Utólag büntették a két Alfa Romeót a Német GP-n, Hamilton és Kubica is pontszerző

2019.07.28. 21:10

Szabálytalanság miatt utólag, jóval a leintés után büntették meg mindkét Alfa Romeót a 2019-es Német Nagydíjon, a hetedik helyen végző Kimi Räikkönen és a nyolcadik Antonio Giovinazzi is 30-30 másodperces büntetést kapott, amivel kiszorultak a pontszerző helyekről.

A hivatalos indoklás szerint a rajtadatok nem stimmeltek az Alfáknál, a 27.1-es szabálypontot sértették meg, ami szerint minden versenyzőnek egyedül, segítség nélkül kell vezetnie az autót. A vizsgálat a kuplung egyik beállítására vonatkozott.

Az adatok alapján mindkét Alfa Romeóban eltért a szabályoktól a kuplung beállítása – a megengedett 0,07 másodperc helyett 0,2-0,3 másodperc közötti idő alatt vette fel a motor nyomatékát a váltó, tehát (a Forma-1 szintjén mérve) sokkal simább volt az indulásuk, mint a többieknek.

A két pilóta ezért egyenként áthajtásos büntetést kapott, ám mivel azt a leintés után már nem tudták letölteni, 30 másodpercet kaptak a versenyidejükhöz. Az Alfa Romeo később jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Megvan a Williams első 2019-es pontja

A két Alfa Romeó büntetésével pontszerző helyen végzett a 9. helyig felugró Lewis Hamilton, illetve a Williams első 2019-es pontját szerző Robert Kubica is.

A büntetés után így alakult a futam végeredménye: