Jenő
-3 °C
6 °C

Halálos lehet a tokiói olimpiai maraton, ha reggel hétkor indul

2018.10.31. 13:41

Elismert japán orvosok azt javasolják, hogy hajnal fél hatkor kezdődjön majd a maratonfutás a 2020-as tokiói olimpián, hogy elkerüljék a hőség miatti egészségkárosodást. Az orvosok szerint a halálesetek kockázata megnő, ha későbbre teszik a rajtot.

Japánban idén pusztító volt a hőség, olykor a 41 fokot is meghaladta, amit a magas páratartalom még elviselhetetlenebbé tett. Júliusban a hőgutában 96-an vesztették életüket. Április 30. és július 29-e között több mint 57 ezer ember került kórházba hőguta miatt Japán szerte. Az orvosok attól tartanak, hogy 2020 nyarán is hasonló lesz a helyzet, a nézők és a futók is veszélynek vannak kitéve.

A szervezőbizottság tett már lépéseket, 7:30-ról 7:00-ra tették át a maratonrajtját, de az orvosok szerint ez még kevés, ezért egyeztetést is kezdeményeztek a szervezőbizottsággal, hogy 5:30-kor legyen a start.

„Ha a hőguta kockázata nemcsak a sportolóknál, hanem szervezőknél és a közönségnél is magas, akkor a mentőszolgálatok is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, aminek komoly hatása lesz az egészségügyi intézményekre és a betegellátás többi résztvevőjére is" – nyilatkozta Nagasima Kimijuki, a Japán Orvosszövetség tagja.

„Nem találkoztunk volna a szervezőbizottsággal, ha azt gondoltuk volna, hogy csak kevéssé aggasztó a helyzet. Attól tartunk, hogy a jelenlegi terv halálhoz vezethetnek" – modnta Ozaki Haruo, a Tokiói Orvosszövetség elnöke az AFP-nek.

Jövőre Katarban rendezik az atlétikai  világbajnokságot, ott szintén a hőség jelent veszélyt, ezért a maratont inkább éjszaka rendezik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?