta, Kozák Luca, vagy a rúdugró Klekner Hanga is megérkezett. Viszonylag a menet elején jött a magyar csapat. 

    A szervezők úgy számoltak, hogy nagyjából 9 ezer főnyi sportoló, edző, szakvezető foglalhatja el helyét a következő nagyjából fél órában.

  • A hagyományoknak megfelelően most is a görög olimpiai csapat még Párizsban lévő tagjai érkeztek elsőként, a görög zászlót Emmanouil Karalisz rúdugró viszi, aki bronzérmet nyert a játékokon. És közben megérkezett a magyar zászló is, Csipes Tamara és Milák Kristóf jóvoltából. Minden sportoló mosolyog, remek a hangulat, önfeledt ünneplés zajlik a stadionban. Most már egyik atléta, úszó vagy bármely sportág képviselője sem feszült, a játékok végeztével kezdődhet az ünneplés. 

  • Elkezdődött a hivatalos program a 80 ezer fős Stade de France-ban. A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron köszöntötte Thomas Bach NOB-elnököt, majd lejátsszák a francia himnuszt. Eközben felhúzzák a stadionban a francia és olimpiai zászlót is. 

    GettyImages-2165875998
    Fotó: Getty Images
  • A franciák úszóklasszisa, aki négy aranyérmet és egy bronzot nyert a játékokon, érkezett elsőként, feladata pedig az volt, hogy az olimpiai láng egy darabját kis lámpásban indítsa ma esti útjára. Marchand a lánggal a Stade de France irányába indult. 

  • Megtelt a Stade de France, elkezdődött a párizsi olimpia záróünnepsége. A ceremónia középpontjában a „Rekordok” állnak, ezt a témát választotta Thomas Jolly, a show-műsor művészeti igazgatója. A 80 ezer fős Stade de France-ban fesztiválhangulat van, a műsor pedig csodálatos módja lesz annak, hogy közösen ünnepeljük a sportteljesítményükkel kiemelkedő sportolókat, és a fair play szellemét. Az ünnepség ott kezdődik, ahol a megnyitó befejeződött, tehát a hőlégballonnál, amely az olimpiai lángot őrizte. 

    GettyImages-2166356788
    Fotó: Getty Images

    A megnyitón az időjárás nem volt kedvező, szinte végig zuhogott az eső, most viszont remek körülmények vannak Párizsban, az ég tiszta, és még látni a lemenő napot ezekben a percekben. 

  • A női kézilabdatorna álomcsapatába beválasztott Klujber Katrin már tud örülni annak, hogy a magyar válogatott a hatodik helyen végzett a párizsi olimpián – adta hírül az MTI.

    „Nagyon durva érzés volt, amikor megtudtam. Egyrészt nem számítottam rá, másrészt voltam már álomcsapatban korábbi világversenyen, de az olimpia más” – nyilatkozta klubja, a Ferencváros honlapján a jobbátlövő, aki a góllövőlista harmadik helyén végzett 38 találattal.

    Hozzátette, nem érezte csúcsformában magát, különösen a torna elején. Aztán fordulóról fordulóra javult a teljesítménye, de az Angola elleni csoportmeccs végén egy kicsit megtört, mert magára vette, hogy a kihagyott büntetője miatt nem nyertek a magyarok.

    Szerencsére nem ezen múlt a továbbjutás, a negyeddöntőben pedig mindent egy lapra tettem fel. Nagyon akartuk azt a meccset a svédek ellen, próbáltam menni, mint az állat, de sajnos ez sem volt elég, úgyhogy egy kicsit lelombozódtam. Arra a tíz másodpercre nem jó visszagondolni, mert az előtte lévő csaknem hatvan percben kiharcolhattuk volna a négy közé kerülést. Eltelt néhány nap, most már azért tudok örülni a hatodik helynek, pláne, ha arra gondolok, hogy milyen meccseket játszottunk, illetve Tokióhoz képest előrébb léptünk egyet

    – fogalmazott Klujber Katrin, aki megjegyezte: mindenhogyan – lelkileg, testileg, fejben – nagyon sok volt neki az elmúlt időszak.

    A bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő FTC már elkezdte a nyári felkészülést, de Klujber Katrinnak és a többi olimpikonnak csak augusztus 19-én kell edzésre jelentkeznie.

    A magyar válogatott két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel csoportja harmadik helyén végzett a párizsi olimpián, a negyeddöntőben pedig hosszabbításban kapott ki a svédektől.

  • Bámulatos trükkökkel kápráztatta el a közönséget Párizsban az a BMX-es, aki megszólalásig hasonlít az angol labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányára, David Beckhamre. Jó pár ember szentül meg is volt győződve arról, hogy a brit sportikon csinálja a show-t nekik.

    Ez persze nem így volt, Beckham ugyanis egyetlen sporteseményen sem vett részt a 2024-es nyári olimpián, írja a The Sun.

    A labdarúgóikon hasonmása – valódi nevén Alex Jumelin – azt a feladatot kapta a szervezőktől, hogy 12 napon át szórakoztassa a nézőket az olimpia alatt.

    Tény, hogy fizimiskában Jumelin nagyon hasonlít Beckhamre. Minden bizonnyal jó eséllyel pályázna az első helyre egy hasonmásversenyen.

  • Egy olimpián nem csak a világcsúcsok és a győzelmek érdemelnek ünneplést, ennek legszebb bizonyítéka az a tapsvihar, amit a bhutáni Kinzang Lhamo kapott, aki másfél órával a győztes Sifan Hassan után ért célba a női maratonfutás számában 3:52:59-es idővel.

  • Vasárnap este 9 órakor kezdődik a párizsi olimpia záróünnepsége, a nagy volumenű esemény előtt már javában zajlanak az előkészületek, gyakorolnak a táncosok, zenészek, minden bizonnyal lehengerlő látványvilággal fog szolgálni a ceremónia. A helyszínre a nézők beengedése már elkezdődött, két óra múlva pedig kezdés. 

    GettyImages-2165752503
    Fotó: Oscar J. Barroso / Europa Press / Getty Images

    A tervek szerint a záróceremónia 2 óra 30 percig fog tartani.  

  • Hat arany, hét ezüst, hat bronz. Ennyi lett a magyar mérleg a 2024-es párizsi olimpián. Lehetett volna jobb, de bőven lehetett volna gyengébb is, hiszen meglepetésérmek is bőven vannak ebben a majdnem 20 éremben, úgyhogy összeszedtük, hogy kik és milyen sportágban járultak hozzá a magyar terméshez. Arról pedig, hogy hány érmet szereztek sportolóink az utóbbi olimpiákon, itt olvashat. 

    Aranyérmek:

    • Kós Hubert – 200 méteres hátúszás
    • Férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely)
    • Milák Kristóf – 100 méteres pillangó
    • Rasovszky Kristóf – 10 kilométeres nyílt vízi úszás
    • Márton Viviána – tekvandó, női, 67 kilogramm
    • Gulyás Michelle – női öttusa, egyéni

    Ezüstérmek:

    • Milák Kritóf – 200 méteres pillangó
    • Férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szatmári András)
    • Halász Bence – férfi kalapácsvetés
    • Női kajak kettes, 500 méter – Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra
    • Férfi kajak kettes, 500 méter – Tótka Sándor, Nádas Bence
    • Férfi kajak egyes, 1000 méter – Varga Ádám
    • Női kajak egyes, 500 méter – Csipes Tamara

    Bronzérmek: 

    • Muhari Eszter – női párbajtőr, egyéni
    • Major Veronika – Női sportpisztoly, 10 méter
    • Női kajak négyes, 500 méter – Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Pupp Noémi
    • Betlehem Dávid – 10 kilométeres nyíl vízi úszás
    • Női kajak kettes, 500 méter – Fojt Sára, Pupp Noémi
    • Férfi kajak egyes, 1000 méter – Kopasz Bálint