Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

F1-főnök: Miért kéne bolygatni a Hungaroringet?

image uploaded from ios (5)

Két éve Monacóban látott először személyesen F1-futamot, a hangulat, az autók és a pilóták pedig egyből lenyűgözték – kezdte a Nagy Futam alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen Chase Carey, a Forma-1 elnöke. Elődje, Bernie Ecclestone a globálisan is jelen levő médiumokon kívül másoknak elég ritkán adott interjút vagy ült le a sajtóval, az ír-amerikai Carey viszont örömmel állt a kérdések elé. Ecclestone hasonló beszélgetésre sosem lett volna hajlandó.

Alig két éve a Liberty Media Group még nem volt az F1 tulajdonosa, így nem elnökként vett részt az amúgy is különleges Monacói Nagydíjon. Semmihez sem fogható a kocsik hangja, ereje testközelből, főleg a látvány, ahogy a garázsból kifordulva kilőnek, az pedig, hogy egyesek képesek ekkora sebesség mellett irányítani is ezeket a gépeket, egészen megkapó.

Nincs még egy sport, ami vetekedhetne a Forma-1-gyel,

ezt bizton állíthatom, hiszen egész életemben nagy sportrajongó voltam, majd később a munkám miatt is rengeteget kellett foglalkoznom a különböző sportágakkal" – mondja Carey, aki korábban média-óriásvállalatokat, többek között a DirecTV-t és a 21st Century Foxot (illetve annak jogelődjét) vezette, az ő irányítása alatt indult például a Fox Sports is, de fiatalkorában a rögbit is kipróbálta.

Carey másodszor jár Budapesten, tavaly a Magyar Nagydíj alatt látogatott el először hozzánk, hogy a Hungaroring vezetőségével a futam magyar szerződésének meghosszabbításáról tárgyaljanak. Ugyan sok ideje nem volt nézelődni a fővárosban, de az egyből megfogta, és mint elárulta, rengeteg városról mondják előre, hogy nagyon szép, de Budapest - és barátságos lakosai - teljesítették is az elvárásokat, sőt.

Budapestre a Nagy Futam miatt érkezett, 2017-ben hallott az eseményről, és ahogy minden hasonló kezdeményezést, úgy ezt is teljes mellszélességgel támogatják, hiszen mindennek örülnek, ami még több szurkolót hozhat a Forma-1-nek. Ráadásul a Nagy Futam az F1 utcai parádés terveibe is belevág, tavaly Londonban rendeztek nagy show-t, idén már Marseille is csatlakozik a sorhoz.

Az a kulcs, hogy a lehető legnagyobb legyen a kapcsolat a szurkolók és a sport, a kocsik, a pilóták a példaképek és a csapatok között, ettől lesz különleges, ezt már az első futamomon láttam. Mindent megteszünk, hogy a lehető legközelebb kerülhessenek a rajongók a Forma-1-hez.

Városi budapesti versenyt viszont nem ígér, mert bár törekszik arra az F1, hogy a jövőben minél több városi nagydíj legyen, fontos, hogy ezek egyensúlyban legyenek az épített pályákon rendezett futamokkal, ráadásul minden helyszínnek megvan az egyéni karaktere, a Hungaroringet pedig nem szabad megbolygatni. Nem 21 klónozott versenyre vágynak, hanem egyedi hangulatokra. A Hungaroring pedig egyedi, nem is kicsit.

Névjegy

1953-ban születet Írországban, de Amerikában nőtt fel, a Colgate, majd a Harvard egyetemekre járt.

1988-tól dolgozott a Fox tévés részlegénél, ahol vezérigazgatói posztig jutott, ő indította el a Fox Sportsot és FoxNewst is, kulcsszerepe volt a Fox első NFL-szerződésének letárgyalásában.

2003-tól a DirecTV vezérigazgatója lett, miután azt megvette a Fox-tulajdonos New Corporation, vezetésével lett újra nyereséges a műholdas tévészolgáltató.

2009-ben visszatért a News Corp. élére elnökként, majd a 21st Century Fox vezérigazgatója lett.

2017 januárjától a Formule One Group elnök-vezérigazgatója.

Ahogy a különleges helyszínek, úgy a karakteres pilóták is elengedhetetlenek az F1 számára, de Carey szerint nincs – és nem is kell – egyetlen olyan pilóta, aki megtestesítené az F1 szellemiségét. Mind a 20 versenyzőre büszke, és mind a 20 karakter kell ahhoz, hogy sikeresek, népszerűek legyenek az olyan rutinos versenyzőktől kezdve, mint Fernando Alonso, az olyan fiatalokig bezárólag, mint Max Verstappen.

"A pilótáink a hőseink."

Ráadásul a következő generáció is útban van, utalt az F2-es mezőnyre Carey, ahol az F1-nél is nemzetközibb a mezőny. "Szerencsére a digitális korban sok lehetőségünk van arra, hogy kapcsolatot teremtsünk a rajongók és hőseik között."

Carey kitért arra is, hogy erősíteni szeretnék az F1 népszerűségét a női rajongók között, külön kutatásokat végeztek arra, hogy ezt mivel tudnák megtenni. Büszkék arra, hogy az F1-en belül egészen magasra is eljutottak nők, elég csak a Williams-csapatfőnök Claire Williamsre gondolni, ugyanakkor nagyon sokat jelentene egy versenyzőnő az F1-ben.

A legbiztatóbb viszont Carey szerint az, hogy az F1 in Schools tervezőversenyen nagyon sok lány volt a nemzetközi csapatokban a malajziai döntőn.

"35 százalékuk női tervező, résztvevő volt, ami óriási ugrás a korábbi évekhez képest, igaz, szeretnénk, ha ez a szám hamarosan 50 százalék lenne. Nem megy egycsapásra a dolog, de haladunk. A fő fókusz azon van, hogy új szurkolókat nyerjünk meg a sportnak, miközben a régieket sem hanyagoljuk el, ezt az egyensúlyt kell szem előtt tartanunk"

– zárta a célok ismertetését Carey.

Milyen ember az új Ecclestone?

10 perc nem túl sok, de azért valamennyit le tudtunk szűrni Bernie Ecclestone utódjának személyiségéből. Az interjú előtt személyesen az összes - öt-hat - jelenlévő újságírónak bemutatkozott, kezet nyújtott. (Csoportos beszélgetésnél hasonlót Michael Schumachernél tapasztaltam.) Minden kérdésre igyekezett a lehető legbővebben választ adni, érződött, hogy tényleg fontos neki a Forma-1, és napestig tudna beszélni róla. Korrektul, barátságosan felelgetett, közben a kérdezőre nézett, de igyekezett a többiekkel is szemkontaktust tartani. Ha válaszában korábbi kérdésre utalt vissza, egy pillantást vetett arra aki korábban azt a kérdést feltette. Kifejezetten intelligens, nyitott, és kicsit sem öntelt vagy nagyképű embert ismerhettünk meg benne: egy pillanatig nem éreztük, hogy ez az ember a világ egyik legnagyobb sportbizniszének a feje.

Borítókép: Chase Carey. Fotó: Huszti István / Index.