XXI. sz.-i OJ Simpson-per: gyilkosság a vád

2013.06.27. 00:36

Néhány órával azután, hogy őrizetbe vették a gyilkossági ügybe keveredett amerikaifutballistát, Aaron Hernandezt, gyilkossággal és fegyverrel való visszaéléssel vádolták meg a június 17-én meggyilkolt Odin Lloydot ügyében. A körülményekről nem túlzás azt állítani, hogy kivégzés lehetett: az áldozatot többször meglőtték, fejlövést is kapott. Ha Hernandez bűnös, élete végéig börtönben maradhat.

A New England Patriots 23 éves játékosát kilenc nappal a gyilkosság után, helyi idő szerint szerda reggel tartóztatták le massachusettsi otthonában. A sportolót váratlanul érte a rendőrök látogatása, félmeztelenül nyitott ajtót, így bilincselték meg a rendőrök, majd adtak rá egy pólót, és beültették a rendőrautóba.

Ismerték egymást, az autójában ült az áldozat

Lloyd és Hernandez találkozott a gyilkosság éjszakáján, két másik férfi társaságában autóba szálltak, a futballista otthonába viszont már csak Hernandezék érkeztek meg, az áldozat nem volt velük.

A hatóságok szerint Hernandez több üzenetet is küldött Lloyd telefonjára a gyilkosság éjszakáján, mindenáron szeretett volna vele találkozni. Az áldozat testvére elmondta, a férfi a játékos autójába szállt be hajnal kettő után, ezt térfigyelő kamerák felvételei is bizonyítják.

Állítólag Hernandez dühös volt Lloydra, mert az negatív dolgokat terjesztett róla olyan embereknek, akikkel nem volt jóban. Korábbi lapinformációk szerint egyébként Lloyd barátnője Hernandez menyasszonyának a testvére, jól ismerték tehát egymást. A 27 éves Lloyd, aki amatőr szinten szintén amerikaifutballista volt, az út alatt üzenetet küldött testvérének, hogy Hernandezzel ül egy autóban. Azt kérdezte tőle, látta-e, kinek az autójába ült be, majd annyit írt, hogy NFL.

Később megérkeztek egy ipari parkba, az ott dolgozók pedig lövéseket hallottak. A rendőrség szerint biztonsági kamerák felvételei alapján összeáll a kép, hogy Hernandez ott volt a parkban, majd közeli otthonához hajtott. Háza biztonsági rendszerének felvételeit megpróbálta megsemmisíteni a játékos, de nem járt sikerrel: a hatóságok szerint a képeken látható, hogy fegyverrel a kezében száll ki a bérelt járműből a lövöldözés után nem sokkal, bemegy az épületbe, aztán megszakad a kép. Utána legalább hat órán át nem működött a rendszer.

Llyod holttestét másnap találták meg a sportoló házától nagyjából egy kilométerre, az ipari parkban. Több lövést is kapott.

A legfontosabb bizonyíték az ügyész szerint az, hogy Hernandez kocsijában töltényhüvelyt találtak a gyilkos fegyverből. A hüvely egyezik azokkal, amiket a gyilkosság helyszínén találtak.

A sportoló North Attleborough-i otthonát az elmúlt napokban többször is átkutatta a rendőrség. Rendőrkutyákkal és fémdetektorokkal fésülték át a környéket, állítólag a gyilkos fegyvert keresték. A gyilkosság utáni éjszakán egyébként azt két férfit is elvezettek Hernandez házából, akik együtt ültek vele az autóban. A sajtó szerint kikérdezték, aztán elengedték őket, egyesek szerint ők adhatták fel a futballistát a hatóságoknak.

Kivégzés volt

Bill McCauley ügyész szerint a gyilkosság kivégzés volt. Az áldozat összesen öt golyót kapott egy 45-ös kaliberű fegyverből, kettőt a mellkasába, sajtóinformációk szerint a tettes fejbe is lőtte Llyodot. A nyomozók Hernandez két társának a nevét nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy a gyanú szerint ki lőtt Lloydra, de az eddig megjelent információk az a legvalószínűbb, hogy Hernandez.

Elmondták, a sportoló kitervelte a bűntényt, megvolt a motivációja, és az elkövetés után igyekezett eltüntetni a bizonyítékokat. Menyasszonyától azt kérte, ne beszéljen a rendőrökkel.

Az már a gyilkosság utáni napokban megjelent a sajtóban, hogy a volt Patriots-játékos nem működött együtt a hatóságokkal, összetörte telefonját, lakása biztonsági videórendszerét megpróbálta tönkretenni. A bizonyítékokat viszont így is sikerült kinyerni a telefonból és a videókból is.

Az ügyész úgy döntött, Hernandez nem távozhat óvadék ellenében sem, őrizetben marad. Hernandez védői szerint a felhozott bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy a mindössze 23 éves futballtehetséget elítéljék. Ha mégis bűnösnek találják, életfogytig tartó börtönbüntetést kaphat.

Hernandez ártatlannak vallotta magát, első meghallgatását július 24-re tűzték ki.

A múltja sem segíti

Néhány nappal a gyilkosság előtt egy férfi azzal vádolta meg a Puerto Ricó-i származású Hernandezt, hogy ott volt egy floridai lövöldözésnél idén februárban. A büntetett előéletű férfi olyan súlyos lövést kapott, hogy elvesztette a fél szemét, több műtéten kellett átesnie.

Hernandezzel már az egyetemi karrierje során is többször volt baj. Bukott meg drogteszten és egy lövöldözés miatt is kikérdezték, amikor még a Florida Gators játékosa volt. A kiváló képességű tight endet valószínűleg ezért is draftolták csak a negyedik körben. Több klub is óvakodott tőle, mert tudtak arról, hogy egykori barátai bűnbandák tagjai.

Egyik csapattársa szerint Hernandez igyekezett távol tartani magát ettől a körtől. 2010 óta volt a Patriots játékosa, tavaly hosszabbították meg szerződését, negyvenmillió dollárról egyeztek meg komolyan számoltak vele. Az elmúlt szezonban, az alapszakaszban öt touchdownt szerzett, remekül működött együtt csapattársával, Rob Gronkowskival, de az idény végére megsérült, csapata a később Super Bowl-győztes Baltimore Ravenstől kapott ki a konferenciadöntőben.

Klubja egyből kirúgta

Egy óra sem telt Hernandez letartóztatása után, amikor a háromszoros Super Bowl-győztes New England Patriots, ami a magyar származású Meskó Zoltánt is alkalmazza, bejelentette, megválik játékosától.

„El sem tudjuk mondani, mennyire csalódottak vagyunk, hogy ilyen ügybe keveredett. A hatóságokat támogatjuk a nyomozásban" - írták.

A liga közleményében azt írta, aggasztó, hogy egy NFL-est ilyen esettel kapcsolatban emlegetnek, és nem szabad arról megfeledkezni, hogy egy ember meghalt. Intézkedtek arról is, hogy Hernandez mezét órákon eltüntessék az összes áruházból.

Amerikában már az új OJ Simspon-ügyként emlegetik a gyilkosságot, illetve a hamarosan kezdődő pert. Az egykori NFL-sztárt azzal vádolták meg 1995-ben, hogy megölte feleségét és annak barátját. Hatalmas nyilvánosságot kapott az ügy, melyben közfelháborodásra végül felmentették Simpsont, aki évekkel később rablás miatt mégis börtönbe került, és jelenleg is ott van.

Rövid időn belül ez a második gyilkossági ügy, ami megrázta az NFL-t. Tavaly decemberben a Kansas City Chiefs játékosa, Jovan Belcher előbb barátnőjével végzett, majd az edzőközpontba vezetett, és edzői szeme láttára öngyilkos lett.