A Mercedes óvott az idényzáró futamot követően

GettyImages-1358583657
2021.12.12. 17:01
A Formula–1-ben szereplő Mercedes istálló megóvta az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj végeredményét – jelentette be az F1 hivatalos Twitter-oldala.

Az utolsó versenyen Max Verstappen a biztonsági autós újraindítás követően az utolsó körben előzte meg Lewis Hamiltont, ezzel megszerezve a világbajnoki címet.

A német istálló ugyanakkor úgy véli, hogy megszegték a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Sportszabályzatának 48.8 és 48.12-es cikkelyét, aminek a következtében megóvta a végeredményt.

A 48.8-as cikkelyben azt tárgyalják, hogyan lehet előzni a biztonsági autós időszak során (a Mercedes szerint Verstappen még a szabályos pont előtt volt előrébb Hamilton autójánál), a 48.12-esben a lekörözött autók visszaengedését tárgyalják. Itt kimondják, ha a pályavezető biztonságosnak tartja és a hivatalos üzenetküldő rendszeren keresztül minden versenyzőnek elküldték a „lekörözött autók előzhetnek” feliratot”, akkor mindenki, aki körhátrányban van, köteles azt visszavennie.

Miután megelőzték a vezetőt és a biztonsági autót, megfelelő sebesség mellett kell előzés nélkül körbeérniük, hogy a boly végére érjenek.

Érdekes kitétel a szabályzatban, hogy

„hacsak a pályavezető nem tartja szükségesnek a biztonsági autó további jelenlétét, akkor amint az utolsó, körét visszavevő pilóta elhaladt az éllovas mellett, a biztonsági autó a következő kör végén visszatér a bokszba”.

Na már most Hamilton mellett az utolsó előtti körben mentek el a lekörözöttek (és nem is az összes, hanem csak akik az első két helyezett között voltak, ami ugyancsak szabálytalan), vagyis az utolsó kör végén kellett volna kimennie a biztonsági autónak, így pedig Verstappennek nem lett volna már lehetősége előzni.

Az FIA az óvások befogadását követően közölte, mindkét ügyben berendelte a két csapat egy-egy képviselőjét, s még ma este meg is tárgyalják azokat.

Martin Brundle nem sokkal később arról számolt be, hogy Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke arról számolt be neki, hogy még ma döntésre jutnak a bírák, és hogy minden bizonnyal fellebbezni fog a vesztes.

Így ért véget a futam

(Borítókép: Joe Portlock - Formula 1/ Formula 1 / Getty Images)