10 dolog, ami megmarad a 2016-os egyetemi szezonból

2017.01.10. 17:42

Kedd hajnalban a Clemson Tigers utolsó másodpercekben megkaparintott bajnoki címével véget ért az idei egyetemi amerikaifutball-szezon, ami alatt egy rakás olyan dolog történt, amiről még évekig fognak beszélni vagy vitatkozni. Ezekből szedtünk össze néhányat. 

10. Jim Harbaugh százlábúja meghódította az országot

Egy középiskolás csapattól leste el Jim Harbaugh fia, és a Michigan-játékosok hangosan röhögtek, amikor az edzők az egyik megbeszélésen bedobták az ötletet. A százlábú formációval többször is stresszelte az ellenfeleket a Michigan Wolverines, bár elsőre szólt a legnagyobbat a Wisconsin ellen, de később azért egy olyan touchdownt is csináltak belőle, ami ellen nehéz lett volna védekezni. Azóta már le is másolták

9. Régi nagy sulik tértek vissza a szintérre

A szankciók után visszatért a legjobbak közé a Penn State, ami nemcsak lenyomta az Ohio State-et az alapszakaszban, hanem a Big Tent is megnyerte a Wisconsin ellen, ráadásul a csapat nagyobb nevei jövőre is maradnak. A USC ugyan gyengén kezdte el az idényt, de aztán egy hatalmas győzelmi sorozatot produkált, még a rájátszásba jutott Washingtont is verte idegenben. Nagyon korai jóslat, de jövőre meglehet nekik is a rájátszás. És ha már Washington: ők is felkapaszkodtak újra az elitbe, és tizenhat év után nyerték meg újra a Pac 12-t, de a rájátszásban az Alabama már túl nagy falat volt. 

8. 157 ezer ember előtt rendeztek meccset egy NASCAR-pályán

Már akkor elég elborult ötletnek tűnt, amikor kihirdették, hogy a bristoli NASCAR-pályán 157 ezer néző előtt rendeznek majd egyetemi meccset a Tennesse és a Virginia Tech között, és tökéletesen értelmetlennek tűnik utólag is, de legalább óriási nézőcsúcs lett belőle. A meccset amúgy a Tennessee nyerte, ami az elmúlt három évben hiába volt tele szupertehetségekkel, idén sem tudott nagy eredményt felmutatni. 

7. Az Army tizenöt év után legyőzte a Navyt

Tizenöt évet kellett válnia a hadsereg akadémiájának, hogy egyetemi amerikaifutball-csapata legyőzze az ősi rivális haditengerészetét. Legutóbb 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után tudtak nyerni, igaz, a mostanihoz kellett az is, hogy a a Navyből a szezon végére kidőlt egy rakás alapember. Az egész meccsnek elképesztő hangulata volt, és a végén pályára rohanó egyenruhások óriási ünneplést nyomtak. 

6. Lamar Jackson űrszámokkal lett a legjobb egyetemi játékos 

Az egyetemi alapszakasz első felében nem volt jobb játékos a Louisville-irányító Lamar Jacksonnál az egyetemi mezőnyben. Óriásit játszott, amikor kiütötték a Florida State-et, és a Clemson ellen elvesztett szoros rangadón sem rontott a Heisman-esélyein. Csakhogy amint elkezdett botladozni a Louisville, és nagy pofont kapott a Houstontól, úgy Jackson is egyre inkább beleszürkült a mezőnybe. Az LSU elleni bowlmeccsen is gyenge volt. Sokan lesznek, akik úgy gondolják majd, hogy a clemsonos Deshaun Watson jobban megérdemelte volna a díjat, de amíg az alapszakasz végén hirdetnek győztest, addig sokat nem lehet tenni. Plusz a Heisman mindig is a számokról szólt, és ez alapján Jackson tényleg elképesztő volt: 3390 passzolt yard, 1538 futott yard és összesen 51 touchdown. Várjuk, hogy mit csinál majd jövőre. 

5. Az Alabama-védelem gyártotta a touchdownokat

Az Alabamának összesen tizenöt olyan touchdownja volt a szezonban a szezonban, amit nem a támadószekciója szerzett: négyet a speciális egység vitt, tizenegyet a védelem. A tizenegyediket, egy pick sixet pont a Washington elleni elődöntőben csinálták, ami lélektanilag nagyon fontos volt Nick Saban csapatának. Volt egy egész komoly sorozata az Alabama-védelemnek az alapszakasz közben, amikor hétről-hétre touchdownt szereztek, Nick Saban edző akkor erről azt mondta, hogy az összes edzésen gyakoroltatják az atletikus védelmükkel az ilyen helyzeteket.

4. A Michigan-Ohio State-en megvolt-e a first down? 

Idén végre ismét volt tétje az egyetemi foci egyik legnagyobb rivalizálásának, az Ohio State-Michigannek. Az alapszakasz utolsó hetében lejátszott rangadón még mindkét csapatnak megmaradt az esélye a rájátszásra, és nem kellett csalódnunk: hosszabbítás után egy heroikus meccsen az Ohio State nyert. A feszültség abból volt, hogy a győzelmet érő touchdown előtt az Ohio State-irányító JT Barrett megfutotta-e a first downt. A meccs után a szurkolók paintben barkácsolt ábrákkal igyekeztek bizonyítani, hogy Barrett negyedik kísérletnél nem ért el odáig a labdával, úgyhogy a Michigannek kellett volna nyernie. Az Ohio State leginkább ennek a győzelemnek köszönhetően ment a rájátszásba, a Michigannek viszont idén sem sikerült oda bejutnia Jim Harbauh irányításával. Sok öröme mondjuk a nagy riválisnak sem volt az elődöntőben, mert a Clemson 31-0-ra ütötte ki. 

3. Az egyik legjobb Rose Bowl, ami valaha volt

Ha már a legjobbak közé visszatérő régi nagy egyetemekről beszélünk. A Rose Bowlban idén a Penn State és a USC került össze, és a legnevesebb bowl történetének egyik legnagyobb meccsét hozták össze rengeteg ponttal és fordulattal. A találkozót rögtön egy interceptionnel kezdte a Penn State, aztán a USC elhúzott 13-0-ra az első negyedben, de a félidőre sikerült feljönnie a Penn State-nek 27-21-re. Aztán a harmadikban megfordították a meccset, és kéttouchdownnyi előnnyel, 49-35-tel vágtak neki az utolsónak. De ez sem volt elég, mert a USC nagyot hajrázott, és végül egy utolsó másodperces, 49 yardos mezőnygóllal nyert 52-49-re. 

2. Nem jutott a rájátszásba a főcsoportgyőztes Penn State

Várható volt, hogy kisebb botrány lesz abból, melyik csapatot választja be a bizottság a rájátszás négyes mezőnyébe. Abból nem volt vita, hogy az Alabama, a Clemson és a Washington bejutott, viszont annak ellenére nem a Penn State-re esett a választásuk, hogy a csapat megnyerte főcsoportja, a Big Ten döntőjét a Wisconsin ellen, és megverte az Ohio State-et az alapszakaszban. A bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy az Ohio State veretesebb ellenfelekkel játszott, és meggyőzőbb teljesítménnyel állt elő az alapszakaszban, így a rájátszásos rendszer bevezetése óta először nyomtak be egy olyan csapatot a négybe, ami főcsoportja döntőjében nem jutott be. Nem vitázni akarunk a döntésről, azt már megtettük, mielőtt kihirdették, sokkal inkább azért volt fontos ez, mert végre kezdjük érteni, hogyan is gondolkozik a bizottság, és mi számít igazán az új rendszerben.

1. Az Alabama és a Clemson korszakos döntője

Az év utolsó meccse, a tavalyi döntő visszavágója, amiből azonnal klasszikus lett, miután az utolsó öt percében háromszor fordult meg az eredmény. A nagy sztori itt Deshaun Watson, akinek nem volt annyira jó alapszakasza, mint tavaly, és a Clemsonnak is hajszálon múlt, hogy ne szedjen össze egy második vereséget az idényben, amivel jó eséllyel kiírták volna magukat a rájátszásból. Watson viszont pont a rájátszásra lett a legjobb vezér, és a döntőben bizonyította, hogy miért ő az egyetemi amerikaifoci legjobb irányítója, aki a tavaszi drafton biztosan az első körben megy majd el. Nagyon lassan indult be, de végül 420 yardot passzolt, 43-at futott, és közben kiosztott három touchdownpasszt, egyet pedig egymaga futott meg. A győztes touchdownnal véget ért kétperces támadásukat pedig mutogatni kellene, annyira tökéletes volt. És igen, kellett a győzelmükhöz, hogy az Alabamánál a támadójáték motorja, Bo Scarbrough megsérüljön, de valószínűleg Lane Kiffin offensive coordinator döntő előtti kirúgása sem tett jót. Ám ez semmit nem vesz el a Clemsontól, maximálisan megérdemelték a győzelmet, mert a korszak legjobb csapatát verték meg. Watson pedig az út végére ért, egyetemi legenda lett belőle. 

Ne maradjon le semmiről!

Rögtön a döntő után be is jelentette, hogy nevez a draftra, de rajta kívül több olyan névtől búcsúzik az egyetemi foci, akik meghatározók voltak az elmúlt három évben. Megy az LSU-futósztár Leonard Fournette, a stanfordos Christian McCaffrey, a Michigan-védő Jabrill Peppers, és valószínűleg az FSU-futó Dalvin Cook is. 

Az új bajnok, a Clemson
Az új bajnok, a Clemson

Érdekes lesz, hogy a Clemson mire megy majd jövőre Deshaun Watson nélkül, de az átmeneti főedzőből véglegesített Dabo Swinney edző már bizonyított annyit az utóbbi két évben, hogy ne kelljen őket félteni. Az Alabamáról meg tudjuk, hogy nem fog összeomlani, csak dühösebb lesz. A USC-vel, a Penn State-tel is számolni kell majd a nagyok, vagyis a Michigan, az Ohio State, a Florida State és a Washington mellett, de az LSU és Georgia is előreléphet. A mostani idénynél ne legyen rosszabb a következő, és akkor már nagyon jól jártunk.