Nem tudsz lebegni? Cseszheted!

2018-09-23T205550Z 8428401 NOCID RTRMADP 3 NFL-GREEN-BAY-PACKERS
2018.09.26. 18:35

Eléggé vitatott szabályváltozásokkal állt elő az NFL a nyári szünetre – a sisakkal való ütközésekre hozott új büntetési kategóriát, illetve az azzal összeláncolt katasztrófát sikerült elkerülniük jó pár utólagos módosítással, egy másik szabállyal viszont tökéletesen mellélőttek.

Illetve, attól függ, honnan nézzük. Az NFL célja ugyanis pont az volt, hogy irracionálisan védje az irányítókat, ezzel is segítse a támadásokat, és a látványos játékkal visszanyerjen valamennyit az elmúlt években elvesztett nézőkből.

Ne maradjon le semmiről!

Ebből a szempontból óriási siker a „roughing the passer”, vagyis az irányító elleni támadás szabályának módosítása: az idei szezontól érvényes kitétel szerint a védőjátékos nem eshet rá teljes testsúlyával a szerelés végén az irányítóra.

Ez a mozdulat, amit az NFL egyébként általában elég hasznos magyarázatokat szállító Football Operations részlege ki is emelt, a legutóbbi Super Bowlon (meg előtte 100 éven át) még teljesen szabályos volt, idén viszont már 15 yard büntetés és automatikus első kísérlet, vagyis a támadás garantált meghosszabbítása jár érte.

A szenvedő fél itt a Green Bay Packers védője, Clay Matthews, aki 2009 óta játszik a ligában, posztján az egyik legjobb, ezért is draftolták 2009-ben az első körben, ezért volt ott hat Pro Bowlon és ezrét választották 2010-ben Amerika legjobb linebackerének – abban a szezonban egyébként bajnok is lett a Packersszel.

Matthews pályafutása során eddig 80 sacket csinált, vagyis ennyiszer vitte földre az irányítót, mondhatjuk róla, hogy ért hozzá. Az ESPN statisztikái szerint 2009-17 között, vagyis

kilenc szezon összesen 142 mérkőzése alatt négyszer büntették Matthewst roughing the passer-ért, idén három meccsen már három ilyen büntetést kapott.

Matthews nem is nagyon érti, mi történik körülötte, most már minden egyes alkalommal, amikor az irányítót szereli, egyből felteszi a kezét, hogy nem csinált semmi rosszat, a bírók viszont így is büntetik.

A probléma ott kezdődik, hogy ha nem is betarthatatlan, de eléggé nehezen betartható az új szabály.

Matthewst a szezonnyitón a csoportrivális Chicago Bears ellen büntették először, majd jött a szintén az ő csoportjukban szereplő Minnesota Vikings. Ott a hajrában a csapatának győzelmet jelentő interceptiont, vagyis sorsdöntő labdaszerzést buktak a szabálytalansága miatt, ami után a Vikings kiegyenlített, és a hosszabbítás végére is maradt a döntetlen.

Az egészben az a legérthetetlenebb, hogy látszik, ahogy Matthews a helyzet adta lehetőségek között mindent megtesz, hogy ne essen rá a Vikings-irányítóra, és ahogy a föld közelébe kerülnek, kitámasztja a karjait, hogy négykézláb az ellenfél fölött maradjon. Ennél többet nem nagyon tudott tenni, mégis büntették. Később egyébként a játékvezető azzal indokolta a büntetést, hogy nem is a testsúlyszabály alapján büntetett, hanem mert Matthews kiemelte, majd úgy vágta földhöz az irányítót.

A hétvégén a Washingon Redskins ellen már oldalra dőlt, a kezét is feltartotta, nehogy az irányítót – ott épp Alex Smitht – átölelve, magát odahúzva teljes testével az ellenfélre essen.

Egyértelmű, hogy ha szemből szerelsz valakit, akkor rá fogsz esni. Értem a szabály mögötti elgondolást, ahogy már korábban is mondtam. De ez egy alapvető mozdulat az amerikaifutballban. A meccs után is odamentem Alex Smithhez, hogy megkérdezzem, mit csinálhatnék másképp, hogy ne essek rá

– értékelt a vasárnapi meccs után a Packers-védő. A megoldáshoz viszont nem került sokkal közelebb. Ha a liga egyik legjobb linebackere nem tudja, mit kellene másképp csinálnia, akkor ott baj van.

A hivatalos indoklás szerint az irányítók testi épségét védik ezzel, és papíron nehéz is ezt vitatni, hiszen se nem kellemes érzés, se nem csökkenti a sérülésveszélyt, ha egy nagyjából 25-30 km/h-val sprintelő 115-120 kilós hátvéd landol az emberen. Csakhogy se Matthews, se a többi NFL-es nem tud lebegni, azaz két választásuk marad: vagy 15 yardos büntetést ajándékoznak az ellenfélnek, vagy nem végzik el a munkájukat.

Nézzék, amerikaifutballt játszunk, mind tudjuk, mire vállalkoztunk. Tudjuk, hogy megsérülhetünk. Ez egy erőszakos sport, mert erőszakosnak találták ki

– fakadt ki a szabály ellen a Baltimore Ravens irányítója, Joe Flacco. De még az az Aaron Rodgers (Matthews csapattársa) sem érti egészen pontosan, miről is szól a szabály, aki miatt hozták. Legalábbis Rodgers sem érzi, hogy az efféle megmozdulásokat büntetni kéne, mert ezek a játék részét képezik.

A 2017-es idényben a Vikings-védő Anthony Barr úgy esett Rodgersre, hogy eltörte annak kulcscsontját, emiatt lépett a liga a szezon után az irányítók védelmében.

Hasonlóba futott bele egyébként az első fordulóban a Cleveland Browns is, Myles Garettet büntették az alábbi mozdulatért, bár utólag a liga elismerte, hogy hibáztak a bírók.

Ugrott a szezon

A Packers egy győzelmet biztosan vesztett a büntetés miatt (a Vikings elleni döntetlen múlt ezen), a Miami Dolphins védője, Williams Hayes viszont a teljes szezonját bukta az új szabály miatt. Hayes a hétvégén, az Oakland Raiders ellen próbált megfelelni az előírásoknak, és egy sack után nem teljes testével az irányító Derak Carr-ra esni, de annyira igyekezett, hogy elszakította az egyik térdszalagját, így biztos, hogy 2018-ban már nem játszhat.

Már belülről is fúrják

Az első három játékhét esetei után a versenybizottság is nyilatkozott az ügyben, azt szeretnék, ha a bírók másképp alkalmaznák a szabályt, bár még a bizottságon belül sincs tökéletes egyetértés arról, mi is a végcél.

A bizottság október elején tart konferenciabeszélgetést, ott tárgyalhatják meg a részleteket, addig tehát biztosan nem várható változás. Sőt, lehet, hogy a szezon végéig várni kell, a Washington Post egyik informátora szerint ugyanis az is elképzelhető, hogy az idény közben nem tudnak belenyúlni a szabályba. Igaz, erre nem is lenne feltétlen szükség, a szabály szövegének módosítása nélkül is kiadhatnak egy iránymutatást a bíróknak arról, mi számít szükségtelenül veszélyes, erőszakos mozdulatnak, és mi nem.

Visszatérve a szabály eredetére – egyetlen 2017-es eset miatt, csak mert az a liga egyik legjobbjával történt, gyorsan új szabályt hoztak, mintha ez teljesen általános lenne. Nyilván nem minden roughing the passer büntetés jött a testsúlyos kitétel miatt, de beszédes, hogy

míg idén három hét után 33 darab ilyen büntetést osztottak ki, addig egy éve ugyanígy három forduló után 16-nál jártak, és a 33-at csak a hatodik fordulóban lépték át, összességében tehát megduplázódott a büntetések száma.

Pánikolni még nem kell, mert bár a duplájánál járunk, de így is csak a passzjátékok kevesebb, mint 1 százalékánál van efféle büntetés, ami az NFL szempontjából elenyésző. Persze, ha a végeredmény múlik ezen, vagy egy Hayeséhez hasonló sérülés lesz a vége, nem könnyű a számok mögé bújni.