Furcsa, 40 éves rekordot döntött meg Kubica

2019.07.29. 09:21

Az elmúlt évek legőrültebb futama volt a hétvégi Német Nagydíj, aminek a végeredménye még a leintés után is változott: a rajtnál talált szabálytalanság miatt utólag büntették az eredetileg 7-8. helyeken záró két Alfa Romeót, így végül pontszerző helyen zárt Lewis Hamilton, és a Williams első idei pontját szerző Robert Kubica is.

A 2011-ben kis híján végzetes ralibalesetet szenvedő 34 éves lengyel pilóta nyolcéves kihagyás után idén tért vissza a Forma-1-be több korábbi teszt után. Bár a Williams az FW42, vagyis az idei autója eddigi teljesítménye alapján nem nagyon számíthatott pontokat a szezonban, az őrült Német GP végén mégis szereztek egyet a sorozatos kieséseknek, illetve az Alfa Romeók büntetésének köszönhetően.

Ezzel a Williams pilótája furcsa F1-rekordot döntött meg: a mostani és a legutóbbi pontszerzése között több mint nyolc év, egészen pontosan 8 év, 8 hónap és 14 nap telt el. Kubica utolsó pontszerzése a 2010-es szezonzárón, Abu-Dzabiban volt, ahol ötödik helyen zárt.

Az eddigi rekorder ebben a kategóriában Lucien Bianchi – a 2015-ben, 25 évesen meghalt Jules Bianchi nagyapjának testvére – volt, aki közel nyolc év különbséggel volt pontszerző 1960-ban és 1968-ban. Mindezt úgy, hogy bár hét F1-idényben is szerepelt, de csak 17-szer állt rajthoz 19 futamon.