Bukja Alonsót a Honda és a McLaren?

2014.09.30. 13:03

Spanyolországban már úgy tudják, le is szerződtek, az olasz Autosprint magazin szerint viszont nem fognak: Fernando Alonso és a McLaren Honda egyezkedését ugyanis hátráltatja, hogy a japánok turbómotorjának fejlesztése három hónapos lemaradásban van.

Az újság úgy értesült, a végleges motort még a próbapadon sem sikerült kipróbálni, túl gyenge lehet, és túl sokat fogyaszthat, és így még a McLaren fejlesztette energiapótló rendszerekkel sem sikerült összekapcsolni. Állítólag rosszabbul állnak, mint a Renault az év elején, amikor az első futamig kvázi semennyit nem tudtak tesztelni Vettelék.

A Honda-főnök a nyáron még nagyon magabiztosan nyilatkozott jövő évi esélyeikről, de ha az értesülések igazak, a várt győzelmek elmaradnak. Annak pedig Alonso nem örülne.

A dolgok állása szerint a McLaren a Honda segítségével 100 millió eurót kínál Alonsónak, Sebastian Vettelnek és Lewis Hamiltonnak is három évre, és a spanyol az, aki leginkább hajlik a dologra. A Ferraritól is megpróbálta ezt az összeget kicsikarni, ám ott elküldték, ez lehetett az a teljesíthetetlen körülmény, amiről az utóbbi hetekben pletykálnak.

A helyzet tehát nagyjából stagnál: Alonso kezében a kulcs a pilótamozgások beindítására, ha marad, akkor valószínűleg nem mozdul a másik két világbajnok sem. Ha lép, akkor a Ferrari rámehet akár Vettelre, akár - ez a legutóbbi ötlet - Hamiltonra.

Alonsónak a Ferrarinál 2016-ig, Vettelnek és Hamiltonnak a Red Bullnál, illetve a Mercedesnél 2015 végéig van szerződése, azaz még minden változatlan is maradhat.

Közben a McLaren rutinos pilótája, Jenson Button arról beszél, hogy a Hondának mindenképp tapasztalt versenyzőre van szüksége, hogy jövőre kihozza a maximumot a motorjából, illetve az ahhoz kapcsolódó energiarendszerekből. Az angol januárban lesz 35 éves, jelenlegi csapattársa, Kevin Magnussen idén újonc a Forma-1-ben.