Megvan a 100. Mercedes-pole, Hamilton az élen

GettyImages-1059925918
2018.11.10. 19:21
Lewis Hamilton nyerte meg a Brazil Nagydíj időmérő edzését, ezzel megszerezte a Mercedes 100. pole-ját. Vettel a második-, Bottas a harmadik-, Räikkönen a negyedik helyen végzett, de a brit világbajnokot egy csúnya feltartás miatt megbüntethetik. A nap hőse Charles Leclerc volt.

A Q1 többnyire a papírforma szerint zajlott. Kiesett a két McLaren, Stroll a Williamsszel és Hartley a Toro Rossóval, azonban Szirotkin elképesztően nagyot ment a másik Williamsszel: kiütötte Sainzt és a Renault-t. 

A topcsapatok közül a Red Bull volt a leggyorsabb Max Verstappennel, őt a két Ferrari és Lewis Hamilton követte a Mercedesszel. A középcsapatok közül, ahogy a szombati szabadedzésen, úgy most is a Haas volt a leggyorsabb.

Az első etap teljesen száraz körülmények között zajlott, a Q2-re azonban megérkezett az eső, bár nem volt annyira komoly, hogy az esőgumik is előkerüljenek. Ekkor a Ferrari taktikát váltott:

mindkét pilótáját kiküldte lágy gumikon a szuperlágyak helyett.

Räikkönen és Vettel nagyon erős időt ment a keményebb keverékkel, így ha vasárnap nem esik az eső, akkor taktikai előnyben lehetnek a Mercedesszel szemben.  Egyébként a németek is megpróbáltak gyors kört futni a lágy gumikon, de egyik pilótának sem sikerült javítani, így mindketten kénytelenek a szuperlágyokon rajtolni.

A Ferrari és a Mercedes párosán kívül a két Red Bull, Grosjean, Ericsson és kisebb meglepetésre a Toro Rossós Gasly is kvalifikálta magát. Sokáig úgy tűnt, hogy Leclerc a másik Sauberrel kiesik, azonban 

Q2 vége előtt a mérnöki utasításnak ellentmondva elment még egy utolsó mért körre, majd a használt gumikon egy óriási időt menve a nyolcadik helyre kvalifikálta magát.

Így Magnussen, Pérez, Ocon, Hülkenberg és Szirotkin esett ki a Q2-ben.

Az utolsó etapra sem érkezett meg az eső, így pedig nem történt nagy meglepetés. A Red Bull nem volt tényező, a Ferrarinak pedig megint nem jött ki a lépés, így az

ismét villanó Hamilton pályacsúcsot döntött és megszerezte idei 10. rajtelsőségét. ami nem mellesleg a MErcedes 100. pole-ja a forma-1-ben.

Vettel lett a második, akit már vizsgálnak azért, mert összetörte a FIA mérlegét még a második etapban. Ugyanakkor még Hamiltont is megbüntethetik amiatt, hogy feltartotta Szirotkint és Räikkönent a  Q2-ben, így ez még közel sem a végleges rajtrács.

A középcsapatok közül a Sauber volt a legjobb, mindkét pilóta legyőzte az erősebbnek tartott Haast.

A futam vasárnap 18.10-kor kezdődik. 

Nyitókép: Charles Coates/Getty Images Hungary