Dupla Magyar Nagydíj jöhet az átszabott F1-es idényben

2020.04.28. 17:40

Chase Carey, a Forma-1 jogait birtokló Liberty Media igazgatója hétfőn ismertette, hogyan tervezik lebonyolítani az idei csonka szezont. A koronavírus-járvány miatt eddig három versenyt töröltek, hatot pedig elhalasztottak.  A terv szerint július elején Ausztriában tartanák az első versenyt, további európai versenyeket tartanának augusztusban és szeptemberben, utána következnének az eurázsiai, ázsiai és amerikai futamok. A szezon decemberben zárulna az Abu-Dzabi Nagydíjjal, de még előtte pótolnák a márciusról elhalasztott Bahreini Nagydíjat.

Úgy számolnak, hogy 15-18 versenyt tudnak megtartani az eredetileg 22 versenyre tervezett idényből. A versenyeket valószínűleg zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezik meg, a Brit Nagydíj szervezői hétfőn jelentették be ezt. 

A német Bild további részleteket tudott meg az átszabott versenynaptárról. A szezon egy dupla Osztrák Nagydíjjal indulna, az első versenyt június 5-én, a másodikat 12-én tartanák. Két hetes szünettel következne a Brit Nagydíj, szintén két versennyel, július 26-án és augusztus 2-án.

Ebből már látszik, hogy a Magyar Nagydíj időpontja csúszna egy hetet, viszont a Hungaroringen is duplázna a mezőny.

A két magyar verseny lehetséges időpontja: augusztus 16. és 23. 

A hétfőn ismertetett tervhez képest alig maradna európai verseny: a járványügyi korlátozások miatt elmaradna a belga és az olasz futam, de az elhalasztott spanyol és a holland versenyt sem pótolnák.  Azerbajdzsánban (szeptember 6.),  Szingapúrban (szeptember 20.), Oroszországban (szeptember 27.),  Kínában (október 4.) Japánban (október 11.), Egyesült Államokban (október 25.), Mexikóban (november 1.), Brazíliában (november 8.), Vietnámban (november 22.), Bahreinben (december 6.) és Abu-Dzabiban (december 13.) tartanák meg a többi versenyt.

Ha igazak a Bild értesülései, akkor 17 futamos lesz a 2020-as szezon. 

A Hungaroring elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt a Nemzeti Sportnak reagált a Bild információira. Azt mondta, folyamatos kapcsolatban vannak a Liberty Mediával, de még nem tárgyaltak az F1 vezetésével a dupla verseny lehetőségéről, úgy készülnek, hogy augusztus elején lesz a Magyar Nagydíj. Elviekben nincs akadálya a dupla hétvégének, a pálya alkalmas lenne két egymás utáni verseny megtartására.  A verseny megrendezése azon múlik, hogyan alakul Magyarországon a járványhelyzet és milyen korlátozások lesznek érvényben, tette hozzá. Gyulay korábban arról beszélt, hogy hatalmas anyagi bukás lenne számukra, ha nézők nélkül rendeznék meg a magyar futamot.