Brewster kiütötte Klicskót

2004.04.11. 12:41
Vlagyimir Klicsko vereséget szenvedett Lamon Brewstertől a Boksz Világszervezet (WBO) nehézsúlyú címmérkőzésén Las Vegasban. Az ukrán öklöző most szerezhette volna vissza tavaly márciusban elveszített elsőségét, de az ötödik menetben előbb rászámoltak, majd padlózott, ezek után hirdette ki a mérkőzésvezető a technikai KO-t.
#alt#Nagy meglepetésre tavaly márciusban a 37 éves dél-afrikai Corrie Sanders a második menetig négyszer ütötte le a WBO akkori világbajnokát, Vlagyimir Klicskót. Az addig mindössze egy vereséget összegyűjtő Klicsko csupán 207 másodpercet töltött a ringben, és megalázó vereséget szenvedett. (Két hét múlva Los Angelesben Vitalij visszavághat a fordított alapállású Sandersnek, és ezzel megszerezheti a WBC első helyét, Lewis korábbi övét.)

Mindkettőjüknek két veresége volt

Azóta komoly riválissal nem került szembe, meccseit ennek megfelelően könnyedén nyerte, legutóbb Kirk Johnson ellen, Brewster azonban nem ígérkezett könnyű riválisnak, mert az amerikai öklöző eddig ugyancsak kétszer maradt alul, igaz ő csak harmincegyszer lépett eddig ringbe, míg az ukrán óriás negyvennégyszer.

Klicsko célja egyértelmű volt, vissza akarta szerezni korábban elveszített övét - Sanders nem állt ki senki ellen, így lett gazdátlan a szervezet trónja -, és mindent meg is tett a cél érdekében, már majd' két hónapja az Egyesült Államokban készült. Plusz: edzőt is váltott, szakított Fritz Sdunekkel, és Lewis korábbi trénerét, Manny Stewardot választotta.

A negyedik menetben Brewster volt padlón

Nem is kezdett rosszul az ukrán ökölvívó, az első négy menet egyértelműen az övé volt, már csak azért is, mert például a negyedikben háromszor is padlóra küldte amerikai ellenfelét, igaz csak egyszer ment le ütéstől, kétszer dulakodástól. Brewstert ekkor csak a gong mentette meg a vereségtől, az ötödik szakaszban azonban hirtelen feltámadt.

Úgy tűnt, Klicsko minden erejét beleadta az első négy menetben, és a folytatásra kifulladt. A közönség rokonszenvét is élvező Brewster ugyanis váratlanul megsorozta, és a szabályokkal ellentétesen állva számoltak Klicskóra. Ez sem segített azonban rajta, közvetlenül a menet vége előtt újabb megrendítő erejű ütéssel kényszerítette térdre ellenfelét. Klicsko rendkívül bizonytalanul mozgott, érezhetően nem heverte ki az ütéseket, nem talált el a sarokig, ezért a mérkőzésvezető véget vetett a küzdelemnek. Erdei Zsolt universumos csapattársát később kórházba szállították, hogy megvizsgálják, nem szenvedett-e agyrázkódást. Kétórás vizsgálat után elhagyhatta a klinikát, mert mindent rendben találtak az egészségével, bár az első pillanatokban tényleg aggasztóan festett.

Roy Jones a visszavonulásra buzdítja az ukránt

A fiatalabbik Klicsko mostani kudarca egyes elemzők szerint akár a visszavonulását is maga után vonhatja. Kivált, mert újfent bebizonyosodott: Európán kívül igencsak sebezhető, valamint az is, hogy a legutóbbi veresége nem írható a véletlen számlájára. (Akkor a lapok úgy tartották, leírta magát, ő maga pedig elnézést kért szurkolóitól.)

A találkozó után kevéssel a félnehézsúly kimagasló klasszisa Roy Jones is hallatta véleményét. "Most legalább megtudta, milyen az igazi vereség" - mondta. "Egyáltalán nem lepett meg Brewster sikere, mert Klicsko nem volt jó erőállapotban és nem tud küzdeni." A legismertebb mérkőzésszervező, Don King is úgy vélte, hogy nincs értelme a folytatásnak.

Brewster: Klicskónak gyenge a nyaka

Figyelemre méltó adat, hogy a fogadóirodáknál 11:1 arányban jobbnak tartott Klicsko 311 ütést indított, ebből 120 landolt Brewster fején, vagy testén. Ugyanez az arány az új világbajnok esetében 158-43, tehát sokkal kevesebbszer talált, mégis nyert. Ez a tény maximálisan igazolhatja Jones felvetését, miszerint Klicsko minden erejét felemésztette az első négy menet, és nem bírta tovább.

Brewster értelemszerűen boldogan értékelt. "Egyszerűen gyenge a nyaka Klicskónak, nem bírta az ütéseimet" - állította. "A második menetben már éreztem, hogy nem húzza sokáig."

Kevéssel a meccs után látott napvilágot a hír, hogy Mike Tyson visszatérését fontolgatja, és előfordulhat, hogy az vége felé újra szorítóba lép. Kihívója Joe Mesi lenne.

Spinks legyőzte Judah-t

A gála másik kiemelkedő összecsapásán a váltósúlyú amerikai Cory Spinks megvédte egyesített világbajnoki címét honfitársával, Zab Judah-val szemben. A mérkőzés küzdelmesen alakult, mindkét bokszoló padlóra küldte ellenfelét, a pontozás mégis egyhangú volt (116-111, 114-112, 114-112). Az első hat menetben Spinks irányított, ettől egy kicsit el is bízta magát, így a folytatásban Judah elképzelései jöttek be. A 11. szakaszban azonban Spinks leütötte riválisát, ezzel el is dőlt az összecsapás, még ha az utolsó menetben - a jelek szerint már későn - ugyanezt megtette Judah is.

Spinks, aki a WBA, a WBC és az IBF övét is birtokolja, 33 győzelemmel és két vereséggel rendelkezik, míg Judah 30 nyert és ugyancsak két vesztett mérkőzésen van túl.

Pehelysúlyban a dél-koreai In Dzsin Csi lett a WBC új bajnoka, miután a hetedik menetben kiütötte az angol Michael Brodie-t.