Hamilton a második dobogót vette ki Albon zsebéből

2020.07.06. 16:36

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton három futamon belül másodszor akadályozta meg, hogy a Red Bull thaiföldi pilótája, Alex Albon megszerezze pályafutása első dobogóját a Forma-1-ben. Természetesen nem arról van szó, hogy Hamilton pikkelne Albonra, de meglehetősen érdekes egybeesés, hogy a 2019-es Brazil és a 2020-as Osztrák Nagydíjon is elég hasonló körülmények között történt a koccanás:

  • Albon ugyanúgy balról előzte Hamiltont,
  • ugyanúgy Hamilton bal első és Albon jobb hátsó kereke ért össze,
  • Albon dobogós helyezést bukott ezzel,
  • Hamilton 5 másodperces büntetést kapott az incidensért, ami saját dobogós helyébe került,

a nevető harmadik pedig egy McLaren-pilóta volt, aki a büntetésnek köszönhetően lett dobogós (Brazíliában Carlos Sainz, Ausztriában Lando Norris örülhetett, mindketten pályafutásuk első dobogóját szerezték).

A vasárnapi, a 2020-as szezont indító Osztrák Nagydíj hajrájában Albon akár a futamgyőzelemért is versenyben lehetett volna, ha nem pördül ki az akkor épp a második helyét elvesztő, majd egyből visszaszerző Hamilton mellett. Ekkor már a harmadik biztonsági autós szakasz után jártunk, Albon friss lágy gumikon ment a lassabb keveréket használó Mercedesek ellen, reális esélye lett volna, hogy élete első dobogós helye egyből egy futamgyőzelem legyen, hiszen az ekkor élen haladó Valtteri Bottas is bőven lőtávolon belül volt Albon szempontjából.

A brazil eset így nézett ki, ott is a második helyért ment a csata.

Brazíliában elnézést kért Hamilton a balesetért, és azért, hogy már biztos világbajnokként elvette a dobogós esélyt Albontól, a mostani ausztriai eset után viszont eléggé máshogy látták az eseményeket.

Albon szerint kellő helyet hagyott a külső íven kigyorsítva Hamiltonnak, így lényegében a világbajnok döntése volt, hogy ütköznek-e, vagy hagyja elmenni őt, Hamilton szerint viszont versenybaleset történt, egyikük sem volt különösebben hibás, ugyanakkor elfogadta, hogy megbüntették. Albon kicsit másképp értékelt:

Brazíliában 50-50 helyzet volt, most viszont úgy éreztem, hogy már megcsináltam az előzést, és már az élen haladó Bottasra figyeltem, annyira későn jött a manőverben a koccanás. A kívülrúl előzésnél persze mindig van kockázat, de elég helyet hagytam.

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton a balesetért kapott 5 másodperces büntetése után csak a negyedik lett, így az idénynyitó futam után a negyedik helyen áll a világbajnoki pontversenyben. Alex Albon végül nem fejezte be a Bottas futamgyőzelmével záruló versenyt, elektronikai hiba miatt kellett kiállnia.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport