Négy ok, amiért Alonso lesz a bajnok

2007.10.09. 09:22
Négypontos hátránnyal kezdi a döntő Brazil Nagydíjat Fernando Alonso, nyilatkozatából azt sejteni, nem hisz vb-címének megvédésében. Az eddigi hasonló három esélyeses szituációkból viszont legtöbbször a másodikként kezdő jött ki győztesen, és a pszichikai tényező is őt segíti.

"Ahhoz, hogy én nyerjek, valami drámainak kellene történnie, normális versenyen lehetetlen, hogy összejöjjön" - nyilatkozta vb-esélyeiről a Kínai Nagydíj után Fernando Alonso.

Fernando Alonso hitetlenkedik, de sok minden szól mellett (fotó: AFP)

Sansza nagyobb, mint képzeli, négy pontot Hamiltonnal szemben egyáltalán nem lehetetlen ledolgozni. Kettejükön kívül esélye van még a hét egység hátránnyal induló Kimi Raikkönennek is, és a hármas versenyekből legtöbbször a második jött ki győztesen.

Nyolcszor fordult elő efféle szituáció, négyszer a rajt előtt másodikként induló lett bajnok. Csakúgy, mint a legutóbbi ilyennél, 1986-ban, amikor Alain Prost a favorit Nigel Manselltől vette el a vb-címet.

Alonso mellett szól továbbá, hogy a helyszín Brazília lesz, az a pálya, ahol tavaly és azelőtt biztosította két bajnokságát. Még nem nyert Interlagosban, de amiért érkezett, azt eddig mindig el is vitte.

Szokatlan helyzet számára, hogy nem üldözik, mint az elmúlt két évben, hanem üldöző, ám ez egyértelműen a kedvezőbb pszichikai helyzet. A spanyol valójában a japán futamon kiesésével és tizenkét pontos hátrányba kerülésével az idei vb-t elveszítette, nem is tagadta, a hajó elúszott, ám Lewis Hamilton sanghaji bukása visszasegítette a küzdelembe.

Végül óriási előnye két riválisával szemben, hogy neki már van vb-medálja, kettő is, így azt sem fogja föl tragédiaként, ha a harmadik nem jön össze. A trióból ő készülhet a legnyugodtabban a végső hétvégére.